יוקר המחייה, תעשיית ההיי-טק, מעמד המורים והמורות, השליחים והשליחות – נדמה שהשיח הציבורי עוסק בכלכלה יותר מתמיד. בבלוג שלנו הפעם נתמקד בשכירים שהם גם עצמאים. זו תופעה נרחבת: בתקופה האחרונה נראה כי רבות ורבים משלבים בין מספר מקורות הכנסה שונים. בטח שמתם לב שיש יותר שכירים שעובדים גם כפרילנסרים, עצמאים שמשלבים בין עבודות ויזמים בתחומים שונים. בואו נצלול לעומק ונבין מהן הזכויות הייחודיות במצב שבו אדם עובד כשכיר וכעצמאי במקביל.
יוצאים לדרך
אם אתם שוקלים לפתוח עסק ולהפוך לעצמאים, במקביל לעבודתכם כשכירים – יש מספר צעדים שעליכם לעשות: להירשם במע"מ, לפתוח תיק עוסק במס הכנסה ותיק בביטוח לאומי.
אם אתם צופים שמחזור ההכנסות שלכם לא יעלה על 102,292 ₪ (נכון לשנת 2022) – אתם רשאים לצאת לדרך כעוסק פטור. מה שאומר שתהיו פטורים מגביית מע"מ מהלקוחות שלכם, אבל מצד שני לא תוכלו להתקזז על מע"מ ששילמתם בגין הוצאותיכם. קראו באתר על פתיחת תיק עוסק במע"מ ועל פתיחת תיק עוסק במס הכנסה והגשת דו"ח שנתי למס הכנסה.
ומה לגבי עוסק מורשה? כאן מדובר בעצמאי שמחזור ההכנסות השנתי שלו מהעסק עולה על 102,292 ₪ (נכון לשנת 2022) או שהוא עוסק באחד המקצועות המחייבים אותו להיות עוסק מורשה, גם אם מחזור ההכנסות השנתי שלו נמוך מ-102,292 ₪. אלו מקצועות כמו רופא, פסיכולוג, עורך דין ועוד (הרשימה המלאה מופיעה פה). בשונה מעוסק פטור, עוסק מורשה חייב לגבות מלקוחותיו מע"מ. כדאי להכיר לעומק את עולמו של העוסק המורשה: למשל קיזוז תשלומי מע"מ של עוסק מורשה (מס תשומות), או הליך הוצאת חשבונית מס או קבלה.
למידע נוסף על עוסק מורשה לחצו כאן.
כדאי להכיר: רשות המסים מפעילה בתקופת הגשת הדו"ח השנתי למס הכנסה (בחודשים אפריל-מאי) לשכות הדרכה לסיוע במילוי הדו"ח. היכנסו לערך באתר "כל זכות" לקבלת מידע נוסף.
תשלומים לביטוח לאומי
כל עובד, בין אם הוא שכיר או עצמאי, חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, המועברים אל המוסד לביטוח לאומי.
דמי ביטוח לאומי עבור שכיר משולמים על-ידי המעסיק ומנוכים משכרו של העובד, בעוד שעובדים עצמאים משלמים מקדמות מדי חודש. לאחר הגשת הדו"ח השנתי, נערך חישוב סופי של כל ההכנסות של העצמאי ומחשבים את גובה דמי הביטוח הלאומי ודמי ביטוח הבריאות הסופיים שעליו לשלם, ואז מזכים או מחייבים אותו על היתרה.
מי שעובד גם כעצמאי וגם כשכיר, ממשיך לשלם בשתי דרכים האלו ולא נדרש לערוך תיאום דמי ביטוח לאומי בין עבודתו כשכיר ועבודתו כעצמאי. אולם חישוב הסכום הסופי שעליו לשלם לביטוח לאומי יתחשב בשני סוגי ההכנסות.
קראו עוד כאן: דמי ביטוח לאומי לשכיר עם מקורות הכנסה נוספים; דמי ביטוח לאומי לעצמאי עם מקורות הכנסה נוספים.
