"מה זאת אהבה?" שאל המשורר לאומי חיים נחמן ביאליק ואנחנו עדיין שואלות ושואלים, מתקשים לתת תשובה לשאלה הנצחית והמתוקה הזו. אין ספק שבשנת 2020 עולם הזוגיות עובר תהפוכות ודיונים, אבל מסביב הרומנטיקה עדיין מתקיימת והחיים בשניים רלוונטיים עבור רוב אוכלוסיית המין האנושי.
לבחירה של שני בני אדם לחיות יחד יש משמעויות רבות – משמעות רגשית כמובן, אבל גם משמעות כלכלית, משפטית או מעמדית. למשל – מי שממסדים את הקשר שלהם יגלו כי הם זכאים לזכויות של זוגות צעירים בנושאים כמו דיור או תכניות סיוע כלכלי שונות. דוגמה נוספת, פחות עליזה – כאשר זוג נפרד, יתכן שלאחד מבני הזוג הזכות לקבל מזונות מהשני, או לחלק את הרכוש שצברו יחד. ודוגמה אפילו פחות עליזה – כשאחד מבני הזוג הולך לעולמו, למי שנותר מאחור עשויות להיות זכויות פיננסיות שונות, מול הירושה ומול רשויות מדינה שונות, כגון המוסד לביטוח לאומי, קרנות הפנסיה וכיו"ב.
כשהאהבה בשיאה וקיים רצון הדדי למסד את הקשר, עולות מספר שאלות. אנחנו כאן כדי לענות עליהן. שימו לב – המידע שתכף נפרט מבוסס על ערכים בפורטל נישואין ב"כל זכות". אתם מוזמנים להיכנס לפורטל כדי להעמיק ולקבל מידע נוסף.
האם יש הבדל בין אנשים נשואים לידועים בציבור?
כן ולא.
ידועים בציבור הם בני זוג שהיחסים ביניהם דומים ליחסים בין בני-זוג נשואים, אך הם אינם נחשבים לנשואים מבחינה משפטית. החקיקה בישראל לא הסדירה לחלוטין את מעמדם, אבל פסיקות שונות של בתי המשפט הביאו למצב בו הלכה למעשה, זכויותיהם של ידועים בציבור קרובות מאוד לזכויות של זוגות נשואים. בני זוג שגרים יחד ומנהלים משק בית משותף, זכאים בדרך כלל, להכרה כזוג כמו שמקבלים זוגות נשואים, לאותן קצבאות כמו שמקבלים זוגות נשואים ובמקרה של מוות של אחד מהם – לזכויות הקשורות לירושה ולקצבאות רלוונטיות מהמוסד לביטוח לאומי ומקרן הפנסיה של בן הזוג המנוח. בדרך כלל, לזוגות הידועים בציבור יש גם זכויות שוות ברכוש המשותף.
ובכל זאת, קשה לומר שהמצב המשפטי של ידועים בציבור זהה לחלוטין לנשואים. ההבדל העיקרי נעוץ בעובדה שעל ידועים בציבור להוכיח את הזוגיות ביניהם כדי ליהנות מכל הזכויות שציינו.
>> למידע נוסף על ידועים בציבור, הכנסו לערך המוקדש לנושא בכל זכות.
זה משנה אם אנחנו מתחתנים בישראל או בחוץ לארץ?
כן.
בישראל אין אפשרות לערוך נישואין אזרחיים, אלא נישואין דתיים שיכולים להתקיים רק בין גבר יהודי ואישה יהודייה, גבר מוסלמי ואישה מוסלמית, גבר נוצרי ואישה נוצרייה. כאשר אנשים בני דתות שונות רוצים להתחתן – הם לא יכולים לעשות זאת כאן. כיום, לא מעט אנשים בוחרים להתחתן בחו"ל, גם אם הם בני אותה דת – פשוט כי הם מעדיפים להתחתן בנישואים אזרחיים ולא דתיים. במצב זה הם עדיין יהיו נשואים לפי הדין הישראלי. אחרי שובם ארצה, החוק מורה כי עליהם להתייצב בלשכת רישום האוכלוסין ולהגיש בקשה לרישום כזוג נשוי. וחשוב לדעת: אם בני הזוג יחליטו להתגרש, הם יוכלו לעשות זאת בישראל אבל רק דרך הדין הדתי. למשל: אם הם יהודים – ברבנות; ואם הם מוסלמים – בבית הדין השרעי.
>> למידע נוסף על נישואין אזרחיים, היכנסו לערך המוקדש לנושא בכל זכות.
האם המדינה מכירה בנישואין של שני גברים או שתי נשים?
כן.
בני זוג מאותו מין שנישאו במדינה זרה המכירה בנישואים חד-מיניים, זכאים להירשם במרשם האוכלוסין כנשואים, ולפקיד הרישום אסור לסרב לבקשתם זו. לרישום זה קיימות מספר משמעויות, ביניהן – הוא יכול להוות ראיה בפני בית המשפט לחיי זוגיות בהחלטה אם להעניק לאדם צו הורות על הילד של בן זוגו, אך הוא אינו הכרחי וניתן להוכיח את משך הזוגיות וטיבה גם באמצעות ראיות אחרות. רישום נישואין להט"בים הוא גם משמעותי מול המוסד לביטוח לאומי, בזכות לחלוק חופשת לידה ולקבל דמי לידה, אם כי ניתן להירשם במוסד לביטוח לאומי כידועים בציבור" גם בלי נישואין. עם זאת, הרישום כנשואים במרשם אוכלוסין לא משווה לחלוטין את זכויות הזוגות הלהט"בים לאלה ההטרוסקסואלים, מה שבא לידי ביטוי, למשל, בזכות לבצע הליך פונדקאות בארץ, שנתון רק לגבר ואישה.