אחת המחלות המדוברות בעולם בסוף המילניום הקודם היתה האיידס או בשמה הפחות ידוע, תסמונת הכשל החיסונית. בתחילת שנות ה-80 התגלה נגיף ה-HIV, שגורם למחלה שזוהתה בעולם המערבי רק עשור קודם לכן וגרמה לבהלה רבה.
עשרות מיליוני בני אדם בכל העולם מתו מהמחלה ב-3 העשורים האחרונים. באמצע שנות ה-90 הורכב "קוקטייל" תרופות, שמאז ועד היום השתכלל והשתפר באופן שמאפשר לאנשים החיים עם HIV לחיות חיים מלאים, במלוא מובן המילה. בזכות הטיפול התרופתי לאנשים החיים עם HIV וטיפולים תרופתיים לפני חשיפה לנגיף (PrEP) ולאחר חשיפה אפשרית אליו (PEP), המחלה אינה נחשבת עוד למחלה סופנית שקוטלת עשרות מיליוני בני-אדם, כי אם למחלה כרונית בת טיפול.
כיום חיים בישראל כמה אלפים של אנשים החיים עם HIV ומדי שנה מתגלים כמה מאות מקרים חדשים. לאלה עומדות זכויות, כפי שריכזנו בפורטל ייעודי ומפורט באתר "כל זכות" (אותו ניתן למצוא כאן>>).
ב-1 בדצמבר מצוין בכל העולם יום האיידס הבינלאומי והוא מוקדש להעלאת המודעות בעולם למגפת האיידס הנגרמת על ידי התפשטות נגיף ה-HIV והטיפול בו. זו הזדמנות טובה להזכיר את כל הזכויות המגיעות למי שמעוניין להיבדק ואת הזכויות וההטבות המוענקות לאנשים החיים עם HIV, בתחומים שונים.
בדיקה
הדרך היחידה לדעת אם נדבקתם, היא ביצוע בדיקת דם פשוטה. מבוטח בקופות החולים זכאי לבדיקה חינמית בקופתו או במרכזי הבדיקה של משרד הבריאות. הבדיקות אינן אנונימיות אך פרטיהן חסויים באופן מלא. הבדיקה נעשית כמו כל בדיקת דם ותוצאותיה מתקבלות תוך מספר ימים.
ניתן לבצע בדיקה אנונימית מעל גיל 16 במרכזי הבדיקות של הוועד למלחמה באיידס ובמעבדות במרכזים מוכרים ברחבי הארץ. בדיקה זו כרוכה בתשלום. קטין מתחת לגיל 16 אינו יכול לבצע בדיקה אנונימית אך יכול בתנאים מיוחדים לבצע את בדיקה רגילה (לא אנונימית) מבלי שיהיה צורך בהסכמת הוריו.
במרכזי הבדיקות של הוועד למלחמה באיידס, ניתן לבצע בדיקה מהירה (ולקבל תוצאות ראשוניות תוך חצי שעה) מגיל 18 ומעלה. בדיקה זו כרוכה בתשלום.
טיפולים רפואיים
הטיפול התרופתי (ה"קוקטייל") הניתן לאנשים החיים עם HIV, כלול בסל התרופות של מדינת ישראל. כל אדם שאובחן כנשא של נגיף HIV, והרופא המליץ לו על נטילת הטיפול, זכאי לו.
בנוסף, משרד הבריאות מפעיל מרפאות חינמיות לאבחון וטיפול במחלות מין לכל אדם ללא קשר לדת, מין או סטטוס השהיה שלו בארץ.
כבוד החולה ופרטיותו
כל הצוותים המטפלים באדם שחי עם HIV, מחויבים לשמירה על הסודיות הרפואית של המטופל ואסור להם למסור מידע אודות מחלתו לאנשים אחרים, למעט מקרים מיוחדים, הדורשים את פנית הגורמים המטפלים לוועדת אתיקה ייעודית.
כל אדם שחי עם HIV, זכאי לטיפול רפואי ללא כל הפליה.
לסיום, כל מי שהנושא נוגע לו, מומלץ לו לקרוא בקפידה את כל הפרטים בפורטל הייעודי לאנשים החיים עם HIV ואיידס באתר כל זכות (כאן>>) או להתייעץ בכל עניין בקו המידע שמעמיד לשם כך משרד הבריאות (כל הפרטים כאן >>).