בעלי עסקים רבים מכירים את התסריט הבא: יש לכם עסק קטן שהתחיל לעלות על המסלול להצלחה ולראשונה אתם שוקלים להתרחב ולהעסיק עובד נוסף, כשלפתע מתברר לכם שאתם לא באמת יודעים איך לעשות זאת ומהם החוקים והתקנות בהם צריך לעמוד בכדי להעסיק עובד על פי חוק. כדי לסייע לאלפי בעלי עסקים להתמודד עם הסוגיה המורכבת של העסקת עובדים, ריכזנו באתר את כל התשובות לכל השאלות, במדריך חדש וייחודי, מדריך למעסיק עובדים (אותו ניתן למצוא כאן >>) ומאפשר לכם, המעסיקים, להתרחב ולגדול בראש שקט יותר. אז מהן העלויות הנוספות שבהן צריך לשאת המעסיק מעבר לשכרו של העובד והאם יש מגבלות על פיטורי עובדים? כל המידע זמין כבר עכשיו באתר.
כך למשל, מהמדריך ניתן ללמוד אלו עלויות נוספות צריך לצפות מעסיק אשר סגר עם עובד שכר של 30 ₪ בשעה? כאשר מעסיק בוחר להעסיק עובדים, הוא חייב נוסף על שכר הבסיס של העובד, לקחת בחשבון עוד שורה של תשלומים חודשיים הנלווים להעסקה – החזרי הוצאות נסיעה, הפרשות לביטוח הפנסיוני, תשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות. גובה תשלומים אלה, משתנה מעובד לעובד בהתאם לגובה שכרו החודשי ולפי מקום מגוריו. הוצאות נוספות אותן חשוב לקחת בחשבון כאשר מעסיקים עובד, הן הוצאות נלוות המגיעות לכל עובד מתוקף זכות, בהן דמי הבראה שנתיים, דמי חגים, עלות צבירת ימי חופשה של העובד ואפילו תשלום ימי מחלה.
בנוסף, האם מעסיק יכול לקבוע את ימי החופשה של העובדים, בהתאם לנוחות העסק? ככלל, המעסיק הוא זה אשר קובע את מועדי החופשה של העובדים. למרות זאת, על המעסיקים להתחשב גם ברצונם של העובדים ולסרב לבקשתם לחופשה רק אם יש נסיבות ענייניות המצדיקות זאת. זאת ועוד, מעסיק יכול להחליט גם על יציאה לחופשה מרוכזת של העובדים, המוגדרת כחופשה שאורכה מעל ל-7 ימים, על חשבון ימי החופשה השנתית של העובד, ובתנאי שהתריע על כך 14 ימים לפחות לפני היציאה לחופשה. לצד אלה, חשוב לזכור כי לרשותו של העובד עומדת גם האפשרות לנצל את אחד מ"ימי הבחירה" שניתנו לו על פי חוק, ומחייבים את המעסיק לאפשר את צאתו של העובד לחופש, על חשבון ימי החופשה השנתית (ובתנאי שהעובד הודיע על כך מראש).
כמו כן, האם חלות הגבלות כלשהן על שעות העסקה של נשים בהריון? כאשר מעסיק יודע שהעובדת בהריון, אסור להעסיקה החל מהחודש החמישי להריון בשעות נוספות, בימי המנוחה השבועית או בעבודת לילה, אלא רק בתנאים מסוימים ובמידה שהעובדת הסכימה לכך בכתב.
ומה בדבר הגבלות על פיטורי עובדים? החוק קובע לא מעט הגבלות על פיטורי עובדים ועל התנאים בהם ניתן לנקוט בצעד זה ולסיים את יחסי העבודה. כך למשל, מעביד אינו יכול לפטר עובד ללא סיבה מוצדקת ומנומקת לפיטורין, או בשל סיבות של מין העובד או מוצאו. בנוסף, החוק אוסר גם על פיטורי נשים בהריון, ללא היתר מיוחד ממשרד הכלכלה. בכל אופן, חשוב לדעת כי גם כשהפיטורים מתממשים, חלות על המעסיק מספר חובות כגון תשלום פיצויי פיטורים, שחרור כספי הביטוח הפנסיוני וקרנות ההשתלמות ובמקרים מסוימים, גם פדיון של ימי חופשה שנתית.
נוסף על אלו, במדריך הוקדש גם חלק מיוחד לטובת "עדכונים אחרונים", המתעדכן כאשר נכנסות הנחיות ותקנות חדשות, ובימים אלה מופיעות בו ההנחיות שנכנסו בימים האחרונים לתוקף, בהן עליית שכר המינימום, חופשת אבהות לאבות טריים ואפילו עליית הפרשות העובדים לפנסיה.
עוד מידע על העסקת עובדים, כולל שוויון הזדמנויות בעבודה, ניכויים אסורים, זכויות נשים עובדות, תעסוקת נוער ועוד, ניתן למצוא בפורטל העסקת עובדים – מידע למעסיק הזמין כבר כעת באתר.
* נכתב בשיתוף עמותת ידידות טורונטו