בישראל חיים מעל 100 אלף ניצולי שואה, אך לא כולם חשופים לכל הזכויות וההטבות המגיעות להם. נדמה כי בין מגוון הקצבאות, ההנחות וההטבות, לא תמיד ברור מי עומד בתנאי הזכאות ולאילו תגמולים. בבלוג זה נעשה סדר ונענה על שאלות הנוגעות לתחומי חיים שונים, במטרה להגדיל את היקף מימוש ומיצוי הזכויות בקרב שורדים ושורדות שואה. חשוב לנו להפנות אתכם גם לדף המרכז את הזכויות החשובות לשורדי ושורדות שואה ומשפחותיהם, שהכנו לרגל יום הזיכרון לשואה לגבורה.
ניצולי שואה עשויים לקבל תגמולים מגופים ומוסדות שונים. מהו סוג התשלום שאני זכאי לו?
ניצולי שואה עשויים להיות זכאים, בהתאם לתנאי הזכאות, לאחת מהקצבאות המשולמות ע"י הרשות לזכויות ניצולי השואה, ועידת התביעות או רשות הפיצויים בגרמניה. הקצבה לפי חוק נכי רדיפות הנאצים והקצבה לפי חוק ההטבות משולמות ע"י הרשות לזכויות ניצולי השואה והקצבה מקרן סעיף 2 משולמת ע"י ועידת התביעות. גובה הקצבה בשלושת הקצבאות האלה הוא שווה. כמו כן, הקצבה המשולמת על ידי רשות הפיצויים בגרמניה בגין נזקי בריאות (BEG) משולמת לניצולי שואה שהוכרו על ידי ממשלת גרמניה עד סוף שנת 1969. תנאי הזכאות לקצבאות השונות מפורטים במדריך מיוחד.
בנוסף לקצבאות אלה, עשויים ניצולי שואה להיות זכאים, בהתאם לתנאי הזכאות, לקצבאות ממדינות חוץ בהתאם לארץ מוצאם, כמו פולין, צרפת, רומניה, בלגיה והולנד.
> ניצולים שאינם מקבלים קצבה עשויים לקבל הטבות כמו מענק שנתי בסך 6,987 ש"ח המשולם על ידי הרשות לזכויות ניצולי השואה. מידע נוסף בנושא ניצולים אשר אינם מקבלים קצבה נמצא בפורטל.
ידעתם שניצולים שהיו ילדים בתקופת השואה זכאים לפיצוי חד פעמי?
במסגרת הסכמים עם ממשלת גרמניה, הוחלט על פיצוי חד פעמי בסך 2,500 יורו לניצולים שהיו ילדים בתקופת השואה ושהו במחנה ריכוז או גטו או חיו לפחות 6 חודשים במסתור או זהות בדויה בשאח שהיה תחת כיבוש נאצי. הפיצוי החד פעמי הוא עבור ילדים שנולדו החל מיום 1.1.1928.
במקרה שניצול השואה הגיש את הבקשה ולאחר מכן נפטר, בן/בת הזוג שנותר/ה בחיים זכאי לקבל את הפיצוי. אם אין לניצול שנפטר בן/בת זוג שנותר/ה בחיים, ילדיו של הניצול זכאים לקבלת הפיצוי.
לחצו כאן למידע נוסף.
מהם העדכונים האחרונים בנושא גובה הקצבאות הניתנות לניצולי שואה?
בפורטל זכויות ניצולי שואה באתר "כל זכות" תוכלו למצוא את העדכונים שנוספו לאחרונה. למשל, בחודש דצמבר 2022 הוגדלו שיעורי התגמולים החודשיים המשולמים ע"י משרד האוצר לניצולי שואה המקבלים גמלה לפי חוק רדיפות הנאצים או גמלה ליוצאי מחנות וגטאות או גמלת השלמה למקבלי קצבה מקרן סעיף 2 של ועידת התביעות ולנכי המלחמה בנאצים. השינוי בגובה התגמולים חל רטרואקטיבית החל מיום 01.04.2022, כאשר הפרשי התגמולים עבור התקופה שמיום 01.04.2022 ישולמו בתגמול חודש ינואר 2023. פרטים נוספים כאן.
