מחקר חדש של המוסד לביטוח לאומי מצביע על נתונים חמורים: לכ-16% מהשכירים בישראל אין פנסיה. את המחקר ביצעו ד"ר אופיר פינטו מהמוסד לביטוח לאומי, יחד עם זאב קריל ממשרד האוצר ופרופ' אביה ספיבק ושרית מנחם-כרמי מהמרכז לפנסיה, ביטוח ואוריינות פיננסית באוניברסיטת בן גוריון בנגב.
המחקר כלל את כל השכירים בני 64-25, שעבדו במקום עבודתם במשך חצי שנה לפחות – ומהווים כ-3 מיליון איש – על בסיס נתוני אמת של הביטוח הלאומי מתוך תלושי השכר. מהמחקר עולה שכ-16 אחוז מהם, שהינם חצי מיליון איש – מועסקים ללא ביטוח פנסיוני. כשנעשתה חלוקה לרמות שכר, התגלה כי העובדים ברמות שכר נמוכות יחסית הם הסובלים העיקריים מההפרה, כשהמובילים הם ענפי הבנייה וההסעדה. בנוסף ידוע גם כי עובדים רבים ממגזרים כגון משק בית וטיפול בילדים עובדים פעמים רבות ללא הפרשות לפנסיה על אף שגם בגינם קיימת פנסיית חובה.
חשוב לזכור – הפקדות של מעסיק לקרן פנסיה על שם העובד, אינן חסד או טובה – הן חובה של על פי חוק. מאז שנת 2008, כל עובד שמלאו לו 21 ועובדת שמלאו לה 20 זכאים להפרשות לביטוח פנסיוני (קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים). למעשה, הדבר לא תלוי בעובד כלל – גם אם לא הודיע למעסיק על הגוף שבו בחר לנהל את הביטוח הפנסיוני שלו, יהיה המעסיק חייב לערוך עבור העובד ביטוח פנסיוני באחת מקרנות הפנסיה שנבחרו כ"קרנות ברירת מחדל" ע"י משרד האוצר או בקופת גמל שנבחרה על ידו או ע"י ארגון העובדים במכרז. אי העברת הכספים לקרן פנסיה יכולה להיות בעלת משמעות גדולה. ללא פנסיה, העובד עלול למצוא את עצמו במצב שהוא לא מבוטח מפני נכות או אובדן כושר עבודה ושאריו לא יהיו זכאים לקצבת פנסיה אחרי מותו.
אם ללמוד מנתוני המחקר, נדמה שיש לא מעט עובדים בישראל שלא יודעים אם משולמת להם פנסיה. לא צריך להישאר בחשיכה הזו. ראשית, מומלץ להכיר את תלוש השכר, ולבדוק בו שאכן מופרשים אחוזים מהמשכורת ברוטו לחסכון פנסיוני. חשוב לוודא שהמעסיק אכן מפריש גם את חלקו – יש לבדוק בכל רבעון את הדוח הרבעוני מקרן הפנסיה, ולוודא שהכספים אכן הועברו על ידי המעסיק אל קרן הפנסיה ונקלטו אצלה.
במקרה שעובד מגלה כי החובה הופרה והפנסיה לא משולמת – יש לו את הזכות להגיש תלונה על המעסיק שלו ביחידת האכיפה של חוקי העבודה. חשוב לדעת כי קיומה לא אמור להשפיע על מעמד העובד. אסור לפטר אותו בשל הגשת תלונה כזו, או לפגוע ביכולתו להתפרנס. עם זאת, ברור כי המציאות לא תלויה בעובדים בלבד, שלעיתים מרגישים חסרי כוח מול המעסיק. זוהי אחריות המדינה לעקוב אחר הנושא ולהטיל סנקציות, כמו קנסות פליליים – על מי שלא ממלא את חובתו החוקית להפריש סכומים לקרן פנסיה.
יש לקוות שעם אכיפה מוגברת, מודעות מצד המעסיקים וערנות של העובדים – במחקר הבא, הנתונים כבר יהיו פחות מדאיגים.
למידע נוסף היכנסו לערך המלא ב"כל זכות": חובת ביטוח פנסיוני לעובדים