אם אתם גרים בבית משותף, אולי שמתם לב לכך שהפוליטיקות הפנימיות והאמוציות הסוערות בין הדירות והקומות, יכולות לעיתים לגרום לפוליטיקה האמיתית במדינה להחוויר. ויכוחים, הסכמים, הפרות, בריתות – החלטות משותפות בין אנשים שחיים יחד, אינן עסק פשוט.
בנושאים הקשורים לבית המשותף, יש הרבה מעורבים. ועד הבית הוא צד אחד לעניין, אבל יש גם אסיפות דיירים ובעלי דירות כאשר בשנים האחרונות שחקנים חדשים כמו יזמים וקבלנים של תמ"א 38 ופינוי בינוי. רבים מהמעורבים חושבים שהם יודעים כל מה שצריך על דיני בתים משותפים, אבל למעשה מדובר בעולם די מורכב.
אז מה נכון ומה לא נכון? בידקו את עצמכם:
"דיירים בקומת קרקע לא צריכים לשלם על התקנת מעלית, גם אם הצביעו בעד התקנתה"
נכון. עם זאת, כל בעלי הדירות בבניין חייבים להשתתף בהוצאות האחזקה וההפעלה של המעלית, כולל דירות הקרקע. התשלום נקבע בהתאם ליחס שבין שטח הדירה לבין שטח כלל הדירות בבניין.
"אסור להשתמש בשטח משותף של כלל הדיירים"
לא נכון. מותר להשתמש בשטח משותף, כמו מקלט, מחסן או מסדרות – כל עוד זה לא נאסר בישיבת דיירים וכל עוד השימוש הוא סביר, ולא פוגע ביכולת של דיירים אחרים לעשות בו שימוש סביר. אחסון ציוד במחסן, למשל, בשטח שיועד לכך – הוא שימוש סביר. מגורים במחסן, הוא לא.
"מותר לבעלי דירה להתקין על גג הבניין דוד שמש ללא הסכמת שאר הדיירים"
נכון חלקית. הדבר אפשרי בתנאי שיש על הגג מספיק מקום לדודי שמש כמספר הדירות בבניין. אם אין מקום, יש לקבל את הסכמת כל בעלי הדירות להתקנת הדוד.
"אם יש שכן אחד שבגללו עסקת פינוי בינוי לא יוצאת לפועל – שאר השכנים יכולים לתבוע אותו"
נכון. אם מה שעוצר את ביצוע העיסקה, שיש לה רוב מיוחס בקרב הדיירים – זה רק סירוב מצד אחד, ניתן לתבוע את מי שמסרב בבית המשפט. בית המשפט יקבע האם הסירוב לעיסקה הוא סביר – למשל, אם העיסקה לא כדאית, או שלא הוצעו לבעל הדירה המסרב תנאי מגורים הולמים בזמן השיפוץ. אם השכנים יוכיחו שהסירוב לא סביר, ושנגרם להם נזק – בית המשפט יכול לפסוק פיצויים לטובתם.
"כדי להכשיר שטח כמקום חנייה חדש, נדרש אישור של כל הדיירים"
לא נכון. האישור הנדרש הוא של 60% מהדיירים. רוב זה גם נדרש כדי להקצות מקום חנייה קיים כחניית נכים.
"אסיפות דיירים כלליות בבית המשותף, אינן מיועדות לשוכרי דירות אלא רק לבעלי דירה"
נכון חלקית. שוכר דירה בבית משותף לא רשאי לקחת חלק באסיפה הכללית, אלא אם קיבל יפוי כח בכתב מבעל הדירה להשתתף ולהצביע במקומו.
"רק חבר וועד יכול ליזום החלפת ספק הגז"
לא נכון. כל דייר או דיירת יכולים ליזום זאת ולכנס אסיפה, שבה יש צורך באישור של רוב הדיירים.