אחד ממוקדי השיח בכלכלה הישראלית הוא מעמדו של העובד העצמאי. בישראל, כמו בעולם כולו, מספר העצמאים נמצא בעלייה ועומד כרגע על מעל חצי מיליון איש.
המציאות הזו כל כך שגורה, שנקשר לה הכינוי "כלכלת החלטורה". השם לא מאוד מחמיא – אבל יש הרואים במצב יתרונות, כמו אחריות האדם על גורלו וגמישות בחיים המקצועיים. עם זאת, עובדים פרילנסרים מנסים היום להתאגד, לדרוש זכויות, להשוות מעמדם לזה של שכירים, מה שמשאיר את הדיון ער ומבעבע. משרות שבעבר אוכלסו בידי שכירים הולכות והופכות למשרות של פרילנסרים, החל מעבודות מזדמנות כמו שליחי אוכל ונהגי מוניות עד למעצבים גרפיים, כותבים, מתרגמים ועוד. העובדה שחלק גדול מהעבודות הללו אינן בשכר גבוה, מובילה רבים מהם להצהיר על עצמם כ"עוסק פטור". עוסק פטור הוא רק מי שמחזור ההכנסות שלו מהעסק אינו עולה על 100,491 ש"ח בשנה, שהם 8,374 שקל לחודש. מי שהכנסתו גבוהה מכך – חייב להרשם כ"עוסק מורשה".
במה דברים אמורים? הנה כמה נקודות שחשוב לדעת:
1.עוסק פטור לא גובה מע"מ ולא מעביר מע"מ לרשות המסים
בעוד שעל עסקים להעביר מס ערך מוסף של 17% לרשות המסים, מי שנרשם כעוסק פטור לא חייב בזאת. לפיכך, יש לו פטור מדיווחים חודשיים או דו חודשיים למע"מ, והסכום שהוא נוקב ללקוח – הוא הסכום שישולם לו. ללקוחות רבים, הדבר חוסך כסף וטירחה.
2. עוסק פטור כן משלם מס הכנסה וביטוח לאומי
כאן אסור להתבלבל – הפטור של עוסק פטור הוא לעניין מע"מ בלבד, אין בכך לומר שהוא לא משלם מסים. תשלומים למס הכנסה ולביטוח לאומי הינם חובה, כולל הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה.
3. עוסק פטור מדווח למע"מ על הכנסותיו פעם בשנה
העוסק הפטור אמנם לא חייב בתשלום מע"מ, אבל עליו לדווח על מחזור עסקאותיו עד ה-31 לינואר בכל שנה, בשנה הקלנדרית שחלפה לרשויות המע"מ.
4. עוסק פטור מנפיק קבלה, אבל לא חשבונית מס
אחרי שעוסק פטור מקבל תשלום מלקוח על שירותו, עליו להוציא ללקוח קבלה. בניגוד לעוסק מורשה, הוא לא מוציא חשבונית מס, כלומר הנפקת הטופס תהיה רק לאחר שהתשלום נכנס.
5. עוסק פטור צריך לשים לב לא לעבור את מכסת ה-100,491 בשנה
הכנסה נמוכה לא תמיד נשארת נמוכה. אדם שנרשם כעוסק פטור מתחייב לכך שהכנסתו לא תעלה על המכסה בתום השנה – ואחרת, יהיה חייב בתשלום מע"מ. לפיכך, עוסק פטור צריך לעמוד על המשמר ולעיתים אף לדחות תשלומים לשנת המס הבאה, כדי שהסכום השנתי שלו לא יהיה גבוה מדי. אם הסכום אכן מגיע ל-100,491 – עליו לגשת בעצמו למשרד מע"מ ולשנות את מעמדו לעוסק מורשה.
6. עוסק פטור לא מגיש קבלות על הוצאותיו למע"מ כדי לקזז תשלום
היות שעוסק פטור לא משלם מע"מ, הרי שהוא, בניגוד לעוסק מורשה – גם לא מקבל החזר ממע"מ בהתבסס על המע"מ ששילם בעצמו על הוצאות לעסק. זה אומר שהוצאות שהעוסק הפטור מוציא לצורך העסק שלו (מוניות, ארנונה, דלק וכיוצב'), לא יספקו לו החזרים ממע"מ, אבל כן יכולות להיות משמעותיות בהגשת הדו"ח השנתי למס הכנסה.
7. עוסק פטור לא צריך הנהלת חשבונות
להיות עוסק פטור זה בדרך כלל זול יותר מאשר להיות עוסק מורשה, היות שאין צורך לשלם למנהלת או מנהל חשבונות. הוצאה של קבלה על כל תשלום היא פעולה שעוסק פטור עושה בעצמו וגם את הדו"ח השנתי למס הכנסה יכול העוסק הפטור למלא לבדו, באמצעות הדרכת האתר של רשות המסים. אמנם גם עוסק מורשה לא חייב להעסיק מנהל חשבונות, אבל רבים מהם בוחרים לעשות זאת, כדי להתמודד עם סוגיית המע"מ.
*
אז עוסק פטור או עוסק מורשה? השמיים – או ה-100,491 שקל, הם הגבול. פרנסה טובה לכולם!
לקריאה נוספת על עוסק פטור, כולל פירוט המקצועות שלא רשאים להרשם ככאלה – היכנסו לערך ב"כל זכות". מומלץ להעזר גם בערכים נוספים בפורטלים עובדים עצמאים ועסקים קטנים.