הכלב של השכן מלמטה נובח ללא הפסקה, אצל השכן מלמעלה יש נזילה, והשכן ממול מארח חברים עד השעות הקטנות של הלילה…מוכר לכם? מה ניתן לעשות במצבים אלו? ומהן זכויותיכם כדיירים בבתים משותפים? הנה כמה טיפים שעשויים לעזור:
תשלומי ועד הבית
כל בעל דירה בבניין חייב לשלם את תשלומי ועד הבית שנקבעו על ידי הוועד, גם אם לא מתגורר איש בדירה. לרוב, תשלומים אלו מסייעים במימון ניקיון הבניין, גינון ותחזוקה כללית.
בדירות מושכרות נקבעת חובת התשלום בהסכם בין הבעלים לשוכר, ובדרך כלל התשלומים לצורך האחזקה השוטפת מוטלים על השוכר. גם אם חובת התשלום היא על השוכר, בעלי הדירה הם האחראים לאכיפת החוזה מול השוכר. הסירוב לשלם תשלומים שנקבעו על ידי הוועד הוא אסור בחוק. לפרטים נוספים היכנסו לכאן.
מסיבה אצל השכנים? חכו עם השוטרים…
אסור לגרום לרעש בין השעות 14:00 ל-16:00 ובין השעות 23:00 ל-07:00 למחרת. בכל השעות האחרות ביום מותר, וגם במועדים מיוחדים כמו ערב יום העצמאות, ערב פורים, ערב ראש השנה האזרחית ועוד. ומה לגבי מטרדי רעש נוספים? למשל, רעש שנוצר כתוצאה מנביחה של כלבים? ראו עוד כאן.
משפצים מסביבכם? יש לכם זכויות
אסור לבצע עבודות שיפוץ, תיקון, בנייה והתקנה בבנייני מגורים בימי חול בין השעה 20:00 לשעה 07:00 בבוקר ביום למחרת. בימי מנוחה, האיסור חל בין השעה 17:00 בערב יום המנוחה לשעה 07:00 למחרת יום המנוחה. אין לבצע עבודות שיפוץ, תיקון, בנייה והתקנת מתקנים גם מחוץ לאזור מגורים, אם הרעש גורם הפרעה או מטרד באזור המגורים. אם יש שיפוצים בסביבתכם והרעש מטריד את מנוחתכם, היכנסו לערך בנושא וראו מה אפשר לעשות בנידון.
מי אחראי על תיקון נזקים?
חוק המקרקעין קובע כי לכל בעל דירה יש זכות לתבוע מוועד הבית, וכן מבעלים של דירה אחרת, לבצע תיקונים שאי-ביצועם עשוי לפגוע בדירתו או בערכה. מה משמעות הדבר? אם בעקבות פיצוץ בצנרת של אחת מהדירות נוצרה נזילה בדירה שמתחתיה. בעל הדירה שהנזילה נוצרה בה רשאי לדרוש מבעל הדירה שמעליו לתקן את התקלה. או אם הופיעה רטיבות בתקרה של אחת מהדירות בקומה העליונה בבניין בעקבות גשמים, בעל הדירה רשאי לדרוש מוועד הבית לתקן את הגג כך שהנזילה תיפסק. ובכלל, לדרוש מוועד הבית תיקונים ברכוש המשותף (חדר מדרגות, גג, מעליות וכו') או לדרוש מבעל דירה אחרת תיקונים בדירתו (נזילה למשל). עוד על תיקונים בבתים משותפים כאן.
האם אפשר להשתמש בשטחים המשותפים בבניין?
מותר להשתמש בשטח משותף, כמו מקלט, מחסן או חדר מדרגות – כל עוד זה לא נאסר בישיבת דיירים וכל עוד השימוש הוא סביר, ולא פוגע ביכולת של דיירים אחרים לעשות בו שימוש סביר. אחסון ציוד במקלט, למשל, בשטח שיועד לכך – הוא שימוש סביר. מגורים במקלט – פחות. פרטים נוספים כאן.
> מה לגבי התקנת מעלית? ותליית דגל גאווה? ומי בוחר את הוועד? היכנסו לפורטל בתים משותפים למידע נוסף.