שנת הלימודים חוזרת, ולתלמידי חטיבות הביניים והתיכונים זו שעת מבחן: מבחן במתמטיקה, מבחן באנגלית, מבחן בלשון. הגיע הזמן לבחון כמה אתם יודעים על זכויות תלמידים ותלמידות בבית הספר, לכמה מבחנים אפשר לגשת בשבוע ואיך מקבלים שיעורים פרטיים בחינם. כל זאת ועוד בבלוג שמוקדש לזכויות תלמידים בבית הספר.
מה מספר המבחנים המותר?
האם אתם יודעים מה ההבדל בין בוחן למבחן? בטח. גם בבתי הספר מבחינים בין השניים ולכן בוחן ניתן ללא הודעה מוקדמת, בעוד שמועדי מבחנים מתפרסמים כבר בתחילת המחצית. למעשה, בית הספר חייב לפרסם לוח מבחנים בתחילת כל מחצית, אבל לא חובה לכלול בלוח גם את המועדים של אירועי ההערכה האחרים.
בוחן פתע כשמו כן הוא, מפתיע. הוא יכול להימשך עד רבע שעה והיקף החומר בו מוגבל לחומר שנלמד ב- 3-2 השיעורים האחרונים.
בנוסף למבחנים ולבחנים, התלמידים החרוצים מתמודדים גם עם עבודות, הרצאות והצגות בפני הכיתה. כל אלה נחשבים לאירועי הערכה. מספר אירועי ההערכה שבית הספר יכול לערוך הוא מוגבל.
אז מה מספר אירועי הערכה המותר?
ביום: אפשר לקיים אירוע הערכה אחד.
בשבוע: אפשר לקיים עד 3 אירועי הערכה.
במחצית: אפשר לקיים עד 2 מבחנים בכל מקצוע.
ידעתם שבית הספר צריך להימנע ככל האפשר מלקבוע מבחן יום אחרי טיול? קראו עוד כאן.
איפה תמצאו שיעורים פרטיים בחינם?
גם בשנת תשפ"ג משרד החינוך מפעיל שירות חינמי של שיעורים פרטיים וקבוצתיים באינטרנט במקצועות שונים באתר "המקפצה".
איך זה עובד? יש 3 מסלולי למידה:
שיעור פרטי עם מורה שאורכו עד 50 דקות. כאשר לתלמידים יש את האפשרות לבחור את המורה ואת מועד השיעור, ואפשר להשתתף בשיעור פרטי אחד בשבוע. אם מזמינים חברים להשתתף בשיעור והשיעור מתקיים עם 2 משתתפים לפחות אפשר לקבל שיעור פרטי נוסף באותו שבוע.
שיעור בקבוצות קטנות שגם הוא נמשך עד 50 דקות. אין הגבלה על מספר הפעמים שאפשר להשתתף בשיעור קבוצתי.
ומסלול שלישי לבחירה הוא "מורה עכשיו" – זו בעצם עזרה שניתנת על ידי מורה תורן – ובמסגרתה אפשר לקבל מענה על שאלה ספציפית בשיעור שנמשך כ- 15 דקות.
איך מקבלים עזרה? התלמידים נרשמים באתר בשעות הפעילות בימים א'-ה', בין השעות 23:00-15:00, והמערכת מעדכנת על המיקום בתור ומתי אפשר לגשת לשיעור הקצרצר.
אין הגבלה על מספר הפעמים שאפשר להיעזר ב"מורה עכשיו".
רוצים לדעת איך נרשמים לשירות שיעורים פרטיים בחינם? קראו כאן
אילו התאמות תוכלו לקבל בבחינות הבגרות?
אובחנתם עם לקות למידה? יש כמה התאמות שאולי תוכלו לקבל בבחינות הבגרות כמו הארכת זמן, הקראה או השמעה של השאלון, בחינה בעל-פה, הקלדה של הבחינה, התעלמות משגיאות כתיב ועוד.
מה צריך לעשות כדי לקבל את ההתאמות?
יש לבדוק בבית הספר או באגף החינוך של הרשות המקומית מה התהליך הנדרש לקבלת ההתאמות. לפי תוצאות האבחון, ועדה של אנשי מקצוע תחליט אם יינתנו לכם התאמות ואלו התאמות יינתנו. אם לא תהיו מרוצים מההחלטה לגבי ההתאמות, תוכלו להגיש ערעור.
כדאי לדעת: בית הספר יכול להגיש למשרד החינוך בקשה לסיוע במימון האבחונים עבור משפחות עם קשיים כלכליים, אם יש חשד ללקות למידה אצל התלמיד. הבקשה תוגש בתיאום עם ההורים ובהסכמתם.
מידע נוסף על התאמות מחכה לכם כאן.
האם לצמחונים, צליאקים ואלרגנים יש זכויות בבית הספר?
לתלמידים ולתלמידות יש את האפשרות לקבל התאמות תזונה כאשר ההורים אחראים להעביר לבית הספר את הפרטים על מצבו הבריאותי של התלמיד לפני שמתחילה שנת הלימודים.
צמחונים
לא אוכלים בשר? אם מספקים מזון בבית הספר שלכם, זכותכם לקבל מנה צמחונית.
קראו עוד כאן.
צליאקים
אם מספקים מזון בתוך בית הספר,למשל ארוחות ביום לימודים ארוך, בית הספר צריך לדאוג למנה מתאימה עבור תלמיד שהוא חולה צליאק. כך גם בפעילויות שנערכות מחוץ לבית הספר ומחולק בהן מזון, למשל בטיולים, יש לספק לתלמיד מזון מותאם.
מנות מזון שמיועדות לתלמידים חולי צליאק צריכות להיות ארוזות בצבע שונה ומסומנות בסימון מיוחד ובולט.
בכל פעילות שכוללת עבודה עם חומר או מזון שיש בו גלוטן, צריך למצוא לתלמיד תחליף מתאים.
חשוב לדעת כי הזכות ניתנת לחולי צליאק מוכרים ולא לכל תלמיד עם רגישות לגלוטן.
קראו באתר על התאמות לתלמידים חולי צליאק.
אלרגנים
יצא לכם לעבור ליד בית ספר שתלוי עליו שלט 'בית ספר ללא בוטנים'? הסיבה לכך היא שבתי ספר מתבקשים לערוך התאמות לתלמידים ולתלמידות המתמודדים עם אלרגיה למוצרי מזון.
בבתי הספר יש הרבה חגיגות עם מזון: משלוחי מנות בפורים, אירועים כיתתיים עם כיבוד ועוד. אם יש בבית הספר קפיטריה או מכונות אוטומטיות לכריכים, יימכר בהן גם מזון שהתלמיד לא אלרגי אליו, ושיהיה ארוז באופן שיפריד אותו ממוצרי מזון המסכנים את התלמיד.
על בית הספר להתחשב בנושא הזה ואסור למנוע מתלמיד שיש לו אלרגיה למוצרי מזון להשתתף בפעילות לימודית, חינוכית או חברתית בגלל האלרגיה.
קראו עוד על זכויות תלמידים המתמודדים עם אלרגיה למוצרי מזון כאן.
> רוצים לדעת יותר על זכויות בני ובנות הנוער? היכנסו לאתר "כל זכות נוער"