שנת מס, מענק עבודה, ניצול ימי חופשה – סיום השנה האזרחית מביא איתו הרבה מונחים מבלבלים וגם אפשרות לחסוך כסף. אנחנו כאן כדי לעשות סדר בטופסולוגיה וכל מה שאתם צריכים לעשות זה לעבור בסבלנות על הסעיפים השונים. בין אם אתם שכירים או עצמאים, סוף שנת המס, שמקבילה לסוף השנה האזרחית, היא הזדמנות לבדוק אם ביצעתם את כל הדרוש כדי למצות את זכויותיכם עד תום, אז בואו נתחיל במסע:
טיפ #1 מענק עבודה
מענק עבודה ידוע גם בשם "מס הכנסה שלילי" ועשוי להגיע לאלפי שקלים בשנה. הזכאות לקבלת מענק עבודה היא שנתית ויש צורך להגיש תביעה חדשה בכל שנה. אתם יכולים להגיש תביעה מקוונת עד שנתיים מתום שנת המס שעבורה היא מוגשת להגיש תביעה מקוונת, כלומר אפשר להגיש עד סוף 2022 עבור שנת המס 2020.
מי זכאי? גם שכירים וגם עצמאים, בהתאם לגובה ההכנסות ולתנאים המפורטים כאן.
טיפ #2 החזר מס
נסו להיזכר מה עשיתם ואיפה הייתם בשנת 2016, זוכרים? יכול להיות שמגיע לכם כסף. מי ששילמו מס הכנסה בסכומים הגבוהים מאלו שהיו אמורים לשלם עבור אותה שנת מס, זכאים לקבל החזר מס.
למשל, עובדת שילדה ויצאה לחופשת לידה; מי שעבד במספר מקומות במקביל ולא ערך תיאום מס, עובד שחל שינוי במצבו המשפחתי או האישי במהלך אותה שנה או עובדים שיצאו לחל"ת.
ניתן לבקש החזר עד 6 שנים לאחר תום שנת המס שעבורה מבקשים את ההחזר. כלומר, המועד האחרון להגשת בקשת ההחזר לשנת 2016 הוא 31.12.2022.
מי זכאי? כל מי שנוכו משכרם סכומי מס הכנסה גבוהים מהסכומים שהיו צריכים לשלם. ראו את תנאי הזכאות.
טיפ #3 טופס 101
נולד לכם ילד? מזל טוב! התחתנתם, התגרשתם, סיימתם תואר או עברתם לגור השנה ביישוב פריפריאלי? על כל השינויים האלו אתם עשויים לקבל נקודות זיכוי ממס הכנסה.
טופס 101 בדרך כלל מגיע מהנהלת החשבונות במקום העבודה מדי שנה, אבל לא כדאי למלא אותו בהיסח הדעת – העדכונים שלכם בטופס האפרורי עשויים להכניס לכם קצת כסף לחשבון הבנק.
מי זכאי? אם אתם עובדים כשכירים, וודאו שמילאתם מחדש את טופס 101 השנה.
טיפ #4 תיאום מס
עבדתם ביותר ממקום עבודה אחד השנה? החלפתם מקום עבודה במהלך השנה? הפסקתם לעבוד לפני סוף השנה? בצעו תיאום מס הכנסה באמצעות אתר האינטרנט של רשות המסים או באמצעות פנייה ישירה לפקיד השומה. כדאי למהר, מכיוון שעריכת תיאום מס לפני שמסתיימת השנה תאפשר למעסיק לנכות מהשכר שלכם מס מופחת ואפילו להחזיר לכם את כל הסכומים העודפים שנוכו לכם במהלך השנה.
מי זכאי? שכירים.
טיפ #5 ניצול ימי חופשה
עובדים שכירים, ידעתם שימי חופשה שנתית נספרים קלנדרית מינואר עד דצמבר? זה הזמן לברר מהי מסגרת ימי החופש שמגיעה לכם במסגרת הסכם העבודה – רגע לפני שהשנה נגמרת.
שימו לב: מעסיק רשאי למחוק ימי חופשה שלא ניצלתם. לכן, כדאי לברר מול המעסיק אם הוא מוכן להעביר חלק מימי החופשה לשנה הבאה, ואם לא, אז חשוב לנצל את ימי החופשה כעת לפני שמסתיימת השנה, אחרת יעלמו כלא היו.
מי זכאי? שכירים, שימו לב ליתרת ימי החופש שלכם השנה. מעסיקים, כדאי גם לכם לעקוב.
טיפ #6 עוסק פטור
אם אתם עצמאים ומוגדרים כ"עוסק פטור", אתם ודאי יודעים שאת הפטור שניתן לכם מתשלום מע"מ תוכלו לקבל רק אם הכנסתכם לא גבוהה מ- 102,292 ₪ (נכון לשנת 2022). שימו לב שאתם לא חוצים את המספר הזה עד סוף השנה, ואם צריך לדחות תשלום מלקוחות – עשו זאת עכשיו. אופציה נוספת היא לפנות אל משרד מע"מ האזורי ולשנות את מעמדכם לעוסק מורשה.
מי זכאי? מי שמוגדר כ"עוסק פטור".
טיפ #7 קרן השתלמות ופנסיה
לכל עובד בישראל יש פנסיה, ועכשיו, רגע לפני סוף השנה – תוכלו להוסיף לה הפקדות וליהנות מהיתרונות שמגיעים איתן.
אפשרות נוספת להשתדרג בחסכונות היא לבדוק בדוק מה קורה בקרן ההשתלמות שלכם. אם אתם עצמאים, תוכלו להפקיד חלק מההכנסות שלכם לקרן שכזו וליהנות מהטבות מס. הפקדות בגובה של עד 4.5% מהכנסתכם החייבת ועד 11,880 ש"ח בשנת 2019 – יוכרו כהוצאה מוכרת לצורך הטבות מס הכנסה. אם יש לכם קרן השתלמות, בידקו האם הפקדתם סכום זה, ואם אין לכם אחת – תוכלו לפתוח אותה כעת ולהפקיד את מלוא הסכום.
מי זכאי? בין אם אתם עצמאים או שכירים, אתם יכולים להפקיד באופן עצמאי סכומים לביטוח פנסיוני ולקבל הטבת מס בעקבות כך. עצמאים יקרים, אתם מוזמנים להיכנס לערך המוקדש לפנסיה שלכם באתר.
>> לפרטים נוספים הנוגעים לסוף השנה, אתם מוזמנים למדריך מיצוי זכויות לקראת סוף השנה האזרחית ב"כל זכות".