לקראת יום השואה, אנו מוצפים באופן טבעי בשלל סיפורים ועדויות של ניצולים אשר שרדו את המלחמה ומשתפים בזיכרונות הקשים המלווים אותם מידי יום במהלך חייהם. אך מה קורה לאחר יום השואה, ביום בו תשומת הלב הציבורית פונה לעסוק בנושאים אחרים? לצערנו, ניצולים רבים נאלצים להתמודד עם חוויות המלחמה לגמרי לבדם, ללא יכולת של ממש לקבל תמיכה רגשית וחברתית מהסובבים אותם. לכן, חשוב לדעת כי אין צורך להתמודד לבד – ניצולי שואה יכולים למצוא סיוע נפשי ותמיכה חברתית לכל אורך השנה, במסגרות שונות הפועלות במוקדים מיוחדים וברשויות המקומיות. באתר, רכזנו בסיוע הרשות לזכויות ניצולי שואה שורה של מדריכים מקיפים עם שלל פעילויות חברתיות ייחודיות לניצולים בהן ניתן לקחת חלק (אותם תוכלו למצוא כאן>>).
בתחום החברתי, יכולים ניצולי השואה לקחת חלק בפעילויות חברתיות המתקיימות במועדונים ייחודיים הפזורים ברחבי הארץ, בהם "קפה אירופה" ו"מועדוני בריטניה", במסגרתם נערכות פעילויות חברתיות שונות דוגמת הרצאות, חוגים, טיולים ופעילויות יצירתיות. ההשתתפות בפעילויות של מועדונים אלה, אינה כרוכה בדרך כלל בתשלום.
בנוסף למועדונים החברתיים, ניצולים יכולים ליהנות מפעילויות חברתיות אותן מארגנים הרשויות המקומיות וכן עמותות וארגונים חברתיים, בהם ארגון "לתת", המארגן שורה של אירועים חברתיים המוקדשים לניצולי שואה נזקקים, בהם ארוחות ומסיבות בחגים, הצגות וטיולים.
ומה לגבי ניצולים הסובלים ממצב רפואי שאינו מאפשר את יציאתם מהבית? משרד הרווחה והשירותים החברתיים, מציע שורה של פעילויות חברתיות שונות לניצולי שואה מרותקי בית, המתקיימות בביתו של הניצול, בהן פעילויות יצירה ופנאי, עזרה במיצוי זכויות והתעמלות. כדי לקבל את השירות, ניתן לפנות לאיש הקשר בלשכת הרווחה הסמוכה למקום מגוריו של הניצול.
בתחום הנפשי, הרשות לזכויות ניצולי שואה, אשר שמה דגש מיוחד על הסיוע החברתי והנפשי לניצולים, מממנת טיפול נפשי לניצולים זכאים בין היתר בעמותות "אלה" ו"עמך", המפעילות קבוצות חברתיות ייחודיות, המודרכות בידי עובדים סוציאליים מנוסים. קבוצות אלו, נפגשות באופן קבוע בסביבה לא מאיימת עם ניצולים נוספים בעלי רקע והיסטוריה דומים, במטרה להוות מוקד תמיכה חברתית בניצול ובקשיים איתם הוא נאלץ להתמודד במהלך כל השנה.
נוסף על כל אלה, חשוב להזכיר כי ברחבי הארץ קיימת פעילות ענפה של מתנדבים המסייעים לניצולי שואה בעבודות בית קלות, קניות, מיצוי זכויות, תיעוד הזיכרונות והפגת הבדידות. הפעלת המתנדבים נעשית בידי ארגונים שונים כגון: המשרד לשוויון חברתי המפעיל את פרוייקט "לעד" ופרוייקט "דורות", הקרן לרווחה לניצולי שואה המפעילה תוכנית התנדבות וכן את התוכניות "פרח לניצול" ו"מחוברים", ארגון לתת המפעיל את תוכנית "סיוע לחיים" וארגונים נוספים, לרבות התאגדויות פרטיות של אזרחים עם לב רחב ונשמה טובה. אם אתם ניצולים או מעוניינים להתנדב לאחד מהפרויקטים החשובים הללו, ניתן לקבל את כל המידע במדריך "סיוע חברתי ורגשי לניצולי השואה" שהוקדש לנושא באתר. למעבר למדריך, לחצו כאן.