"זה מסובך מדי בשביל מתמטיקאי. צריך פילוסוף כדי להבין את זה".
את המילים הללו, מספרת האגדה, אמר לא אחר מהפיזיקאי אלברט אינשטיין לרואה החשבון שלו כשהשניים דיברו על הנושא הלוהט: החזר מס. מאז, הפך הציטוט העממי הזה להוכחה שרבים הזדקקו לה, כי התעסקות עם מס הכנסה היא פשוט לא בשבילם. אין אנו רוצים לסתור את דבריו של הגאון הגדול של כל הזמנים, אבל יתכן שאינשטיין היה מדבר אחרת היום. בכל הקשור למסים, האפשרות ללמוד את המציאות, לפעול בהתאם אליה ולקבל כסף בחזרה מהמדינה, הופכת לנגישה יותר ויותר. תתפלאו – יתכן שמגיעים לכם אלפי שקלים בעבור יותר מדי מס ששילמתם והפחד לבקש אותם עלול לעלות לכם ביוקר.
אם אתם שכירים, תשלום המס שלכם נעשה בידי המעסיק – ואתם יכולים לבדוק כמה מס הכנסה שילמתם כל חודש, בתלוש השכר שאתם מקבלים, מה שנקרא גם "ניכוי במקור". אבל לפעמים קיימים פערים בין מה ששולם ובין מה שהיה צריך לשלם בפועל. רק בסוף שנת המס ניתן לדעת במדויק מה היתה ההכנסה השנתית וכמה מס באמת היה צריך לשלם, ואת הפער יש אפשרות לקבל בחזרה בהחזר מס מהמדינה. עבור עצמאים, אגב, בקשת ההחזר נעשית במסגרת דו"ח שנתי שיש להגיש – והיא לא הנושא של הבלוג הזה, אבל אפשר לקרוא עליה כאן.
בשנת משבר הקורונה, שכירים רבים יצאו לחל"ת או פוטרו. זה אומר שהם התחילו את שנת המס כשהם מועסקים וסיימו אותה כשהם לא מועסקים ומכאן יתכן ששילמו יותר מדי מס בתחילת השנה. החזר מס יכול לשקף גם סכומים שמגיעים לנו בשל ארועים מסויימים שקרו במהלך השנה – ארועים שמזכים אותנו בזיכויי מס, אבל שלא הספקנו לדרוש את הזיכוי עבורם בטרם הסכום נוכה ממשכורתנו. אחת העילות לזיכויים היא תרומה – עובד שתרם מעל 190 שקל בשנה, זכאי לזיכוי מס של 35% מסך התרומה. לדוגמא, אדם שתרם 1,000 ש"ח יקבל זיכוי ממס בסך 350 ש"ח – ואם הזיכוי לא ניתן במהלך השנה, הוא ינתן בהחזר המס.
סיבה נוספת לזיכוי היא שינוי בסטטוס האישי, כגון לידת ילד, שמקנה בדרך כלל 1.5 נקודות זיכוי בשנת הלידה לכל הורה – ששווין 3,924 ש"ח לשנה. הורה שהתגרש והילד נשאר במשמרתו, מקבל עוד נקודת זיכוי. סיום תואר מזכה גם הוא בנקודות זיכוי שונות, על פי סוג התואר. כאמור – החזר מס בגין סיבות אלו, מתאפשר רק אם לא הספקנו לקבל את זיכוי המס המגיע לנו בטרם הוא נגבה.
נושא נוסף הקשור להחזר מס הוא פנסיה. שכיר שמפריש באופן עצמאי כספים לקרן פנסיה, בנוסף על ההפרשות מהמשכורת – עשוי להיות זכאי להטבות מס על ההפקדות הללו. את הסכום שנצבר אפשר לבקש במסגרת החזר מס.
אז איך מממשים החזר מס? שלב ראשון, לפני הגשת הבקשה, היא איסוף מסמכים רלוונטים. סביב חודשי מרץ-אפריל בכל שנה, תיבות המייל שלכם עשויות להתמלא בדוח"ות שונים – אל תתעלמו מהם. המעסיק שלכם ישלח לכם טופס 106, שבו מפורטים כל תשלומי המס שנעשו עבורכם בשנה האחרונה. אפשר לבדוק את הטופס כדי להבין ממנו, האם כל הזיכויים המגיעים לנו נלקחו בחשבון או שיתכן ומגיע לנו החזר. גם דו"חות מקרנות פנסיה יש לשמור, כדי להגיש אותן כהוכחה להחזר שמגיע לנו. כדאי לאסוף גם קבלות על תרומות שנתנו במהלך השנה וכן טפסים נוספים שקשורים להכנסות שצברנו במהלך השנה וניכויי מס שקיבלנו.
בשלב השני, נמלא את טופס 135 של רשות המסים. את שני הטפסים יש להדפיס, למלא ולשלוח יחד עם כל המסמכים הנדרשים. ניתן להעזר ברואה חשבון אבל הדבר לא הכרחי. באם העובד נמצא זכאי להחזר מס – הוא ישולם לחשבון הבנק שלו. את החזרי המס ניתן לבקש עד 6 שנים לאחר תום שנת המס שעבורה הוא מתבקש.