בבית משפחת כהן השמחה רבה. ההריון השלישי של אם המשפחה, רבקה, מתפתח יפה והילדים של רבקה ובעלה גדי, מתרגשים לפגוש את האח הקטן שעומד להיוולד. יום אחד, לאחר בדיקה חשובה לכבוד השבוע ה-30 להריון, רבקה מרגישה התכווצויות לא שגרתיות בבטן. גדי לוקח אותה במהרה לבית החולים ושם נאמר לה שהעובר נמצא במצוקה ויש ליילד אותו מיידית.
בן הזקונים של המשפחה, גדעון – נולד בשבוע 30, ומשקלו 2 קילו. הוא מועבר מיד לאינקובטור, כדי שמכונת הנשמה תעזור לו לנשום, משום שהריאות שלו עדיין לא מספיק מפותחות. רבקה מתאוששת מהלידה ובמקביל מכינה את עצמה לחיים של אמא לפג. לגדי ולרבקה אין שום ניסיון במצב שכזה – ילדיהם האחרים נולדו בזמן, ובמצב בריאותי תקין. רבקה וגדי מקבלים עזרה רפואית ונפשית כדי להתמודד עם המצב החדש. אבל מה עוד הם צריכים לדעת על הזכויות שלהם?
עד 10 אחוז מהתינוקות בישראל נולדים מדי שנה כפגים. ההורות לפגים היא אתגר לא פשוט ויומיומי, היא סובבת סביב בריאות התינוק, הזנתו ובטחונו. בתהליך הזה, הורים משלמים מחירים נפשיים וכלכליים, וכתוצאה מכך ניתנת להם זכות מיוחדת – תשלום של גמלה חודשית להורים של פגים מהמוסד לבטוח לאומי.
אם אתם הורים לפג או פגה, א שאדם קרוב אליכם נמצא במצב הזה, הנה חמש שאלות נפוצות והתשובות להן:
1. מי זכאי לגמלת ילד נכה עבור פג?
הזכות לגמלה ניתנת עבור תינוקות שנולדו לפני שבוע 33 או במשקל שנמוך מקילו ו-750 גרם. הכסף עובר מהמוסד לביטוח לאומי, לחשבון הבנק של ההורים.
2. מה סכום הגמלה?
קיימים שלושה סכומי גמלה. אם התינוק לא סובל מעיכוב התפתחותי, הסכום הוא 1,268 ש"ח. סכום זה משולם החל מגיל ארבעה חודשים, למשך חצי שנה ומהווה גימלה זמנית. סכום גבוה יותר- 2,608 ש"ח, מיועד לפגים שהוכח כי סובלים מעיכוב התפתחותי. את העיכוב ניתן לבחון אחרי שלושה חודשים מהתאריך בו התינוק היה צריך להיוולד. במקרים אחרים, בהם התינוק זקוק לטיפול רפואי מתמשך כגון הזנה בווריד, הסכום יכול לעמוד על 4,773 ש"ח לחודש.
3. מה צריך לעשות כדי לקבל את הגימלה?
יש למלא טופס תביעה לגמלת ילד נכה באתר המוסד לביטוח לאומי, או בטופס מודפס. בסעיף "פרטים על מצבו הרפואי של הילד" יש לרשום "פגות". לתביעה יש לצרף מסמכים רפואיים רלוונטיים, כגון מכתב שחרור מבית החולים, ויש להגיש אותה באופן מקוון, בדואר או בפקס. ניתן גם להגיש את התביעה באמצעות מוקד טלפוני 3928*.
4. מה קורה אחרי תקופת הגמלה הזמנית?
בתום תקופת הזכאות הזמנית ייקבע מועד לוועדה רפואית שתבחן אם קיימים עיכוב התפתחותי או נסיבות אחרות המאפשרות את המשך הזכאות לגמלה. אם הוועדה תיווכח כי מאז שנקבעה הנכות הזמנית, היא הפכה לעיכוב קבוע – סכום הגמלה יגדל.
5. האם קיים תשלום רטרואקטיבי עבור הגמלה?
כן. ניתן לקבוע זכאות רטרואקטיבית עד שנה לפני מועד הגשת התביעה בהתאם למסמכים שהוגשו.
*
למידע המלא על גמלת ילד נכה לפג, הכנסו לערך המוקדש לנושא ב"כל זכות". תוכלו למצוא מידע רלוונטי נוסף במדריך להורים לילדים עם מוגבלויות. המסע ארוך ולא תמיד קל, אבל ידיעת הזכויות יכולה לעזור ולסייע.