תשלום מס הכנסה
יש הבדל בין האופן בו שכירים ועצמאים משלמים מס הכנסה: שכיר פוגש את מס הכנסה בתלוש המשכורת, ואילו עצמאי משלם מקדמות למס הכנסה מדי חודש או חודשיים, ובעקבות כך מעביר את המע"מ שגבה. בו מפורטות הכנסות העסק לצד הוצאות שעשויות להקטין את גובה המס כמו נסיעות, חומרי ניקוי, ציוד משרדי ועוד. בהתאם לדיווחים בדו"ח השנתי שחייבים להגיש למס הכנסה, העצמאי מזוכה בהחזר מס או שמשלם סכום נוסף.
למידע נוסף על מס הכנסה קראו בתשלומי מס הכנסה המוטלים על עסק עצמאי שאינו חברה ובחישוב מס הכנסה שנתי לשכירים.
פנסיה
אם אתם שכירים, אתם בטח יודעים שההפרשות לביטוח פנסיוני הן חובה של המעסיק.
למה אתם צריכים לשים לב? אתם זכאים לבחור את סוג הביטוח הפנסיוני שבו אתם רוצים להיות מבוטחים (בין אם קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים). בנוסף, אתם זכאים לבחור את הגוף הספציפי שאליו יופרשו הכספים ושבו ינוהל הביטוח הפנסיוני.
במקרה של עצמאי שמועסק במקביל גם כשכיר, עליו החובה להפקיד בעצמו לביטוח הפנסיוני, רק אם הסכום שמופרש עבורו כשכיר (זה כולל את הפרשות המעסיק והפרשות העובד) נמוך מהסכום שעליו להפריש כעצמאי.
כאשר העובד מפריש כספים לביטוח הפנסיוני כעצמאי בנוסף לכספים המופרשים מתוך הכנסתו כשכיר, הוא יכול לבחור האם להפקיד את הכספים כעצמאי לאותו גוף פנסיוני (קרן פנסיה או ביטוח מנהלים) שאליו מופרשים הכספים כשכיר, או לגוף אחר (לקרן פנסיה אחרת או לחברת ביטוח אחרת).
יש גם הטבות וזיכויים: שכיר שמפריש כספים לביטוח פנסיוני, מקבל זיכוי ממס הכנסה על ההפרשות שנוכו ממשכורתו. עצמאי יכול לבחור בזיכוי ממס או בהכרה בהפרשות לביטוח הפנסיוני כהוצאה מותרת בניכוי, שמשמעותה הפחתה בגובה מס ההכנסה שעליו לשלם באותה שנה, או לשלב ביניהם.
עבור אדם שהוא שכיר ועצמאי גם יחד, החישוב ייעשה כך: כשכיר, יקבל את הזיכוי על ההפרשות שנוכו ממשכורתו. כעצמאי, יקבל את הטבת המס, גם על הכנסתו כעצמאי וגם על רכיבי שכר שלא בוטחו במסגרת המשכורת שלו כשכיר.
למידע נוסף ראו: חובת ביטוח פנסיוני לעובדים; ביטוח פנסיוני לעובד עצמאי; זיכוי ממס הכנסה בגין הפרשות לביטוח פנסיוני וגם הטבות במס הכנסה בגין הפקדות עצמאיות לביטוח פנסיוני.
דמי אבטלה
עובד שכיר שפוטר או התפטר בנסיבות מסוימות, עשוי להיות זכאי לדמי אבטלה. הזכאות תלויה באורך התקופה בה השכיר עבד ושבמהלכה שולמו עבורו דמי ביטוח לאומי. תקופה זו נקראת תקופת אכשרה לדמי אבטלה.
אדם שעבד כשכיר ועצמאי במקביל, ואז עבודתו כשכיר הסתיימה והוא זכאי עכשיו לדמי אבטלה, יקבל דמי אבטלה לפי משכורתו כשכיר.
למידע נוסף היכנסו לזכותון בנושא דמי אבטלה ולזכותון בנושא דמי אבטלה לעצמאים שמתייחס למקרים מיוחדים ולמקצועות מסוימים.
> סיימתם לקרוא ויש לכם שאלות? למידע נוסף היכנסו למדריך לשכירים שהם גם עצמאים.
מומלץ להיעזר גם בערכים נוספים בפורטלים עובדים עצמאים ועסקים קטנים.