הורים יקרים, יחד עם חוק לימוד חובה מגיעים תשלומים שונים: תשלום חובה, תשלומי רשות ותשלומים מרצון. מה ההבדל ביניהם, מה הם כוללים ומה עם מי שמתקשה לעמוד בכולם? הנה חמישה דברים שחשוב לדעת:
1. יש תשלום חובה אחד עבור כל ילד והוא עבור ביטוח תאונות אישיות. מדובר בתשלום חשוב, שהלוואי ולא יבוא לכדי מימוש. תשלום זה, שמבטח את התלמיד בכל ימות השנה, תקף גם בסופי שבוע וגם בחופשים. בין אם הילד נפל מהאופניים בגינה הציבורית או הילדה נפצעה בטיול של תנועת הנוער – הם מבוטחים.
רוצים לדעת הכל על ביטוח תאונות אישיות? את המידע תמצאו כאן
2. מיד בתחילת השנה, התלמידים יחזרו הביתה ואיתם רשימה לכל השנה שכוללת טיולים וסיורים שמאורגנים על ידי בית הספר, תכניות להעשרה תרבותית במוזיאונים ותיאטראות, חוג שחיה, מסיבות וטקסים, פרויקט השאלת ספרים ופעילויות כאלה ואחרות שאינן במסגרת מערכת הלימודים הרגילה. אלה הם תשלומי רשות.
חשוב לדעת שההורים רשאים להחליט עבור איזה פעילויות ישלמו מסך כל הרשימה.
מהם תשלומי הרשות, איך יתבצע התשלום ומה אם לא תרצו לשלם? את כל המידע על תשלומי הרשות תמצאו כאן.
3. ומי שתשלומי הרשות כבדים עבורו? לפני הכל, אסור למנוע מתלמיד כל פעילות בגלל קשיים בתשלום. לפי חוזר מנכ"ל אסור לפגוע בתלמיד בגלל שהוריו לא יכולים לשלם. אסור להעניש, אסור למנוע תעודת בגרות או השתתפות במבחנים. זו עבירה על החוק.
אם אתם מתקשים לשלם את תשלומי הרשות, תוכלו להיעזר במלגות סיוע של משרד החינוך. את הקריטריונים לחלוקת המלגות, מועדים להגשת הטפסים וכל הפרטים הרלוונטיים, כדאי לבדוק בבית הספר.
כל הפרטים על מלגות הסיוע מפורטים כאן.
כל הפרטים על סיוע כלכלי להורים במערכת החינוך מפורטים כאן.
4. המורה רוצה לרכוש תוכנה או לומדה ומבקשים מכם להשתתף במימון? הכיתה החליטה על פעילויות העשרה מרוכזת או על שיעורי תגבור במקצוע מסוים ומבקשים שתשלמו עליהם? מבקשים שתשלמו כדי שבית הספר יוכל להוציא עיתון? אתם, ההורים, יכולים להחליט אם תרצו לשלם עבור השירותים האלה או אחרים ולכן הם נקראים תשלומים מרצון.
התשלומים לפעילויות אלה מחייבים הסכמה של כל ההורים בכיתה אבל אם תסרבו, אי אפשר לחייב אתכם לשלם. אחרי הכל, הם מרצון. פעילויות מסוג זה מיועדות אך ורק לשעות שמחוץ למערכת הלימוד הרגילה. חשוב שתדעו שהפעילויות יכולות להיות גם במהלך יום הלימודים. במקרה כזה חובה לשתף את כל התלמידים, גם אלה שהוריהם לא שילמו.
מתלבטים לגבי תשלומים מרצון, רוצים לפנות ולברר? באתר תמצאו פרטים נוספים
5. ההתרגשות של הילד רבה וההבטחות שיש בשנה החדשה עדיין נושאות ריח חדש של התחדשות. אתם הרי רוצים שיהיה להם רק שמח וטוב אבל דף התשלומים שקיבלתם ארוך-ארוך והוא כולל סעיפים שונים ומשונים. חלק מהסעיפים אפילו לא נראים לכם קשורים? יש מצב שמבקשים מכם לשלם על משהו שאתם לא צריכים לשלם עבורו.
רוצים שתשלמו על שיפוץ או חידוש בבית הספר? שתעזרו בתשלום לאנשי הצוות של בית הספר, שתשתתפו בחומרי מלאכה או עבור השימוש בספרייה? תבדקו היטב מה מבקשים כי יש דברים שעבורם אסור לגבות מכם כסף.
על מה אסור לגבות מכם כסף במערכת החינוך? תקראו כאן
לסיום, העצה הכי טובה שלנו, שנכונה תמיד – תקראו, תשאלו, תבררו. תשלומי רשות מוגבלים בסכום החיוב, לתשלומים מרצון דרושה הסכמת ההורים ומפקח בית הספר ויש דברים שאסור לבקש עבורם כסף מההורים ומהתלמידים.
אל תשלמו באופן אוטומטי, אל תהססו לגשת למזכירות בית הספר ולברר ובעיקר – דעו את זכויותיכם.
> הכל על תשלומי הורים במערכת החינוך, ניתן למצוא כאן