צעירים בעלי רישום פלילי שחזרו למוטב, לא תמיד יודעים כי ישנה אפשרות למחיקת רישום פלילי בסמוך למועד שחרורם מצה"ל, וזאת במידה ועמדו בכמה תנאים מסוימים. גם בוגרים בעלי רישום פלילי זכאים למחיקה בחלוף עשר שנים מתום תקופת ההתיישנות על ביצוע העבירה. כיצד ניתן למחוק את הרישומים? והאם ניתן למחוק כל עבירה פלילית? ריכזנו עבורכם את כל המידע בנושא.
ישנם צעירים המתגייסים לצבא לאחר שעמדו למשפט והורשעו בעבירה פלילית טרם גיוסם. במידה והשלימו 18 חודשי שירות ולא עברו את גיל 23, החוק בא לקראתם ומאפשר להם להגיש בקשה למחיקת הרישום הפלילי, ובתנאי שעמדו בתנאים מסוימים. לדוגמא, על חייל המבקש למחוק את הרישום להיות ללא הרשעות צבאיות ואזרחיות במהלך שירותו וכן, שלא יהיו לו יותר משש הרשעות משמעתיות. בנוסף, אסור לו להיות נפקד יותר מ- 14 יום במהלך השירות או לעבור יותר מ-35 ימי מחבוש בשנתיים הראשונות לשירותו ויותר משבעה ימים בשנה השלישית. את הבקשה יש להגיש בין 3 ל-6 חודשים לפני השחרור בצירוף גיליון התנהגות, דרך מפקד היחידה.
עוד ניתן לראות כי לפי החוק, לכל הרשעה מוגדרת תקופת התיישנות ותקופת מחיקה, כאשר תקופת ההתיישנות נקבעת בהתאם לסוג העונש וחומרתו וכן בהתאם לגילו של המורשע, ואילו תקופת המחיקה נקבעת בתום עשר שנים מתקופת ההתיישנות ובמקרים מסוימים אף מוקדם מכך. כך לדוגמא, אדם שהורשע בגניבת רכב ונגזרו עליו 10 חודשי מאסר, תקופת ההתיישנות על העבירה תהיה 7 שנים ו-10 חודשים. ניתן יהיה למחוק את הרישום הפלילי של העבירה כעבור 10 שנים מתום תקופת ההתיישנות, כלומר 17 שנים ו-10 חודשים מיום גזר הדין. אם בעת ביצוע העבירה היה אותו אדם קטין (מתחת לגיל 18), תקופת ההתיישנות ותקופת המחיקה עשויות להיות קצרות יותר.
דבר נוסף שחשוב לדעת הוא שלא ניתן למחוק לחלוטין רישום פלילי, וכי ישנם גופים ספורים אשר יהיו רשאים לקבל את המידע בכל עת כדוגמת משטרת ישראל וצה"ל. בנוסף, ישנן מספר עבירות חמורות שבמידה ואדם הורשע בהן, כלל לא ניתן למחוק את הרישום הפלילי לגביהן כדוגמת רצח, בגידה במדינה ועבירה על פקודה למניעת הטרור.
בנוסף,תיקים אשר לא הגיעו לבית-המשפט ונסגרו, אם מחוסר ראיות או חוסר עניין לציבור, גם את הרישום הזה זכאי אדם למחוק ולבטל לאחר תקופה מסוימת, בהתאם לסוג העבירה וגילו של המבקש. את הפרטים המלאים ניתן למצוא באתר.