יום המודעות הבינלאומי לאוטיזם זו הזדמנות לספר לכם על זכויות המגיעות למי שמוגדרים או מוגדרות על רצף האוטיזם. החיים על הרצף הם אתגר מתמשך, אבל היכרות עם ההטבות, הזכויות וההליכים הרלוונטיים, עשויה לעזור ולהקל. בבלוג תמצאו פירוט של כל מה שחשוב לדעת עבור ילדים ובוגרים עם אוטיזם, החל משלב האבחון, דרך חינוך ומסגרות לילדים וכלה במסגרות תומכות לבוגרים, ביניהן שירות לאומי וצבאי ועולם התעסוקה.
קצבאות שכדאי להכיר
ילדים מגיל 91 ימים עד גיל 18 ו-3 חודשים שאובחנו על רצף האוטיזם זכאים לגמלת ילד נכה בהתאם לתנאים. ילדים שאובחנו עם אוטיזם זכאים לגמלה בשיעור 100%, שהיא שוות ערך ל- 3,295 ₪, נכון לשנת 2023.
ילדים מגיל 3 שנקבע כי הם תלויים לחלוטין בעזרת הזולת זכאים לגמלה בשיעור 188% (6,194 ₪, נכון ל-2023). מי שהוגדרו כתלויים לחלוטין במידה רבה במיוחד בעזרת הזולת זכאים לגמלה בשיעור 235% (7,873 ₪, נכון ל-2023).
כאשר מגיעים לגיל 18 אפשר לבדוק את הזכאות ל קצבת נכות ולקצבת שירותים מיוחדים.
טיפולים רפואיים והטבות נלוות
ילדים שאובחנו על רצף האוטיזם זכאים לקבל טיפולים פרא רפואיים מקופות החולים, או לקבל החזר על טיפולים פרטיים, אם קופת החולים אישרה זאת לפני הטיפול. הטיפולים כוללים ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, קלינאית תקשורת וטיפול על-ידי פסיכולוג או עובד סוציאלי. הזכאות במסגרת סל הבריאות היא לעד 3 טיפולים בשבוע, לכל אורך השנה. שימו לב, משרד הבריאות מממן סל טיפול בריאותי מקדם (טב"ם) לילדים עד גיל 7 שאובחנו על הרצף האוטיסטי ושוהים במסגרות ייעודיות. הטב"ם ניתן בנוסף לטיפולים הפרא-רפואיים הניתנים מטעם משרד החינוך, אך אינו ניתן במקביל לטיפולים פרא-רפואיים מטעם קופות החולים. חשוב לדעת שמקבלי גמלת ילד נכה פטורים מתשלום השתתפות עצמית עבור שירותים שונים בקופות החולים כמו מרפאות חוץ, מכוני אבחון ועוד.
ומה לגבי הבוגרים? מקבלי קצבת נכות כללית עשויים להיות פטורים מתשלום השתתפות עצמית עבור שירותים שונים בקופות החולים. הזכאות לפטור רלוונטית גם למי שזכאים לשיקום מקצועי ומקבלים דמי שיקום (גם אם אינם זכאים לקצבת נכות). למידע נוסף ראו כאן.
ילדים ובוגרים שאובחנו עם אוטיזם עשויים להיות זכאים לטיפולי שיניים במחיר מסובסד. בהתאם לצורך הם עשויים לעבור את טיפולי השיניים בהרדמה מלאה (ללא תשלום נוסף); מי שלא יכולים לקיים תקשורת מילולית עשויים לקבל מימון למכשירי תקשורת חלופית כגון מחשבים ייעודיים.
לימודים ותעסוקה
מסגרות החינוך, מינקות ועד אוניברסיטה, מותאמות גם לאלו המאובחנים עם אוטיזם. כך למשל, פעוטות עד גיל 3 שנמצאים על רצף האוטיזם זכאים למעון יום המותאם לצורכיהם. הפעוטות מטופלים במעונות על-ידי צוות מקצועי, ולכל ילד מותאמת תוכנית חינוכית אישית על-פי צרכיו ויכולותיו. בגיל הגן ובגיל בית ספר זכאים להשתלב במסגרת רגילה או ללמוד במסגרת מיוחדת אחרי שוועדת זכאות ואפיון קבעה את הזכאות שלהם לשירותי חינוך מיוחדים. האופן שבו ילד ישולב בגן או בבית ספר רגיל נקבע על-ידי צוות רב-מקצועי של אותה מסגרת. לפירוט האפשרויות בנוגע לאופי הגן ואופי הטיפול לילדים בגיל הגן לחצו כאן.
לאפשרויות השונות שיש לילדים עם אוטיזם בגיל בית ספר לחצו כאן.
בבית הספר התיכון, תלמידים על רצף האוטיזם הלומדים במסגרות של החינוך המיוחד או משולבים בחינוך הרגיל זכאים להתאמות בבחינות הבגרות. בין אם מדובר בהארכת זמן או בשעתוק, היכנסו לדף המידע באתר לפירוט.
לאחר התיכון, ישנן אפשרויות הנוגעות ליציאה לשירות לאומי או צבאי.
תעסוקת אנשים עם מוגבלויות מורכבת ממערך נרחב של זכויות ותוכניות שמסייעות לאנשים עם מוגבלויות להשתלב במעגל העבודה, החל משלב חיפוש העבודה, דרך תוכניות מיוחדות ועד לתנאים במקום העבודה והזכאויות המגיעות להם במהלכה. בוגרים על רצף האוטיזם המתגוררים בקהילה זכאים להשתלב במסגרות תעסוקה שמותאמות להם, כמו למשל עבודה במרכז תעסוקה מוגן או תכניות שילוב יחידני במקומות עבודה.
> לזכויות נוספות של ילדים ובוגרים על הרצף, היכנסו לפורטל אנשים על רצף האוטיזם.