אחרי חורף ממושך שבו היינו עסוקים בתלונות על הקור, עכשיו הגיע הזמן להתלונן על החום. לקראת השרב הצפוי, ריכזנו עבורכם כמה זכויות ונהלים שאולי לא ידעתם עליהם, ועשויים להקל על היום יום שלכם. יש אנשים שנהנים מבואה של העונה החמה, אבל גם אם אתם טיפוסים של חורף שאוהבים להתכרבל עם שוקו חם בתוך שמיכת פוך, אין לכם הרבה ברירה – הקיץ הגיע – והוא הולך להיות חם, אז הנה כמה זכויות שיעזרו לכם להתמודד עם עומס החום.
בבניינים ציבוריים קיימת חובה להציב מתקן שתייה קרה
אם אתם עושים סידורים ביום קיץ או מוצאים את עצמכם בתחנת רכבת, שדה תעופה, בית חולים ועוד בניינים ציבוריים מסוג זה – חפשו את מתקן השתייה – ה"קולר", הוא אמור להיות בסביבה. החובה על הצבת קולר קבועה בחוק, והיא מוטלת על הגוף המפעיל את הבניין. החוק מפרט שעל מתקן השתייה להיות מוצב במקום מרכזי, ונגיש בשעות הפעילות של הבניין, והפרת החובה הזו היא לא פחות מאשר עבירה פלילית שהעונש עליה הוא קנס.
הצבת קולר במיקום מרכזי מסייעת לאנשים להתמודד עם ימים חמים ולהרוות את צימאונם, אבל היא תקפה לכל ימי השנה, בלי קשר למזג האוויר. היא מחייבת משרדי ממשלה, בתי ספר, בתי חולים, בתי אבות, בתי קולנוע, תאטראות, בתי כנסת, מוסדות להשכלה גבוהה, מגרשי ספורט ועוד. לקריאת הרשימה המלאה, היכנסו לערך המלא בכל זכות.
במסעדות ובבתי קפה אפשר לשתות מים קרים ללא תשלום
לקוח במסעדה, בבית קפה או בכל מקום שבו מוגש אוכל, זכאי לקבל קנקן מי שתייה צוננים ללא תשלום. לפי החוק, מסעדה לא יכולה לטעון כי המדיניות שלה היא לא להגיש מי ברז או לגבות כסף עבורם. לבקשת הלקוח, יש להגיש לו קנקן מים צוננים או כוס מים, ולא לחייב אותו להזמין שתיה קלה מכל סוג אחר כדי להרוות את צימאונו.
הפרת החובה להגיש מים צוננים ללא תשלום היא עבירה פלילית שהעונש עליה הוא קנס. החובה מוטלת ספציפית על מסעדות שמגישות אוכל לשולחן. לפני כעשור התחוללה במסדרונות בתי המשפט סערה בכוס מים כאשר הוגשה תביעה ייצוגית נגד רשתות מזון מהיר בטענה שהן מפרות חובה זו, אבל בית המשפט דחה את התביעה וציין כי ככל הנראה מקומות ממכר למזון מהיר לא כלולים בהגדרה, כיוון שהמזון והמשקאות ממילא אינם מוגשים שם לשולחן.
הזכות לאמצעי קירור במקום העבודה
לפי החוק, על המעסיק מוטלת החובה לדאוג שיש במקום העבודה נקודות מים ולספק לעובדים מים ראויים לשתייה. בנוסף, על המעסיק לדאוג שלעובדים יש אמצעי קירור ומחסה שמהווה הגנה מפני השמש בעונת הקיץ.
יצא לכם לעבור ליד עמדת מאבטח ביום חם ולראות שהוא חשוף לכל פגעי הקיץ? אל תתביישו, ספרו על הזכות לעמדה מקורה וסביבת עבודה הולמת לעובדי שמירה ואבטחה. הזכות מופיעה בהרחבה כאן.
וגם אם אתם לא מאבטחים שעומדים מחוץ לבניין, כדאי שתכירו שמגיעות לכם זכויות לתנאי עבודה פיזיים הולמים. ידעתם שבית הדין האזורי לעבודה חייב מעסיק לשלם לעובדת פיצויים בסך 50,000 ₪ לאחר שהועסקה בתנאים פיזיים בלתי הולמים? פסק הדין מספר על דוורית שטענה שנגרמה לה עוגמת נפש, בין היתר בגלל שהמבנה שבו עבדה לא היה מקורה ולא היה מחובר לחשמל, ולכן עבדה בשמש הקופחת וללא אמצעי קירור, כמו כן נטען כי לא סופקו לה מי שתייה במקום העבודה.
הרשימה המלאה של תנאי העבודה המגיעים לכם מפורטת כאן.
ומה מחכה לכם מחוץ לישראל?
ואם יהיה לכם חם מדי בארץ ואתם מתכננים לצאת מישראל בקרוב, אנו מזמינים אתכם להכיר את כל הזכויות של עונת הנדידה בפורטל טיסות לחו"ל.
אתם מוזמנים לחפש במגירות בבית ולוודא שיש ברשותכם דרכון בתוקף, ואם לא – זה הזמן להיכנס לערך בנושא הליך הוצאת דרכון ביומטרי כדי שתוכלו להיערך בראש שקט לטיסה. שימו לב, כדאי לבדוק את תוקף הדרכון מספיק זמן לפני הזמנת הטיסה כי יש מדינות שדורשות שיהיה לדרכון תוקף של חצי שנה לפחות – במקרה הזה עדיף לברר מראש מול חברת התעופה מהן הדרישות ביעד אליו אתם טסים.
במקרה בו אתם נאלצים לבטל טיסה, הזמנת מלון לחו"ל, חבילת נופש, כרטיסים להופעה במדינה בה תתארחו ושירותים נוספים שהזמנתם מראש, תוכלו לבטל את העסקה בתנאים מסוימים. קראו עוד כאן.
יש עוד הרבה זכויות והליכים הקשורים בתכנון חופשה בחו"ל, היכנסו לפורטל טיסות לחו"ל לקבלת מידע נוסף.
> היכנסו לכל זכות ללמוד עוד על הזכויות שלכם, בכל ימות השנה. ותשתו מים!