אגף החקירות של הביטוח הלאומי הוקם במטרה לאתר ולחשוף מקרים בהם נעשה שימוש שלא כדין בכספי הביטוח הלאומי כדוגמת קבלת קצבאות על-בסיס נתונים לא נכונים, או מעסיקים שלא מעבירים תשלומים להם הם מחויבים. חקירה על-ידי הביטוח הלאומי מאוד דומה לחקירה פלילית, ואף עלולה להפוך לכזאת במידה ויתגלו ממצאים במהלכה. יחד עם סמכויות החוקרים קיימות בחוק גם זכויות הנחקרים, ולכן ריכזנו את כולן במקום אחד.
כך עולה כי אדם שנחקר ע"י הביטוח הלאומי זכאי כי ההליך כולו ייעשה בשפה המובנת לו, ולפני תחילת החקירה חובה לגלות בפניו מהם החשדות נגדו באופן ברור וגלוי. בנוסף, הנחקר זכאי לנוכחות עורך דין בזמן החקירה ובזמן החיפוש הנערך בביתו או במקום עבודתו, ובדומה לחקירה פלילית רשאי לשמור על זכות השתיקה.
עוד חשוב לדעת כי חוקרי הביטוח הלאומי רשאים לערוך חיפוש בבית הנחקר או במקום עבודתו רק במידה ויש ברשותם צו חיפוש וההליך נעשה בנוכחות שני עדים. במידה ואין עדים לחיפוש, ניתן לבצע אותו באישור בית-המשפט או באישור בעל הנכס.
ומה עושים במידה ואין ברשות החוקרים צו חיפוש? במקרה כזה החוקרים רשאים לבצע את החיפוש רק בתנאי שקיבלו את הסכמת הנחקר וזאת מבלי שאיימו עליו או הכריחו אותו.