היום (1.11) חל יום הטבעונות הבינלאומי – יום שהרלוונטיות שלו הופכת ליותר ויותר משמעותית מדי שנה. נדמה כי התקופה בה טבעונות נחשבה לצורת חיים קיצונית או מוזרה, חלפה עברה לה. על פי הערכות שונות, בישראל 2019 יש עשרות אלפי טבעונים – אנשים שנמנעים מצריכת מזון מן החי מסיבות מוסריות, בריאותיות או סביבתיות.
גם אם אינכם טבעונים, אתם ודאי חשופים לטבעונות: מסעדות שאתם מכירים מגישות מנות טבעוניות או מציעות "לטבען" את המנה; חנויות מספקות תחליפים לבשר, חלב וביצים; ואם יוצא לכם לארח חברים לארוחת ערב, יתכן שערכתם סבב טלפונים כדי לברר אם אורח טבעוני מגיע והאם צריך להצטייד בחלב סויה לקפה.
התחושה כי ישראל היא חברה "ידידותית לטבעונים" מגובה גם בחוק. במהלך השנים נחקקו חוקים המנגישים את הטבעונות במסגרות ממוסדות. יש מי שמוצאים את העובדה הבאה מפתיעה, אבל הגוף הרשמי ה"מטובען" ביותר בישראל הוא לא אחר מ…צה"ל! חיילים טבעונים וצמחונים זכאים לקבל מזון צמחי מדי יום, ולבקש כומתות ונעליים שלא מכילים עור. חיילים טבעונים שאין בבסיסם מזון המותאם לטבעונים זכאים לדמי כלכלה, כדי שיקנו לעצמם מזון. הסדרת ההכרה בחייל כטבעוני יכולה להיעשות כבר בשלב הצו הראשון בלשכת הגיוס, עבור מלש"בים המצהירים כי ניהלו אורח חיים טבעוני במשך לפחות חצי שנה לפני הגשת הבקשה. מי שמעוניינים להצהיר על טבעונות במהלך השירות הסדיר, יכולים להגיש בקשה חריגה למש"קית הת"ש שלהם, אם היו טבעונים במשך 3 חודשים לפני כן.
חולים טבעונים המאושפזים בבית חולים, זכאים אף הם להתחשבות בבחירתם ולקבל ארוחות צמחיות אם ביקשו זאת. אם זכותו של מטופל לקבל מזון צמחוני הופרה, ניתן להגיש תלונה לבית החולים או למשרד הבריאות. מסגרת נוספת שבה חלה מודעות לנושא הטבעוני היא מערכת החינוך. הוראות משרד החינוך קובעות כי אם במסגרות שבהן מסופקת ארוחת צהריים לתלמידים (צהרונים, פנימיות או יום לימודים ארוך), נמצא ילד שרוצה לקבל מנה צמחית, המוסד מחוייב לספק לו אחת כזו. הורי התלמיד יידרשו למסור אישור מראש ובכתב, ויובהר להם שהאחריות בעניין זה חלה עליהם.
למידע נוסף על זכויות בנושא טבעונות וצמחונות, היכנסו למדריך שהוקדש לנושא ב"כל זכות".
יום טבעונות שמח, בריא וטעים לכולנו!