בעיצומם של ימים שרביים וכבדים, כשהשמש הישראלית באמצע השמיים ובריזה נראית כמו חלום רחוק – עולות לראש כמה זכויות, שלא ברור מדוע אינן מעוגנות בחוקי היסוד שלנו. איפה הזכות למאוורר אישי בכל תחנת אוטובוס, למשל? או הזכות לאכול קרטיב בכל שעה עגולה? ומה עם הזכות לבחור את עונות השנה לפי הצרכים שלנו, ולהביא כבר את הסתיו?
אלה ישארו, כנראה, בגדר חלום. אבל בתוך הקיץ החם יש כמה זכויות ונהלים שאולי לא ידעתם עליהם, שעשויים להקל על היום יום שלכם:
בבניינים ציבוריים קיימת חובה להציב מתקן שתייה קרה
אם אתם עושים סידורים ביום קיץ או מוצאים את עצמכם בתחנת רכבת, שדה תעופה, בית חולים ועוד בניינים ציבוריים מסוג זה – חפשו את מתקן השתייה – ה"קולר", הוא אמור להיות בסביבה. החובה על הצבת קולר קבועה בחוק, והיא מוטלת על הגוף המפעיל את הבניין. החוק מפרט שעל מתקן השתייה להיות מוצב במקום מרכזי, ושמיש בשעות הפעילות של הבניין, והפרת החובה הזו היא לא פחות מאשר עבירה פלילית שהעונש עליה הוא קנס.
הצבת קולר במיקום מרכזי מסייעת לאנשים להתמודד עם ימים חמים ולהרוות את צימאונם אבל היא תקפה לכל ימי השנה, בלי קשר לאקלים. היא מחייבת משרדי ממשלה, שדות תעופה, תחנות רכבת, בתי חולים, בתי אבות, סניפי דואר שעולים על 150 מ"ר, בתי קולנוע, תאטראות, בתי כנסת, מוזיאונים ברשות מוסד ממשלתי, מוסדות להשכלה גבוהה ועוד. לקריאת הרשימה המלאה, היכנסו לערך המלא בכל זכות.
הגשת מים ללא תשלום במסעדות ובתי קפה
האם אתם טיפוסים של מים מינרלים או מי ברז? תהא התשובה אשר תהא – החוק מעודד את שתיית מי הברז בישראל, בכך שהוא מחייב מסעדות ובתי קפה להגישם בחינם על פי בקשת הלקוח. על פי הוראת החוק, שקיבל את השם העממי "חוק המים" – מסעדה לא יכולה לטעון כי מדיניותה היא לא להגיש מי ברז או לגבות כסף עבורם. לבקשת הלקוח, יש להגיש לו קנקן מים צוננים או כוס מים, ואין לחייבו להזמין שתיה קלה מכל סוג אחר כדי להרוות את צמאונו.
הפרת החובה להגיש מים צוננים ללא תשלום היא עבירה פלילית שהעונש עליה הוא קנס. היא מוטלת על "מסעדות, בתי קפה או מקום דומה שבו מוגש אוכל". בעבר הוגשה תביעה נגד רשתות למזון מהיר על כך שהן מפרות חובה זו, אך בית המשפט אישר את בקשת הסתלקות התובעים וציין כי ככל הנראה מקומות ממכר למזון מהיר לא כלולים בהגדרה, היות שהמזון והמשקאות ממילא אינם מוגשים שם לשולחן.
תקלה ברב קו? לא בעיה של הנוסעים
זהו הקיץ של הרב קו – התחבורה הציבורית הולכת ונפרדת מהמזומנים, נסיעות באוטובוס נעשות באמצעות כרטיס פלסטיק טעון, הנהגים עסוקים בנהיגה ולא ספירת מטבעות ולכל נוסע יש רב קו אישי בארנק. יש משהו נוח ומקל במציאות החדשה הזו, במיוחד בימי הקיץ והחופש לילדים, בהם אנחנו מוצאים עצמנו בנסיעות תכופות. אבל נהלי הרב קו גם מאתגרים לעיתים – בישובים מסוימים נשמעות תלונות על מיעוט בעמדות הטענה לכרטיסים, והדבר יוצר קושי ומגבלות.
את כל עולם הרב קו הסבוך, החוק עדיין לא פתר. אבל הוא כן נדרש למצב של תקלה במכשיר תיקוף הרב קו באוטובוס. החוק קובע כי במקרים שבהם הנהג לא מסוגל לתקף את הרב קו, הוא ימשיך לאסוף נוסעים ללא תשלום. אם התקלה במכשיר התגלתה באוטובוס שנמצא בתחנת המוצא, החברה המפעילה את קו השירות צריכה לספק אוטובוס חלופי תקין בתוך 10 דקות. אל תתנו לתקלות לעכב את יומכם.
ביטוח תאונות אישיות בחופש הגדול
במסגרת תשלומי הורים לבית הספר, הורים לתלמידים במערכת החינוך משלמים עבור ביטוח תאונות אישיות לילדיהם. הביטוח מקנה זכות לפיצויים במצב של נכות זמנית או קבועה, שנגרמה כתוצאה מתאונה – המוגדרת כאירוע פיזי, חיצוני, גלוי לעין, בלתי צפוי, הגורם לנזק גופני, לא כולל תאונות דרכים ופעולות איבה. תאונה מהסוג המכוסה בביטוח תאונות אישיות יכולה להיות פציעה של הילד במשחק ספורט, בטיול, בנפילה בבית או במהלך נסיעה על אופניים שאינה מוגדרת כתאונת דרכים.
שלא נצטרך – אבל חשוב לזכור שהביטוח תקף גם בימי החופש הגדול, בלי קשר למסגרת בה נמצאים התלמידים. הוא תקף בכל שעות היום, בכל יום מימות השנה, גם כאשר הילדים נמצאים במסגרות פרטיות או עם הוריהם. המשמעות של הדבר יכולה להיות פיצוי כספי עבור ההורים, ולכן לצד החשיבות להיזהר ולהישמר מכל פגע – כדאי לזכור זאת.
הכנסו לכל זכות ללמוד עוד על הזכויות שלכם, בכל ימות השנה. ושיהיה קיץ נעים ובטוח!