יום המשפחה הוא יום אחד בשנה בו נוקיר תודה לכוח המניע בחיים של רבים מאיתנו. משמעות המילה "משפחה" השתנתה לאורך השנים – ממשפחה גרעינית של אמא ואבא ביולוגים החיים יחד עם ילדיהם, המנעד מתרחב למשפחות אחרות וחדשות.
הקמת משפחה נושאת חובות – אבל גם זכויות. הורים זכאים לזכויות מסויימות מרגע לידת ילדיהם: דמי לידה עבור חופשת לידה, מענק לידה, קצבת ילדים, נקודות זיכוי במס הכנסה, ותכנית "חיסכון לכל ילד". כמו כן, הורים שהם עובדים שכירים זכאים לימי מחלה עבור מחלה של ילדיהם או של הוריהם המבוגרים.
נוסף לכל אלה, למשפחות המיוחדות יש כמה זכויות משל עצמן. הנה חלקן:
משפחות חד הוריות
משפחות חד הוריות הן משפחות שבראשן הורה שאינו נשוי. בהגדרה הזו נכללים אמהות ואבות מסוגים שונים – אישה גרושה, גבר גרוש, אם יחידנית (כלומר שהביאה ילד לעולם בעזרת בנק הזרע), אב שהביא ילד לעולם בפונדקאות ללא בן או בת זוג ואף אלמן או אלמנה. קיימות הטבות מסויימות שתפקידן לעזור להורים היחידים ובכך גם לילדיהם. במס הכנסה, יש נקודות זיכוי להורים בנפרד וליחידניות (בנוסף לנקודות הזיכוי הרגילות עבור ילדים). כמו כן, להורים במשפחות חד הוריות יש זכאות להנחה בארנונה של עד 20%. במקום העבודה יש להם 8 ימי העדרות נוספים על מחלת ילד, בנוסף לאלו שיש להורים בזוגיות. כמו כן – הורים יחידים עשויים להיות זכאים לקדימות בקבלה למעונות היום לפעוטות (כגון ויצ"ו או נעמ"ת) ואף להשתתפות של משרד הרווחה בתשלום עבור המעונות.
>> להרחבה ולמידע נוסף על זכויות במשפחות חד הוריות, הכנסו למדריך המלא ב"כל זכות".
משפחות אומנה
משפחת אומנה היא סוג מרגש במיוחד של משפחה – משפחה אליה הצטרפו ילדים שמסיבה כלשהי לא יכולים לחיות עם הוריהם הביולוגיים לתקופה זמנית. משפחת אומנה זכאית לתשלומים שונים במהלך תקופת האומנה, בעיקר עבור כיסוי ההוצאות הכרוכות בהחזקת הילד, לפי צרכיו ובהתאם לתכנית הטיפול שגובשה. במקרה של ילד עם מוגבלות, משפחת האומנה לא תקבל לכיסה את גמלת הילד הנכה אבל הורי האומנה זכאים לכל ההטבות וההנחות שמגיעות עם גמלה זו, כגון הנחות בתשלומי חשמל, פטורים מתשלומי ביטוח רפואי וקופות חולים ועוד.
קיימות זכויות המיוחדות לתקופת ההכנה לאומנה. אסור לפטר עובד שמודיע למעסיקו כי הוא עתיד לקבל ילד אומנה, ומועסק במקום העבודה לפחות 6 חודשים. אחרי הגעת ילד האומנה, יכול עובד לצאת ל"חופשת אומנה", שכמו בחופשת לידה – מגיעים איתה "דמי אומנה" הנקבעים על בסיס שכרו.
משפחות להט"ביות והורות משותפת
בקטגוריה זו נכללות משפחה עם שתי אמהות, משפחה עם שני אבות, או משפחה של גבר ואישה שאינם בזוגיות וחתמו ביניהם על הסכם הורות משותפת. במקרה של שני אבות או שתי אמהות, עולה סוגיית מעמדו המשפטי של ההורה הלא ביולוגי. בעבר ניתן היה לפתור זאת על ידי אימוץ או צו אפוטרופסות בלבד, אבל כיום בית המשפט יכול להעניק "צו הורות" להורה הלא ביולוגי. צו זה מקנה לו זכויות ככל הורה, כולל רישומו כהורה של הילד במרשם האוכלוסין.
במקרה של הורות משותפת,האם ואב מתנהלים בדרך כלל על פי הסכם שחתמו לפני הבאת הילד לעולם. במקרה שלאחד ההורים או לשניהם יש בני זוג בנוסף לשותפ/ה להורות – עולה לעיתים מעמד הצלע השלישית. עד היום, בית המשפט לא הכיר בהורות של יותר משני אנשים על אותו ילד.
>> להרחבה ולמידע נוסף הכנסו למדריך למשפחות להט"ביות עם הורים מאותו מין או בהורות משותפת
משפחות מעוטות יכולת
תפקידה של החברה הוא לדאוג לכל החלקים שבה, כולל משפחות ללא הכנסה, שנמצאות בקשיים כלכליים או שהינן מרובות ילדים. החינוך בישראל הינו חינם. עם זאת – עלויות ציוד בית ספר עלולות להגיע לסכומים לא קטנים. חשוב לדעת בהקשר זה, שאין לפגוע בילד בשל אי עמידת הוריו בתשלומים למערכת החינוך. הורים המתקשים לעמוד בתשלומים יכולים לבקש פריסתם או לבדוק זכאות למלגת סיוע ממשרד החינוך. כמו כן, משרד החינוך מסבסד את עלות הצהרונים הציבוריים בגני הילדים ובכיתות א' ו-ב', לפי האשכול הסוציו-אקונומי שבו נמצאת המשפחה.
עבור משפחות שסובלות מקשיים כלכליים, ניתן לבדוק גם זכאות לדיור ציבורי או לקצבאות שונות מהמוסד לביטוח לאומי. חלק מזכויות אלו כוללות גם הנחות בחשבונות ארנונה וחשמל, עבור משפחות עם 4 ילדים ויותר.
>> להרחבה בכל אלה, ולמידע נוסף, הכנסו למדריך מיצוי זכויות למשפחות עם קשיים כלכליים ב"כל זכות"
יום משפחה שמח לכולם ולכולן, מאיתנו במשפחת "כל זכות"!