שוק העבודה עובר שינויים רבים בשנים האחרונות; קביעות כבר אינה מושג נפוץ בשוק ומקצועות נעלמים ומשתנים כל הזמן. הסיבות לכך רבות, החל מטכנולוגיה שמייתרת מקצועות ועד שינויים כלכליים ועסקיים, שמצמצמים וממזגים בתי עסק ומותירים עובדים שונים, בשלבי חיים שונים, עם צורך לרכוש עוד מיומנויות מקצועיות או עם צורך למצוא כיוון חדש בחיים התעסוקתיים.
בכתבה שפורסמה לאחרונה במגזין "The Marker" (סיון קלינגבייל, 23.1.19) נחשף הביקוש הגדל מדי שנה ללימודי הסבה למקצועות הסיעוד בארץ.
בכתבה מצוינים נתוני משרד הבריאות, שמגלים כי ב-2016 היו בישראל 2,597 תלמידים לסיעוד, מתוכם 829 סטודנטים בהסבות אקדמאים לסיעוד. ב-2017 מספרם היה 3,500, מתוכם 1,256 סטודנטים וסטודנטיות בהסבות אקדמאים והעלייה הזו נמשכה גם ב-2018, עם 3,800 סטודנטים, מתוכם 1,400 בהסבות אקדמאים.
מנהלת בית הספר לסיעוד בבית החולים "הלל יפה" מספרת בכתבה, שבין המגיעים ללימודי ההסבה יש עורכי דין, דוקטור במדעי הרפואה שהגיע ממחקר, פנסיונר צעיר של השב"כ, עובדי הוראה, עובדי תקשורת, בוגרי תואר שני ועוד.
בעבר הקרוב, אנשים רכשו השכלה או ידע מקצועי, העמיקו במקצועם ודבקו במקום עבודה אחד או מקסימום בשניים במשך כ-40 שנות תעסוקה ויותר. משם יצאו רק לפנסיה עם תגמול פנסיוני מאפשר חיים.
מה גורם לאנשים לעזוב מקצוע ועבודה לטובת עבודה בכלל או לכזו כמו אחות או אח סיעודיים? יש כמה סיבות; תחושת שליחות, שכר סביר, שתואם את המאמץ המושקע ובעיקר – בטחון כלכלי עם אופק תעסוקתי.
זו רק דוגמה אחת להסבות שנעשות בכל גיל, השכלה ומצב משפחתי והסיבות לכך מגוונות. גם המדינה מציעה הסבות למובטלים וגם לעובדים שמעוניינים בכך, אקדמאים וגם כאלה שאינם, ושווה לעקוב אחר פרסומיה.
מה מציעה המדינה ומה הזכויות שעומדות למי שחפצים וצריכים לעבור הסבה שכזו?
• ייעוץ תעסוקתי – שרות התעסוקה מאפשר לדורשי עבודה ייעוץ תעסוקתי חינם. במסגרת הייעוץ יערך אבחון תעסוקתי, תמיכה בחסמי ידע ומוטיבציה והכוון תעסוקתי.
• במקביל מתקיים ייעוץ תעסוקתי מקוון.
• לא רק למובטלים – שירות התעסוקה מעמיד מגוון סדנאות וכלים כמו יעוץ לשוק התעסוקה, שניתנות לכלל העובדים, גם כאלה שעדיין עובדים אבל מרגישים צורך בעדכון, שינוי או צורך בהגשמה עצמית.
• המדינה מעניקה השתלמויות במיומנויות מחשב והשתלמויות לשיפור השפה עברית, למי שזקוקים להם.
• מגוון הכשרות ועזרות מימוניות ניתנות במסגרות שונות של הכשרה מקצועית והסבות מקצועיות. למשל, מי שיעבור הכשרה למקצוע המוגדר נדרש לשוק העבודה, עשוי להיות זכאי בדמי קיום לתקופת ההכשרה, בגובה של 1,500-6,000 שקלים לכל תקופת ההכשרה.
• המדינה נותנת עזרה בלימודים והכשרות להורים יחידים, לבעלי מוגבלויות שונות, לנפגעי פעולות איבה ובני משפחותיהם.
• לעובדים בגיל השלישי עומדות גם כן אפשרויות להשתלבות בהכשרות ולימודים להסבה מקצועית, לטובת השתלבות בשוק העבודה.
מידע נוסף תמצאו כאן:
חיפוש עבודה וניהול קריירה באתר "כל זכות" >>
הכשרה מקצועית ושילוב בתעסוקה באתר "כל זכות" >>
עבודה בגיל השלישי באתר "כל זכות" >>
סדנאות חינם לדורשי עבודה בשירות התעסוקה ב"כל זכות" >>
דמי קיום לעוברים הכשרה למקצוע נדרש ב"כל זכות" >>