ב-3 בדצמבר, כמו בכל שנה, מצוין ברחבי העולם היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. יום זה מוקדש לקידום ההבנה כלפי אנשים עם מוגבלות, העידוד לשמירה על כבודם, זכויותיהם ושלומם.
ביום זה מחזקים את המודעות לחשיבות בשילוב אנשים עם מוגבלות בחיי היומיום של כולנו – הפוליטיים, החברתיים, הכלכליים והתרבותיים.
נושא הזכויות לבעלי מוגבלות ובעלי נכות מפורט בהרחבה באתר "כל זכות" וניתן למצוא אותו כאן >>. לציון היום הזה נתרכז באמצעים שעומדים בפני בעלי מוגבלויות להשתלבות בחברה.
שילוב בחינוך
ילדים בעלי מוגבלות יכולים להשתלב במערכות חינוך שונות – מיוחדות וכלליות. לרשותם עומדים כמה מסלולים:
חינוך בגיל צעיר – חוק חינוך מיוחד קובע כי ילדים עם צרכים מיוחדים בגילאי 3 עד 21, זכאים לחינוך מיוחד חינם.
עבור ילדים עד גיל 3, ניתן למצוא מסגרת פרטית או דרך משרד הרווחה, האחראי על השמת ילדים בגיל הרך, באמצעות המחלקות לשירותים חברתיים בכל אזורי הארץ. המסלולים מיועדים לשילוב במעון יום רגיל או השמה במעון יום שיקומי.
הכל על חינוך מיוחד או חינוך משולב בחברה, ניתן למצוא בפורטל חינוך מיוחד ושילוב בחינוך וכן במדריך להורים של ילדים עם מוגבלות.
סטודנטים – אנשים עם מוגבלויות כמו לקויות למידה, מוגבלות למידה, עיוורון או לקות ראיה, חירשות וכבדות שמיעה, על הרצף האוטיסטי, נכי צה"ל ונכי עבודה, יכולים למצוא במערכת שלל תכניות שילוב והכנה, הכנה לפסיכומטרי, מכינות, חונכויות, סיוע בציוד ובמימון.
שימו לב, הקמפוסים אמורים להיות נגישים פיזית לבעלי מוגבלויות אך יש לשים לב ולהתעדכן מפני שעדיין לא הושלמה במלואה הנגשת הקמפוסים.
הכל על עזרה לסטודנטים עם מוגבלויות, ניתן למצוא כאן>>
שילוב בתעסוקה
מפתח חשוב לשילוב בחברה הבוגרת נמצא בשוק העבודה. זו אינה רק פרנסה אלא שילוב בינה ובין תחושת שייכות, נחיצות וכבוד אישי.
חיפוש עבודה – עבור בעלי מוגבלות קיימים מספר ערוצים לחיפוש עבודה כמו עבודה נגישה – פורטל דרושים לטובת שילוב בשוק העבודה, סיכוי שווה – קהילה וירטואלית להנגשת הזדמנויות עבודה, עסק שווה – משרות לאקדמאים ומשרות בשרות המדינה.
תעסוקה נתמכת – תכנית תעסוקה של משרד העבודה, שתומכת ומסייעת בשילוב אנשים עם מוגבלויות בשוק העבודה הפתוח.
כל הפרטים על תעסוקה נתמכת נמצאים כאן >>
שילוב צעירים בתעסוקה – אוכלוסיות צעירות זכאיות ליהנות מתכניות משלבות כמו תכנית אופיר, להכשרה מקצועית לצעירים עם מוגבלויות המתנדבים לצה"ל, עתיד בטוח, לקידום תעסוקה לצעירים עם הפרעות קשב או לקויות למידה ותכנית משלמים, שנותנת ליווי אישי וקבוצתי בנושאים כגון חיפוש עבודה, הרחבת המעגל החברתי, זוגיות ולימודים.
משולבים בצבא ובשירות הלאומי-אזרחי
שירות צבאי – בעלי מוגבלות שפטורים משרות צבאי אבל מעוניינים לעשות אותו, יכולים להתנדב. את התהליך רצוי להתחיל מייד עם קבלת הפטור מהשירות בגלל שזה תהליך ארוך בדרך כלל. כל הפרטים למעוניינים, כאן >>.
המתנדבים יוכלו להצטרף לתכנית הכשרה ייעודית עוד בזמן לימודי התיכון, במסגרת שילוב מנצח או במסגרת תכנית אופיר.
בעלי מוגבלות שהתקבלו לשירות, ימצאו שעומדות לרשותם גם תכניות כמו תכנית שיבולים – שמאפשרת השתתפות במערך המכינות הקדם צבאיות על ידי מיון, הכשרה, בנית תכנית, התאמות, מיצוי זכויות, סיוע והכוונה.
שרות לאומי – בעלי מוגבלות שרוצים להצטרף לשירות הלאומי יכולים להסתייע בארגונים שונים, שפועלים בשיתוף עם משרדי ממשלה שונים ומפעילים תכניות שונות כמו מכינת כנפיים – לבעלי מוגבלויות חושיות, תכנית חבר-הד – למי שעבר משבר נפשי, תכנית משלבים, תכנית אלומה לעיוורים או ישירות לתכנית עוצמה, שמשלבת צעירים עם מגבלות בשירות הלאומי-אזרחי.
שילוב בדיור נתמך
התכנית כוללת הכנת המשתתף בעל המוגבלות ומשפחתו למעבר לדיור עצמאי כולל כל ההיבטים. התכנית מיועדת לבני 21-55 המעוניינים לעבור מבית ההורים או מערכי דיור אחרים, לדיור עצמאי בקהילה.
לכל הפרטים ופרטי התקשרות מומלץ להיכנס לכאן >>
תרבות ופנאי
החיים הם לא רק גוף אלא גם נפש. קיימות מספר דרכים לשלב בעל מוגבלות בחיי הקהילה מבחינת תרבות וזמן הפנאי שלו:
טבע, טיולים, מופעים ומה לא, כל אלה ועוד עומדים לזכות בעלי המוגבלות בכמה ערוצים: השתלבות בפנאי, שמפעילה החברה למתנ"סים במחיר מסובסד ובכל הארץ, תכנית רעים, לילדים ובוגרים המגלים קשיים בקשרים בין אישיים, שלל חברות הדואגות לארגן טיולים אל הטבע ועוד.
מומלץ לבעלי מוגבלות להנפיק לעצמם, אם הם עומדים בקריטריונים, תעודת נכה, שתעזור ותאפשר להם לממש את הזכויות המגיעות להם. רוצים לברר עוד על תעודת נכה? תוכלו למצוא פרטים כאן >>.