איזה סיוע ניתן היום בתחום הסיעוד והשירותים הרפואיים?
ריכזנו עבורכם את ההטבות וההנחות שמגיעות לניצולי שואה בכל הנוגע לרכישת תרופות, אביזרים רפואיים, סיוע למתמודדים עם קשיי ראיה ושמיעה ושירותי סיעוד. כך למשל, ניצולי שואה ונכי המלחמה בנאצים זכאים לפטור מלא ברכישת תרופות מרשם הכלולות בסל הבריאות. הקרן לרווחת נפגעי השואה מעניקה שירותי סיוע שונים, לרבות סיוע סיעודי, של תוספת 9 שעות סיעוד לניצולים התלויים בזולת.
אילו הטבות יש לניצולי שואה בתחום הדיור ובתשלומים לרשויות המדינה?
ניצולי שואה זכאים להנחות בתשלומים לרשויות המדינה. בתחום הדיור, ניצולי שואה העומדים בתנאים מסוימים עשויים לקבל סיוע בשכר דירה, ואם הם נזקקים הם עשויים לקבל סיוע נוסף בשכר דירה. כמו כן, נכי המלחמה בנאצים, וניצולי שואה המקבלים קצבה עשויים להיות זכאים להנחה של עד 66% בתשלומי הארנונה. וכן להקלה בתשלום מס רכישה בעת רכישת דירת מגורים.רשימת ההטבות לניצולי שואה בתחום הדיור מופיעה כאן.
הטבה נוספת היא הנחה בחשבון החשמל לניצולי שואה נזקקים שעשויה להגיע לכ-100 ש"ח בחודש וכן הנחה בחשבון המים.
לרשימת ההטבות המלאה לחצו כאן.
לאיזה שירותים חברתיים ונפשיים זכאים ניצולי שואה?
גופים רבים בישראל מעניקים סיוע חברתי, רגשי ונפשי לניצולי השואה. סיוע זה ניתן בצורות שונות ומגוונות: טיפולים נפשיים מקצועיים, מועדונים חברתיים, ביקורי בית של מתנדבים, תיעוד והנצחת הסיפור של ניצולי השואה ועוד. כדי להכיר את רשימת גופי הסיוע והשירותים החברתים והנפשיים להם זכאים ניצולי השואה, לחצו כאן.
חשוב שתדעו שהרשות לזכויות ניצולי השואה מפעילה מערך של מתנדבים המגיעים לבתים לארח חברה בתדירות של אחת לשבוע, קראו עוד כאן.
אני זקוק לסיוע משפטי, למי אפשר לפנות במקרה כזה?
ניצולי שואה בישראל זקוקים לעיתים לסיוע משפטי כדי למצות את זכויותיהם כניצולי שואה מול הרשויות, בארץ ובחו"ל, וגם לייצוג בהליכים משפטיים מול הרשויות ובבתי המשפט. ישנם מספר גופים המעניקים סיוע חינם לניצולי שואה במיצוי זכויותיהם ובראשם הסיוע המשפטי במשרד המשפטים. בפורטל מיוחד באתר "כל זכות" ריכזנו עבורכם מידע רלוונטי בנוגע לסיוע במיצוי זכויות, גופים המעניקים ייעוץ וליווי משפטי בחינם ועוד. למידע נוסף היכנסו לפורטל סיוע משפטי (תביעות וערעורים) לניצולי שואה.
> למידע נוסף ומפורט על זכויות של ניצולי שואה, קצבאות שונות וארגוני סיוע, היכנסו לפורטל "זכויות ניצולי שואה" באתר "כל זכות".