בתחילת חודש מאי, החיים התהפכו. במפגש של מהומות לאומניות בתוך ישראל ומבצע "שומר חומות" מול עזה, מצאו עצמם יהודים וערבים גם יחד בתוך ארוע קשה, אלים וכאוטי. הפסקת האש שנחתמה ב20 למאי הרגיעה את הרוחות במובן מסויים, אבל נשים וגברים רבים מתפנים רק עכשיו להתמודד עם המציאות שאחרי והשלכות הארועים על חייהם, עבודתם והכסף שלהם.
הנה כמה שאלות בנושא זכויות שעולות בימים אלו, והתשובות להן:
רסיס של רקטה נפל ליד ביתי, הרס רכוש ואף פגע בי פיזית. לאן עלי לפנות?
אדם שנפצע כתוצאה מפגיעה של טיל באזור שבו הוא נמצא, עשוי להיות מוכר כנפגע פעולות איבה. אם הפגיעה היא בגוף, בדרך כלל הרשויות יפנו מיוזמתן כדי להתניע פנייה למוסד לביטוח הלאומי. אם לא עשו זאת, יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי בתוך שנה מיום הפגיעה, ולבקש "תגמול נכות" – תשלום חד פעמי או חודשי. הכרה באדם כנכה פעולת איבה, תזכה אותו גם בטיפולים רגשיים ושיקומיים מסויימים.
אם פגיעת הטיל גרמה לנזקים לרכוש, יש לפנות למוקד רשות המסים: *4954 (בין השעות 08:30 – 19:00) או להגיש תביעה מקוונת לתביעת נזק ישיר באמצעות הקישור הזה. אנשי מקצוע יבקרו במבנה שניזוק ויערכו שמאות. השמאות תסייע לקביעת גובה הפיצוי הכספי על מנת לשקם את הנזק.
נפגעתי בגוף וברכוש, אבל לא מפגיעה של טיל אלא מהתפרעות בפנים הארץ כי אני ערבי/יהודי. יש לי זכויות כלשהן?
כן. יהודים או ערבים שנפגעים בשל השתייכות לאומית וכתוצאה מהסכסוך הישראלי-ערבי, עשויים להיות מוכרים כנפגעי פעולת איבה וזכאים לאותן זכויות המפורטות בסעיף הקודם.
נעדרתי מעבודתי במשך שבוע, בגלל שפחדתי לצאת מהבית בגלל המצב – האם אני מוגנת מפני פיטורים?
אם פיקוד העורף הורה להשאר בבתים במקום שבו את מתגוררת, את זכאית להגנה מפני פיטורים. עם זאת, אם פיקוד העורף לא הורה דבר שכזה ונשארת על דעת עצמך, התשובה מורכבת. במצב כזה, אם יש לך ילדים צעירים שלא הלכו למסגרות הלימודים בשל המצב, ונשארת כדי לטפל בהם – לאחד מההורים תהיה הגנה חוקית מפני פיטורים. החוק לא מחייב לשלם לך עבור ימים אלו, אבל בעבר נקבעו הסכמים שאפשרו החזר חלקי של השכר שעובדים איבדו עקב העדרות. מומלץ לעקוב אחר פרסומים בנושא.
מאז הקורונה, אנו מורגלים בנושא העבודה מהבית ויש להניח שחלק גדול מהעובדים נעדרו פיזית ממקום עבודתם במהלך הארועים אבל ביצעו את המטלות שלהם מביתם. עבודה מהבית מתאפשרת לפי אופי העבודה, ובהסכמת שני הצדדים. לעוד על הנושא, הכנסו לבלוג מיוחד על זכויות בעבודה מהבית.
אני ערבייה והשתתפתי בשביתת החברה הערבית ב-18.5. הודעתי למעסיקה שלי שלא אגיע לעבודה באותו יום ובתגובה, היא פיטרה אותי בהודעת סמס. מה הזכויות שלי?
היעדרות האזרחים הערבים מהעבודה אינה מהווה שביתה על רקע סכסוך עבודה ולכן מי שהשתתפו אינם יכולים להינות מהגנה הניתנת לעובדים בעת שביתה. החוק לא מגן על עובד שנעדר על דעת עצמו מהעבודה מפני פיטורים. עם זאת על הליך הפיטורים להיעשות לפי החוק, ולכלול הזמנה לשימוע, מתן הודעה מוקדמת ותשלום כל הזכויות המגיעות לעובד המפוטר. כמו כן, אם יוכח שבפיטורים הייתה אפליה על בסיס לאום או דעה פוליטית, יתכן כי המפוטר יהיה זכאי לפיצויים.
הזמנתי חופשה בארץ וביטלתי אותה בשל המצב הביטחוני. האם אהיה חייבת בתשלום עבור החופשה?
אם ההזמנה נעשתה באינטרנט, ניתן לבטל אותה בתוך 14 ימים מיום ביצוע ההזמנה, וכל עוד נותרו לפחות 7 ימי עסקים עד מועד החופשה. במקרה זה בעל העסק רשאי לגבות מכם 100 שקלים או 5% משווי ההזמנה (על פי הנמוך מבניהם). אם הביטול נעשה לאחר 14 ימים, או כאשר נותרו מ-7 ימי עסקים עד למועד החופשה, בעל העסק לא חייב לזכות אתכם, והתשלום ייעשה בהתאם לתנאים המופיעים בחוזה.אם בעל העסק עצמו ביטל את החופשה, הוא מחוייב להחזיר לכם את מלוא התשלום. למידע נוסף הכנסו לערך המלא ב"כל זכות".
>> אם יש לכם עוד שאלות שלא קיבלו מענה, אולי תמצאו תשובה בפורטל שומר החומות – זכויות במצב חירום בעברית ובערבית.