חנן ידע שהוא בקשיים כלכליים, אבל לא ידע שהמצב ידרדר כל כך – אחד מהאנשים שהוא חייב להם כסף, פנה ללשכת ההוצאה לפועל ופתח תיק נגד חנן. חנן שמע שיש ביכולתו לבקש הליך של "חקירת יכולת" לפריסת החוב, אבל הוא לא יודע איך עושים זאת ואין לו כסף לשלם לעורך דין. מה האפשרויות העומדות בפניו?
שמרית נפרדה מבעלה לפני שנה, ורק עכשיו היא מתחילה להדרש להליך הגירושים. מצבה הכלכלי הידרדר מאז הפרידה וכעת שמרית לא בטוחה שיש לה מספיק כסף לעורך דין שייצג אותה. איך היא יכולה לשמור על זכויותיה?
אביגיל חגגה לאחרונה 62 והגישה בקשה לקצבת זקנה מביטוח לאומי. למרבה הפתעתה, נאמר לה כי היא לא זכאית לקצבה משום שלא צברה מספיק תקופת אכשרה. ילדיה של אביגיל אמרו לה שבעזרת עורך דין היא יכולה לקבל את הכסף, אבל אביגיל מנסה לחסוך את מעט ההכנסות שלה. האם יש דרך בה היא בכל זאת יכולה לתבוע?
תשובה אפשרית לשאלות שהצגנו כעת, ולרבות אחרות, היא שימוש בסיוע משפטי של משרד המשפטים. כולנו יודעים שייעוץ משפטי הוא הוצאה משמעותית. עורכי דין בשוק הפרטי גובים תעריפים לא זולים על שירותיהם, אבל חשוב לדעת שלא רק אנשים בעלי אמצעים יכולים להרשות לעצמם להיות מיוצגים על ידי עורכי דין. קיימת שורה של נושאים אזרחיים, שבהם משרד המשפטים מעניק סיוע משפטי בחינם: ביטוח לאומי, דיור ציבורי, הוצאה לפועל, גירושים ואפילו תביעות כספיות מול אנשים אחרים. לקריאת הרשימה המלאה של הנושאים שבהם ניתן הסיוע, מומלץ להכנס לערך המלא ב"כל זכות".
על מנת לקבל את הסיוע המשפטי באחד מהנושאים שהוא מכסה – יש לעמוד בשני תנאים מצטברים. האחד הוא כי יש סיכוי ממשי לנצח בתביעה. זאת כדי לוודא שעורכי הדין של הסיוע המשפטי, לא יבזבזו את יכולותיהם וזמנם לשווא. התנאי השני הוא, כי מבקש הסיוע הוא אדם מעוט יכולת, שלא יכול היה לממן לעצמו עורך דין פרטי. לשם כך, מונהג מבחן זכאות כלכלית, המורכב משני חלקים:
מבחן הכנסה – מבחן זה בודק כי הכנסת המבקש לא עולה על 67% מהשכר הממוצע במשק למשפחה עד 3 נפשות. אם במשפחה יש יותר מ-3 נפשות, התקרה עולה ב-6% עבור כל אחד מהילדים – כך שבמשפחה עם שני הורים ושני ילדים, התקרה היא 73% מהשכר הממוצע במשק, עם שלושה ילדים 79% וכן הלאה. גם הכנסת בן או בת הזוג צריכה לעמוד בתנאים אלה, למעט בנושאי מעמד אישי שאז לא נבדקת הכנסתם.
מבחן הרכוש – המבחן בודק את שווי הרכוש של המבקש – חסכונות, רכב, רכוש נוסף שאולי צבר, למעט דירת מגורים. על שווי זה לא לעלות מפי 3 מהשכר הממוצע במשק.
מי שעומד בתנאי מבחן ההכנסה וכן במבחן הרכוש – עבר את מבחן הזכאות הכלכלית. חשוב לדעת, שיש מקרים מסויימים בהם לא מופעל המבחן כתנאי לזכאות: סיוע בענייני הביטוח הלאומי, סיוע בענייני אלימות במשפחה, אשפוז כפוי ורשימת נושאים נוספת שאותה ניתן לקרוא בערך המלא.
כדי לבקש את הסיוע המשפטי יש להדפיס ולמלא טופס, ולשלוח אותו למשרדי הסיוע המשפטי במייל או בדואר. ניתן גם להגיע למשרדים באופן אישי, בזמני קבלת קהל ובתאום מראש. לבקשה יש להוסיף צילום תעודת זהות, אישורים על הכנסות וקצבאות ביטוח לאומי, תדפיסי עובר ושב, דף ריכוז יתרות חשבון בנק וכן כל מסמך וחומר משפטי הקשורים להליך שבו מתבקשת העזרה. במקרה של תיקים המתנהלים בלשכות ההוצאה לפועל, יש למלא גם ויתור על סודיות.
לאחר הגשת הבקשה תתואם פגישה עם עורך דין. בפגישה יש לחתום על תצהיר, כי כל המידע שנמסר עד כה הוא אמת. לאחר מכן, תיבדק הבקשה על-ידי הלשכה לסיוע משפטי ואם המבקש נמצא זכאי להליך – הייצוג יכול להתחיל. על אף שהשירות עצמו הוא ללא עלות, יש לשלם אגרה, שסכומה סביב 130 ש"ח. במקרים מסויימים, ניתן גם פטור על אגרה זו.
אם לא נמצאתם זכאים לסיוע המשפטי, יתכן שיש לכם דרכים אחרות לקבל ייעוץ משפטי בחינם או בעלות סמלית – כמו למשל דרך עמותות או ארגונים שונים. למידע נוסף, הכנסו לכאן.
שלא נדע מצרות משפטיות – אבל אם זה כבר קרה חשוב שנכיר את זכויותינו, ונקבל את כל העזרה שמגיע לנו. בהצלחה!