החל משנת 2017, עובדים עצמאיים מחויבים להפריש כסף לחיסכון פנסיוני. אבל כמה צריך להפריש? באיזה מועד וכיצד מעבירים את ההפקדות? מדריך מפורט באתר עונה על כל השאלות אותו תוכלו למצוא כאן >>.
ראשית, חשוב לדעת כי שיעורי ההפקדה המינימאליים אותם נדרשים עצמאיים להפקיד לטובת הביטוח הפנסיוני, תלויים בגובה ההכנסה. עבור 58,038 ₪ הראשונים בשנת המס, יש להפקיד 4.45% כאשר עבור יתרת ההכנסה ועד גובה השכר הממוצע במשק (כלומר, עד 116,076 ₪ בשנה), יש להפקיד 12.55% נוספים. במקרים בהם ההכנסה גבוהה מהממוצע במשק, אין כל חובה להפקיד לפנסיה עבור ההפרש אלא אם ברצונכם להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלכם.
בהקשר זה, חשוב לדעת כי עובד עצמאי יכול לקבל הטבות מס עבור הפקדה של עד 16.5% מהכנסתו לביטוח פנסיוני ולא יותר מ-22,704 ₪ בשנה. כמו כן, לא ניתן להטיל עיקול על כספי הפנסיה והגמל שצברתם, כך שגם אם נכנסתם למצב כלכלי בעייתי, כספים אלה מוגנים. יתרה מכך, החוסכים לפנסיה נהנים גם מפטור ממס הכנסה על חלק מקצבת הפנסיה שיקבלו לאחר גיל פרישה.
דמי הניהול של החוסכים בקרנות הפנסיה מוגבלים אף הם לעד 0.5% מהסכום הכולל שנצבר בחיסכון ועד ל- 6% מסך ההפקדות החודשיות ולגופים המוסדיים אסור לגבות מהחוסכים דמי ניהול הגבוהים מהתקרה שנקבעה. עם זאת, חשוב להדגיש כי בביטוחי מנהלים ובקופות הגמל, ניתן לגבות עד 1.05% מהסכום הצבור ועד 4% מההפקדות.
בכל מקרה, כדאי לדעת כי בשונה משכירים, קופות הגמל לעצמאיים אינן כוללות רכיב פיצויים, אלא רק רכיב חיסכון. עם זאת הפקדות לביטוח פנסיוני לעצמאים מאפשרות משיכה חלקית של הכספים במצב של "אבטלה" (כלומר במצב של סגירת העסק או הגעה לגיל פרישה). ומה לגביי זכויותיהם של עצמאיים אל מול הגופים הפנסיוניים? בדומה לשכירים, החוק אוסר על הגופים המוסדיים לגבות מעצמאיים דמי ניהול מעל התקרה המקסימלית שנקבעה בחוק או להפלות אותם בשל מצבם הרפואי. בנוסף, לרשותם של עצמאיים עומדת גם האפשרות לוותר על ביטוח שאירים במסגרת הביטוח הפנסיוני, לבחור את מסלול ההשקעה, לקבל דו"חות רבעוניים ושנתיים של קרן הפנסיה ועוד.
מהמדריך עולה כי בנוסף להפקדות לביטוח הפנסיוני, רשאי עצמאי לחסוך גם בקופות גמל להשקעה עד 70,000 ₪ בשנה. עצמאי שחסך כספים בקופת גמל להשקעה ומעוניין למשוך אותם לאחר גיל 60 בצורת קצבה חודשית במקום כסכום חד פעמי, זכאי לקבל פטור ממס רווחי הון החל גם על הרווחים שהצטברו בקופה וגם על מלוא הקצבה שתשולם לחוסך באמצעות כספים אלה.
לחיסכון הפנסיוני יש מגוון אפיקים אפשריים, כגון קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים כאשר לכל חוסך עשויה להתאים תכנית אחרת, בהתאם לכמות הכסף שהוא מפקיד ולרמת הסיכון אליה הוא מתבקש להיות חשוף. לכן, בבואכם לבחור את המסלול המתאים לכם, כדאי מאוד ללמוד על המסלולים השונים או אפילו להתייעץ עם יועץ פנסיוני מוסמך.