פברואר הוא החודש הבינלאומי להעלאת מודעת למחלת הסרטן. פורטל "חולי סרטן" ב"כל זכות", מספק מידע על המחלה באופן ששם את החולה ומטפליו במרכז.
אחד הסיפורים המורכבים הוא סיפורם של הורים לילדים שהתגלה אצלם סרטן. העולם מתהפך עם האבחון של הילד – אבל אפשרויות הריפוי הן מרובות, לשמחתנו – והן מלוות בהתגייסות של כל המערכות. לעיתים קרובות, מתלווה מחיר כלכלי למצב, וחשוב שהורים לחולי סרטן ידעו שיש להם זכויות בתחום הזה.
אם אתם הורים לילד חולה, או שהדבר רלוונטי למישהו קרוב אליכם, שימו לב לתשלומים והחזרים שמגיעים לכם:
1. פטור מהשתתפות עצמית בתרופות ובטיפולים
חולי סרטן פטורים מתשלום השתתפות עצמית בקופות החולים עבור תרופות ושירותים רפואיים שנכללים בסל הבריאות. עבור מה שאינו בסל הבריאות, יש לבדוק אם הביטוחים המשלימים והפרטיים שלכם מכסים אותם – ואם הם לא מכוסים שם, יש אפשרויות מימון דרך עמותות. וודאו שאתם מקבלים את כל המידע על האפשרויות שעומדות בפניכם.
2. ימי מחלה בגין מחלת ילד
טיפול בילד חולה סרטן, הוא בדרך כלל עבודה במשרה מלאה. קשה להחזיק בעבודה הרגילה במקביל והורים רבים נאלצים להעדר מעבודתם ימים רבים.
חשוב לדעת שכמו שאתם זכאים לדמי מחלה מהמעסיק על ימי מחלה שלכם – כך אתם זכאים להם גם בטיפול בילד. הזכאות לתשלום בעבור ימי מחלה, ניתנת למי שעובדים במקום העבודה שנה לפחות ובהתאם למספר ימי המחלה שנצברו. במקרה של ילד חולה סרטן – ההורה זכאי לקחת עד 90 יום בשנה על חשבון ימי מחלה או ימי חופשה שנצברו לו. במקרה של הורה יחיד או הורה שבן זוגו לא השתמש בימי מחלה כלל בעקבות מחלת הילד – יהיו אלה 110 ימים. בהסכמה של שני הצדדים, העובד והמעסיק – ניתן להחליט גם על חופשה ללא תשלום, שנדרשת לעיתים בתקופות של טיפול והחלמה.
אם חרף כל אלה, ההורה רואה שעליו לעזוב את מקום העבודה – התפטרות תחשב כפיטורים, עם כל הזכויות הנלוות לה, כולל תשלום מלא של פיצויי הפיטורים.
3. גמלת ילד נכה
ילדים מגיל הלידה עד גיל 18 ו-3 חודשים, המקבלים טיפול של כימותרפיה או הקרנות, זכאים לגמלת ילד נכה שמשולם לחשבון הבנק של אחד מהוריהם בידי הביטוח הלאומי. נכון לשנת 2021, בתקופת הטיפולים ובמשך חודש לאחר סיומה, גובה הגמלה הוא 4,773 ש"ח ובחמישה החודשים שלאחר מכן, 2,608 ש"ח. זכאות זו עשויה להימשך גם מעבר ל-5 החודשים, אם המחלה נמשכת אחרי הטיפולים. אמנם תקופת האבחון והטיפולים היא מסובכת ומעייפת אבל כדאי מאוד להקדים ולבקש את הגמלה, בהגשת תביעה לביטוח לאומי. ניתן לבקש תשלום רטרואקטיבי של עד שנה לפני הגשת התביעה.
4. נקודות זיכוי במס הכנסה
הוריו של ילד חולה סרטן שהוכרה לו זכאות לגמלת ילד נכה, יהיו זכאים לזיכוי של 2 נקודות במס הכנסה. לקבלת ההטבה, יש למלא מחדש את טופס 101. אם לא הספקתם לבקש את נקודות הזיכוי הזמן, תוכלו לקבל אותן בדיעבד עד 6 שנים אחרונה, באמצעות בקשה להחזר מס.
5. הנחה בחשבונות
הטבות כלכליות נוספות שמגיעות עם זכאות לגמלת ילד נכה כוללות הנחה בארנונה, שניתן לקבל בפנייה לעירייה; והנחה אוטומטית בחשבונות המים והחשמל – שניתנות אוטומטית, בלי צורך להגיש בקשה.
6. פדיון חסכון לכל ילד
אם ההוצאות הרפואיות הופכות לגדולות במיוחד, ניתן לחשוב על פדיון חסכונות. אחת האפשרויות, היא משיכת הכספים שנחסכו עבור הילד בתכנית "חיסכון לכל ילד", שמיועדות למשיכה בגיל 18 – אבל במצב רפואי קשה, מתקיים חריג וניתן למשכם גם קודם, למימון צרכיו הרפואיים של הילד.
7. נסיעות וחניה
נסיעות לטיפולי כימותרפיה והקרנות מזכות בהחזר הוצאות מקופות החולים. אם החזר ההוצאות מקופת החולים לא מלא – ניתן לבקש את היתר מהרשות המקומית. בנוסף, חולי סרטן זכאים לפטור מתשלום בחניון בבתי חולים ממשלתיים, ובחלק מבתי חולים אחרים – כדאי לבדוק בבית החולים אליו אתם מגיעים לטיפולים, מה הנוהל שם.
>> אלה הן רק חלק מהזכויות של הורים וילדים שנמצאים במסע ההחלמה. למידע המלא על כל הזכויות וההליכים, הכנסו למדריך מיוחד נושא ב"כל זכות"