יוסי היה בן 50 כאשר עבר תאונת דרכים ונפגע בראשו. הפגיעה הייתה רצינית – חייו ניצלו, אבל פגיעת הראש ממנה סבל מנעה ממנו יכולת לתקשר עם הסביבה והוא היה תלוי בטיפולה של אשתו, רחל. כמה שנים אחר כך, יוסי חלה בסרטן. הרופאים המליצו לרחל שיעבור טיפולים כימותרפיים שמאריכים חיים, אבל כרוכים בתופעות לוואי קשות. רחל לא משוכנעת שיש לה את הסמכות לאפשר לרופאים להתחיל בסבב הטיפולים. מה עליה לעשות?
סמדר בת ה-80 סבלה מדמנציה מתקדמת וטופלה על ידי בנה ובתה. לילה אחד סמדר התמוטטה ואיבדה הכרה, והובהלה לבית החולים, שם גילו כי עברה אירוע לב קשה, וכנראה לא תאריך יותר ממספר חודשים. סמדר אושפזה וכעבור כמה ימים הפסיקה לאכול את ארוחותיה. הרופאים הודיעו למשפחתה כי הם מתכוננים להחדיר לגופה צינורית האכלת מזון, אך ילדיה חשבו שהדבר יגרום לה לסבל מיותר. כיצד הם יכולים למנוע את הפעולה שהרופאים רוצים לבצע?
התשובות לשתי הסוגיות הללו, נעוצות באפשרות לערוך ייפוי כוח רפואי ו- ייפוי כוח לחולה הנוטה למות.
ייפוי כוח רפואי הינו מסמך שכל אדם יכול להכין, ומשמעותו – הוראה מי ינהל את ההחלטות הרפואיות הקשורות לו, במידה ואותו אדם יאבד את היכולת לקבל החלטות. מצבים של אבדן יכולת זו יכולים להיות מקרים פתאומיים כגון תאונה או אירוע מוחי, שמותירים את האדם עם פגיעה קוגניטיבית או אפילו בתרדמת. הם יכולים להיות גם הידרדרות איטית של היכולת השכלית, עקב מצבים כמו דמנציה או אלצהיימר. היום, יותר ויותר אנשים מתייחסים לאפשרויות אלו כבר כשהם צעירים ובדעה צלולה כשהם מתכוננים לתרחישים מצערים.
בעבר, ההחלטות הרפואיות הללו על אנשים שאינם מסוגלים לקבלן, היו מתקבלות על ידי הרופאים או על ידי אפוטרופוס שמינה בית המשפט. אבל מי שחותם בהיותו צלול על ייפוי כוח רפואי, משאיר את ההחלטה בידיו. ניתן לערוך ייפוי כוח רפואי כמסמך עצמאי, או כחלק מייפוי כוח מתמשך, הדן גם בעניינים כלכליים ואישיים ולא רק רפואיים, ושאותו יש לערוך רק אצל עורך דין המתמחה בכך. מי שעורך ייפוי כוח רפואי בלבד, יכול לעשות זאת אצל כל עורך דין, רופא מורשה, עובד סוציאלי, פסיכולוג או אחות, והדבר יכול להיות ללא עלות.
כאמור, קיימים שני סוגי ייפוי כוח רפואי. ייפוי כוח רפואי רגיל וכזה המתייחס ספציפית ל"חולה הנוטה למות" – כלומר מי שנמצא בחודשים האחרונים של חייו. בעבר ניתן היה לשלב בין שני מסמכים אלו, אולם כיום נדרש לערוך אותם בנפרד. בשני המסמכים, מייפה הכוח יקבע מי האדם או האנשים שהוא מסמיך לקבל החלטות ביחס אליו במידה ויאבד את צלילותו, ולכך נדרשת הסכמת מיופה הכוח וחתימתו. אם מייפה הכוח הוא הורה ליותר מילד אחד, למשל, הוא יכול למנוע מצב של ויכוחים וחיכוכים על ידי קביעה מי מהילדים הוא המחליט לגבי ענייניו הרפואיים או אפילו להסיר את האחריות מהילדים ולאפשר לחבר, קולגה או כל אדם אחר לקבל את ההחלטה. מייפה הכוח יכול לקבוע איזה סוג טיפולים רפואיים הוא מסכים לקבל ואילו לא, האם הוא מייפה את הכוח לסוג מסוים של החלטות רפואיות ועוד. הוא יכול לתחום את ייפוי הכוח בזמן, כך שכעבור זמן מסוים – הוא יפקע, ויש לערוך מסמך חדש. החוק קובע כי אם מייפה הכוח רוצה לאפשר למיופה הכוח להחליט עבורו בנושאים פסיכיאטריים, עליו לציין זאת במפורש בייפוי הכוח.
בעוד שייפוי כוח רפואי רגיל מתייחס לכל תקופה בחיי מייפה הכוח, ייפוי כוח לחולה הנוטה למות מתייחס רק לפרק האחרון של החיים. אפשר ליפות כוחו של אדם קרוב או קרוב משפחה כדי להחליט מה ייעשה כאשר בנוסף לכך שהחולה לא מסוגל לקבל החלטות או לתקשר עם הסביבה, מצבו הרפואי מעיד על כך שסופו קרב. במקרה כזה, מיופה הכוח יוכל להחליט בנושאים של החייאות מסוגים שונים, האכלה דרך צינורית, טיפולים כימותרפיים – פרוצדורות שנחשבות כגורמות לסבל מיותר כאשר מדובר בשלבי החיים האחרונים של המטופל. מייפה הכוח יוכל להורות במסמך ייפוי הכוח על סוג ההחלטות שהוא מעוניין שמיופה הכוח יקבל. במקביל, גם מבלי למנות מיופה כוח – ניתן לחתום על מסמך הנחיות רפואיות מקדימות, שמפרט לצוות הרפואי אילו סוגי טיפולים אדם יהיה מעוניין לקבל או לא לקבל, בימיו האחרונים, במידה ולא יהיה מסוגל לתקשר את רצונו.
שימו לב גם למקום הפקדת ייפוי הכוח לאחר עריכתו. את ייפוי הכוח הרפואי הכללי, יש להפקיד אצל האפוטרופוס הכללי ואם לא יופקד – יהיה תקף לשנה בלבד. עבור ייפוי הכוח לחולה הנוטה למות, וכן עבור מסמך הנחיות מקדימות – משרד הבריאות ממליץ לשמור את המסמכים ב"מאגר המידע של המרכז להנחיות רפואיות מקדימות" במשרד הבריאות.
ניתן לערוך את שלושת המסמכים יחד: גם ייפוי כוח רפואי, גם ייפוי כוח לחולה הנוטה למות וגם מסמך הנחיות רפואיות מקדימות. אין ספק שהנושא אינו קליל ונעים – אבל הוא יכול לחסוך הרבה סבל בעתיד, לנו וגם ליקרים לנו. ייפוי כוח רפואיים הם נושא לא מאוד מורכב, שחוסך בירוקרטיה ועשוי להרגיע כשאנו יודעים שהוא קיים.
רק בריאות לכולן ולכולם!
לקריאה נוספת, הכנסו לערכים ב"כל זכות":
ייפוי כוח לקבלת החלטות על טיפול רפואי לחולה הנוטה למות