פתיחת שנת הלימודים, מציפה לא אחת מקרים של אפליית תלמידים על בסיס מאפיינים כמו מוצא עדתי, מצב סוציו-אקונומי, נטייה מינית, זהות מגדרית או אפילו השקפה פוליטית. החוק אוסר על אפליה על בסיס המאפיינים הללו בכל בתי הספר, בכל המגזרים ובכל שלבי הגיל והדבר עלול אף להיחשב כעבירה פלילית.
כמו-כן, החוק אוסר פגיעה בתלמידים בשל מעשי הוריהם, הכוללים בתוכם גם מקרים של אי העברת תשלומי הורים לבתי הספר. מטרתם של איסורים אלה היא מניעת אפליית התלמיד ופגיעה בכבודו באמצעות פעולות ענישה דוגמת שלילת יכולתו של התלמיד לקבל תעודת בגרות, מניעת האפשרות להיבחן או אפילו לצאת לטיולים, במידה ואי התשלום נבע ממצוקה כלכלית.
ב"כל זכות" ריכזנו עבורכם מדריך המאפשר להבין כיצד ניתן להתמודד עם אפליה אסורה במערכת החינוך ולמי ניתן לפנות. חשוב לציין כי במקרים של אפליה אסורה, ניתן להגיש תביעה אזרחית לבית המשפט ולזכות בפיצוי של עד 50 אלף ש"ח, ללא כל הוכחת נזק.
דרך נוספת להתמודד עם הבעיה היא פניה למוקד פניות ותלונות הציבור וקו פתוח לתלמידים של משרד החינוך בטלפון 1800-25-00-25. מוקד נוסף הוא המוקד לקידום שוויון הזדמנויות בחינוך, המרכז תלונות על גילויי אפליה במערכת החינוך בטלפון 04-8288611.
למדריך המלא בנושא איסור אפליה במערכת החינוך, לחצו כאן.
* נכתב בשיתוף עמותת ידידות טורונטו