בתקופה הקרובה נציין חגים ומועדים, כיף! כדאי לדעת שיש מידע שהוא ייחודי לתקופה זו, למשל עובדים במשכורת חודשית זכאים לתוספת של 50% מערך שכרם היומי עבור שעות עבודתם בימי חג וכן למנוחת פיצוי ללא ניכוי משכרם. ואילו עובדים שעתיים או יומיים זכאים לשכר של 150% משכרם הרגיל עבור שעות עבודתם בחג – ובנוסף, ברוב המקרים, זכאים גם לדמי חגים בשיעור 100% משכרם. נשמע פשוט, נכון? בואו נפרט…
במידה ואתם עובדים במשרה הדורשת מכם עבודה במהלך ימי החג, על המעסיק לשלם לכם שכר בגובה של 150% משכרכם לפחות ובמקרים של שעות נוספות, תיתכן תוספת של עד 50% בדומה למקובל ביום המנוחה השבועית. עובד חודשי שעבד בחג יהיה זכאי לתוספת תשלום של 50% ומנוחת פיצוי בתשלום, ועובד שעתי ל-150% בנוסף לדמי חגים, אלא אם עבד מרצונו החופשי. פרטים נוספים כאן.
השנה, רוב חגי תשרי מתקיימים בסוף השבוע. כלומר, בימי המנוחה השבועית. ועובדים המועסקים 5 ימים בשבוע אינם זכאים לתשלום דמי חגים עבור חג שחל בשישי או בשבת, אלא אם נקבע אחרת בהסכם קיבוצי החל על העובדים. עובדים אשר בדר"כ מועסקים בימי שישי ושבת, ונעדרו מעבודתם עקב החג, זכאים לתשלום דמי חגים. עובדים המקבלים משכורת חודשית קבועה, יקבלו את שכרם המלא ללא כל קשר להיעדרותם במסגרת החג.
מכיוון שרוב ערבי החג חלים ביום שישי, ועובדים המועסקים 5 ימי בשבוע, אינם עובדים ביום שישי – אסור למעסיק לנכות להם יום חופש בגין היעדרותם בערב חג שחל בשישי. אם העובדים נדרשים לעבוד בערב חג החל ביום שישי, אורך יום העבודה לא יעלה על 7 שעות.
ערב יום כיפור יחול ביום ראשון. אורך יום העבודה בערב יום כיפור לא יעלה על 6 שעות עבודה. עובד רשאי לבחור מועד זה כיום חופשה על חשבון ימי החופשה השנתית, כאשר למעסיק אסור לסרב לחופשה במועד זה. במגזר הציבורי ועל פי הסכמים קיבוציים שונים, עובדים רשאים להיעדר בימי הבחירה בנוסף לימי החופשה השנתית. לשם מימוש זכותו של העובד עליו לפנות אל המעסיק לפחות 30 יום מראש ולהודיע לו על כוונתו לצאת לחופשה בערב יום כיפור.
במקומות עבודה רבים, מעסיקים עשויים להוציא את העובדים לחופשה מרוכזת הכוללת את ערבי החג וימי חול המועד על חשבון ימי החופשה השנתית. הבחירה האם להוציא את העובדים עומדת לזכותו של המעסיק ובתנאי שהודיע על כך לעובדים לפחות 14 ימים מראש אם החופשה מונה מעל שבעה ימים. אין לכם מספיק ימי חופשה לנצל לטובת חופשה מרוכזת? חשוב שתדעו – עובד זכאי לסרב לבקשתו של המעסיק לצאת לחופשה מרוכזת במידה ואין ברשותו מספיק ימי חופשה צבורים. לכן, במידה והמעסיק מתעקש בכל זאת על יציאה לחופשה, הוא יידרש לשלם לעובד שכר מלא עבור ימים אלה ואסור לו לנכות ימים אלה מימי החופשה הצבורים של העובד.
ומה בנוגע למתנות לחג? בניגוד למה שאולי חשבתם, החוק לא מחייב מעסיק להעניק לעובדיו שי לחג. עם זאת, במקומות עבודה בהם היה נהוג להעניק מתנות לעובדים, על המעסיק להמשיך במנהג זה גם בשנים הבאות. כמו כן, נזכיר שגם עובדות בחופשת לידה, עובדי קבלן בתחומי הניקיון, כוח אדם ושמירה זכאים לקבל גם הם שי לחגים ואין להפלותם. הזכאות למתנות בחג היא מכח הסכמים קיבוציים, הסכמים אישיים ונוהג במקום העבודה.
>> רוצים לדעת עוד? זכותון החגים המיוחד של "כל זכות" מחכה לכם ממש כאן!
בברכת חג שמח ושנה טובה!