בגרויות? מאחורינו, לימודי נהיגה? מצדדינו, והחופש הגדול לפנינו. בני ובנות הנוער, שעמלו ולמדו כל השנה, שניערו את אבק הזום מעליהם, שחזרו לשגרה כמו גדולים אחרי הגבלות הקורונה, יוצאים בשעה טובה לחופש.
אם אתם ואתן בני ובנות נוער (או שיש לכם כאלה בבית), ואתם עדיין לא מכירים את "כל זכות נוער" – זה הזמן. ה"אח הצעיר של כל זכות" נבנה במיוחד לצרכים של בני ובנות הנוער ומרכז את הזכויות הרלוונטיות להם במקום אחד. אז רגע לפני שכולנו מתפזרים לחופשת הקיץ, הנה כמה זכויות שיעזרו לבני הנוער בקיץ הזה:
מאיזה גיל אפשר להתחיל לעבוד?
במהלך החופש אפשר להעסיק אתכם החל מגיל 15, אם מדובר בעבודות קלות אפשר גם מגיל 14. במהלך שנת הלימודים מותר להעסיק מגיל 16 אך לא במהלך שעות הלימודים ובמקרים מסוימים אפשר לעבוד גם בגיל 15.
שימו לב שאתם מקבלים שכר שאינו נמוך משכר המינימום. כמו כן, יש הגבלות על השעות בהן מותר להעסיק בני נוער ויש לשלם לכם הוצאות נסיעה.
למידע נוסף על העסקת נוער – היכנסו לכאן.
משלמים לי פחות משכר מינימום, מה אפשר לעשות?
שכר מינימום לנוער הוא קבוע בחוק ומשתנה לפי הגיל. שימו לב לפירוט באתר "כל זכות נוער". אם המעסיק הפר את חובתו לשלם לכם שכר מינימום יש לכם אופציה להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.
שימו לב שהחוק מגן עליכם גם במקרה שאתם לא מקבלים תלוש שכר, והמעסיק חייב להוציא לכם תלוש שכר.
יש עבודות שאסור לי לעבוד בהן?
עבודות אסורות לבני נוער הן עבודות פיזיות קשות או עבודות שנקבע כי הן מסוכנות עבורכם. רשימת העבודות האסורות כוללת עבודה באתרי בנייה, עבודה בבית מטבחיים, עבודה שכוללת העברת חפצים ששוקלים יותר מ- 12.5 ק"ג לנער ו-8 ק"ג לנערה במשך יותר משעתיים ביום ועוד.
אם אתם מעוניינים לעבוד בעבודה שנקבעה כעבודה אסורה, אפשר לפנות למפקח העבודה הראשי מטעם משרד העבודה והרווחה, שרשאי לאשר את ההעסקה שלכם בהתאם להגבלות או לתנאים שיקבע.
למידע נוסף על עבודות אסורות לבני נוער לחצו כאן.
עברתם את הטסט! מתי חייבים מלווה, מי יכול להיות מלווה ומתי אפשר להסיע את החברים לים?
בני נוער שקיבלו רישיון חייבים לנהוג עם מלווה. תקופת הליווי היא 6 חודשים, והיא מחולקת ל-3 חודשים ראשונים שבהם הליווי הוא גם ביום וגם בלילה; ובשלושה חודשים לאחר מכן, חובת הליווי היא רק בלילה, ליתר דיוק בין השעות 21:00 בערב ל-6:00 בבוקר.
מלווה נדרש להיות לפחות בן 24 עם רישיון מעל 5 שנים, או שהוא לפחות בן 30, ומחזיק ברישיון נהיגה לפחות 3 שנים. אם אתם מכירים מורה לנהיגה עם זמן פנוי, אז הוא גם יכול להיות נהג מלווה אם יש לו ותק של 5 שנים.
מסיימי י"ב, רוצים לגשת למבחן הפסיכומטרי?
זו בהחלט אופציה לא רעה. יש מבחן פסיכומטרי בספטמבר, ואפשר לנצל את הקיץ כדי להתכונן אליו – עליכם להירשם אליו עד ה-12 ביולי. אם אתם מתכננים ללמוד במסגרת קורס הכנה, כדאי שתדעו שיש לכם אפשרות להירשם לקורס מקוון מטעם המשרד לשוויון חברתי. הקורס הבסיסי – בחינם, הקורס המתוגבר יעלה לכם 700 ₪.
קראו עוד כאן.
> סיימתם לקרוא? היכנסו ל"כל זכות נוער" למעבר על זכויות נוספות, ושיהיה לכולנו קיץ נעים ובטוח!