עוד שנה עברה, עוד קרבנות, עוד מספר שקשה לעכל. הפעם – בשנת 2020 – מספר הנשים הנשים הנרצחות בישראל עומד על 20.
יש לזכור כל אחת ואחת מהן ולעשות הכל כדי למנוע את הבאות. אם את נמצאת בזוגיות אלימה, או שמישהי קרובה אלייך נמצאת באחת כזו, אל תהיי לבד. הנה מה שחשוב לדעת והזכויות שעוזר להכיר:
בן זוגי פגע בי פיזית ואני מרגישה שאני בסכנה מפניו. מה אפשר לעשות?
משרד הרווחה מפעיל מוקד חירום במספר 118. במקביל ביכולתך להגיש תלונה במשטרה וכן לבקש מבית המשפט צו הגנה. קיימות עמדות סיוע בכל בתי המשפט השלום והמשפחה בארץ, ובה עורכי דין שיכולים לעזור לך בכך. הפרת הצו משמעה עבירה פלילית העלולה להביא להגשת כתב אישום של בן זוגך ואף למעצרו.
צו הגנה עדיין לא גורם לי להרגיש בטוחה. מה האפשרויות הנוספות שעומדות בפניי?
תוכלי לבדוק את זכאותך לשהות במקלט לנשים נפגעות אלימות. את יכולה לפנות למקלט ישירות, או דרך המשטרה, העירייה במקום מגורייך או מרכז סיוע. למידע נוסף, הכנסי לכאן.
וכשאצא מהמקלט, איפה אגור, איך אתפרנס?
קיימות דירות מעבר, בהן ניתן לשהות בין שישה חודשים לשנה ולנהל בהן אורח חיים עצמאי, במטרה להתכונן לחיים שאחרי המקלט. כמו כן, עם היציאה מהמקלט תהיי זכאית למענק הסתגלות חד פעמי בסך של כ-8,000 שקל. במידה ואינך יכולה לעבוד, כדאי גם לבדוק את זכאותך לקצבת הבטחת הכנסה מהביטוח הלאומי.
אני עובדת במשק בית וחוששת שהשהות במקלט לנשים מוכות תפגע לי בפרנסה. האם יש דרך לוודא שזה לא יקרה?
אין למעסיקך חובה לשלם לך בעת שאת במקלט אבל אי אפשר לפטר אותך, ללא היתר ממשרד הכלכלה. אם יש לך וותק של חצי שנה לפחות, את זכאית לצאת לחל"ת של עד 6 חודשים.
יש לי חשד שאחותי נמצאת בזוגיות אלימה, אבל אני לא בטוח. איך אפשר לדעת?
נסה להגיע לתשובה בעזרת השאלון הזה. אם אכן מדובר בזוגיות אלימה, תוכל לנסות לדבר איתה וליידע אותה על זכויותיה. ביכולתך גם לפנות למשטרה או לאנשי מקצוע העוסקים בתחום, כדי להוועץ לגבי העתיד.
אני מפחדת שאם אעזוב את בעלי, הוא לא ישלם לי מזונות ואצטרך לפרנס את ילדיי לבד. אפשר להכריח אותו לשלם?
אם תפרדו ובעלך לא ישלם מזונות לאחר שבית המשפט פסק כי הוא חייב בהן – תוכלי לפנות להוצאה לפועל או לקבל קצבת מזונות מהמוסד לביטוח לאומי.
עזבתי את הבית עם הילדים בעקבות אלימות של בן זוגי. איך אפשר לעזור לי לעמוד על הרגליים כלכלית?
יתכן שאת זכאית למענק סיוע חד פעמי בסך 5,000 שקל מהמחלקה לשירותים חברתיים באזור מגורייך. לפרטים, ראי כאן.
למה עוד אני זכאית כלכלית?
יש שורה של הטבות כלכליות שאת עשויה להיות זכאית להן – סיוע בשכר דירה לתקופה של עד 3 שנים; קבלת הבטחת הכנסה ובעקבותיה הקלות בתשלום ארנונה, חשמל ותחבורה ציבורית; וכן הטבות שמגיעות לך כאם חד הורית כגון מענק לימודים וקבלה והנחה במשפחתונים ומעונות יום. לפירוט כל כל זכויות אלו, הכנסי למדריך המלא לנפגעות אלימות במשפחה.