אורית וזיו, נכדיו של שמוליק בן ה-85, שמעו במהלך השנים סיפורים רבים על הילדות של סבם האהוב. הם יודעים ששמוליק נולד בפולין וברח ממנה לבלגיה עם הוריו בשנת 1939, עם עליית הנאצים בעודו ילד קטן. שנים אחר כך, בשנת 1960, שמוליק עלה לישראל והקים כאן את חייו. שמוליק מעולם לא היה זכאי לקצבה חודשית על היותו ניצול שואה וחשב שהסיבה היא כי לא שהה במחנה ריכוז או גטו. אורית וזיו תוהים – האם סבא בכל זאת זכאי למשהו? ואם כן, למה?
*
משה בן ה-90, חי בישראל מאז שעלה ממרוקו כילד בשנות השישים. הוא זוכר כי בשנים שבהן עלה ארצה, הונהג שלטון וישי במרוקו ואביו, שעבר במשרד האוצר המרוקאי – פוטר מתפקידו, משום שהוא יהודי. לאחרונה משה הוכר בביטוח הלאומי כזכאי לשעות סיעוד של מטפל. בני משפחתו שמעו שיתכן כי מגיעות לו שעות סיעוד נוספות בשל סיפורו ההיסטורי. האם אכן כך הדבר?
*
חדווה תחגוג השנה 100, בשעה טובה. היא עברה בחייה תלאות רבות, ביניהן חודשיים בהן הסתתרה בעיירה בפולין תחת זהות בדויה כנוצרייה, כדי שהנאצים לא יתפסו אותה. שנים אחר כך, בשנת 1955, עלתה לישראל. משפחתה של חדווה סברה כל השנים כי היא לא זכאית לקצבה ולא להנחות ולהטבות אבל חדווה מציעה שיבדקו כעת. האם הם עשויים לגלות דבר מה?
***
בישראל חיים מאות אלפי קשישים וקשישות אשר חייהם הושפעו ממכונת ההשמדה הנאצית; אבל הם לא מקבלים קצבה חודשית כניצולי שואה. לעיתים קרובות, אלו הם דווקא האנשים שזקוקים לתוספת כספית יותר מכל כדי לעזור עם שכר דירה, מזון, טיפולים ותחבורה. הזכאות לקצבה חודשית ממשרד האוצר, קצבה רבעונית מועידת התביעות או קצבת נכות מגרמניה (BEG) ניתנת רק בתנאים מסויימים, בהתאם לשנת העלייה ולסיפור הביוגרפי של כל ניצול. הפער בין הזכאים ומי שאינם זכאים לקצבאות, הוא אחת הנקודות הבוערות והמדוברות במצב ניצולי השואה בישראל. בפורטל המקיף על זכויות ניצולי שואה ב"כל זכות" אנו מעדכנים במידע הרלוונטי לכלל אוכלוסיית הניצולים, כולל הזכויות של מי שלא מקבלים קצבאות.
הנה סיכום של מה שחשוב לדעת, על הניצולים שלא מקבלים קצבאות:
מענקים שנתיים
ניצולי שואה שאינם מקבלים קצבה העולה על 1,000 ש"ח, זכאים למענק שנתי בסך 3,991 ש"ח המשולם דרך "הרשות לזכויות ניצולי שואה". המענק משולם למי שבעת השלטון הנאצי חירותם הוגבלה, חיו בעוצר, גירוש או בריחה מחמת פחד. בין הזכאים, נמצאים גם יוצאי מרוקו ואלג'יר שסבלו מהגבלות במשטר וישי, ויוצאי עיראק שסבלו מארועי פרהוד. למימוש המענק, יש למלא פעם אחת תביעה מקוונת ולשלוח על פי ההוראות. אם הבקשה אושרה, הכסף יכנס לחשבון הבנק מדי שנה.
מענקים חד פעמיים
גוף נוסף שדרכו מתבצע תשלום לניצולי שואה הוא "ועידת התביעות" – גוף המייצג את העם היהודי מול ממשלת גרמניה. ניצולים רבים זכאים לקצבה מהועידה המשולמת אחת לשלושה חודשים. מי שלא זכאים לקצבה זו וגם לא מקבלים קצבה חודשית ממשרד האוצר – עדיין עשויים להיות זכאים לתשלום חד פעמי, בסכום של 2,556 יורו (כ-13 אלף שקל). בין הזכאים נכללים יהודים שהסתתרו או ברחו מהנאצים, פליטים מברה"מ באזורים שלבסוף לא נכבשו ואנשים שחירותם נשללה במערב אירופה, רומניה, תוניסיה, ומרוקו ואלג'יר תחת משטר וישי. לרשימת הזכאים המלאה, הכנסו לכאן.
הגשת הבקשה למענק זה מתבצעת על ידי הדפסה ומילוי של טופס הבקשה, ואז אימותו ומשלוח לועדת התביעות. להוראות המלאות למילוי הטופס, ראו בערך המלא ב"כל זכות" תחת הסעיף: "תהליך מימוש הזכות".
השנה הוחלט על פיצוי נוסף לכל מי שנמצא זכאי למענק זה, שמשולם בשתי פעימות, האחת במהלך 2021 והשנייה במהלך 2022, בסך 1,400 דולר כל אחת. בקשה לפיצוי הנוסף ניתן למלא בטפסים שועידת התביעות שלחה לביתם של הניצולים במהלך השנה האחרונה, ואם לא הגיעו, רצוי להתקשר אל הועידה בטלפון 03-5194400.
פטור מתשלום עבור תרופות
כל מי שקיבל אי פעם את אחד התשלומים בסעיפים הקודמים, שמו מועבר לרשות לזכויות ניצולי שואה שמעבירה את השמות הלאה לקופות החולים. אחת ההטבות שמתקבלות כתוצאה מכך, היא פטור מתשלום עבור תרופות מרשם הכלולות בסל התרופות. מי שאינו מקבל הטבה זו וסבור כי הוא זכאי לה, יכול למלא טופס בקשה ולשלוח אותה לרשות.
שעות סיעוד
גוף נוסף שעוזר לניצולי שואה, הוא "הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל". הקרן מספקת תוספת שעות סיעוד למי שנמצאו זכאים למענקים השנתיים או החד פעמיים מהסעיפים הקודמים ושמקבלים שעות סיעוד מהביטוח הלאומי. הקרן מוסיפה 9 שעות סיעוד שבועיות במקרים רגילים של קשישים הנעזרים במטפלים, או 50 שעות סיעוד במשך חודשיים למי שנמצאו זכאים למענק השנתי והשתחררו מאשפוז. התוספת נעשית באופן אוטומטי ואם לא התקבלה – ניתן לפנות לקרן בטלפון 03-6090866. ניתן גם להמיר את השעות בתוספת כספית, למי שמקבלים קצבת סיעוד בכסף.
>> למידע נוסף על זכויות של ניצולי שואה שאינם זכאים לקצבאות כולל תמיכה רגשית ועזרה ממתנדבים, הכנסו לפורטל המיוחד המוקדש לנושא ב"כל זכות", כאן. למידע הכולל על זכויות של ניצולי שואה, הקצבאות השונות, פסקי הדין הרלוונטים והארגונים העוסקים בנושא, הכנסו לפורטל "זכויות ניצולי שואה" ב"כל זכות".