כמה עוד אפשר לשמוע על מערכת הבחירות? נדמה שהגענו לקצה יכולת ההקשבה שלנו אבל עוד מעט ממש זה מאחורינו – החדשות, המועמדים, התעמולה. ב-9.4.19 מוזמנים בעלי זכות הבחירה לבצע פעולה קצרה ופשוטה – להצביע ולהשפיע. אחר כך תתחיל מלאכת הרכבת הממשלה אבל זה כאב הראש הבא ועדיין מוקדם לדבר עליו. בינתיים נתרכז בהצבעה ולמה היא כל כך חשובה.
כ-6.34 מיליון מתושבי מדינת ישראל הם בעלי זכות בחירה בבחירות לכנסת הבאה, עלינו לטובה, הכנסת ה-21, וכרגע הפוליטיקאים עסוקים בהבאת כמה שיותר מצביעים אל הקלפיות. גם אם אתם חשדנים לגבי הקריאה הזו שלהם, גם אם נדמה לכם שהקול שלכם אינו משמעותי, הרי שהם צודקים – אחוזי הצבעה גבוהים בבחירות דמוקרטיות מסמנים על כנסת שתורכב מרצון אמיתי ומייצג של העם, כנסת וממשלה שיראו בברור איך רואים תושבי ישראל את הכנסת הרצויה להם.
מרכז המחקר והמדע של הכנסת הוציא לקראת הבחירות דו"ח ייעודי לשיעורי ההצבעה שבודק "איך ניתן להעלות את שיעור ההצבעה בישראל? למידה מניסיונן של מדינות בעולם" כפי שמציין הדו"ח בכותרתו (הדו"ח המלא נמצא כאן >>).
הנתון המעודד – עליה באחוזי ההצבעה
אחרי ירידה של כמה שנים באחוזי ההצבעה בישראל, בשנים האחרונות מסתמנת עליה בשיעורי ההצבעה ובהצבעה לכנסת ה-20, לפני כ-4 שנים, נרשמו בישראל 72.3%.
נתון השוהים בחו"ל
מתוך בעלי זכות הבחירה ישהו בחו"ל כ-560 אלף ישראלים ששוהים שם מעל שנה ועליהם יש להוסיף מספר לא ידוע של אנשים שישהו בחו"ל באופן זמני.
אחוזי הצבעה במדינות אחרות
מגמות ההצבעה בעולם משתנות וישראל נמצאת במקום טוב באמצע, בין שאר המדינות המפותחות בעולם; בשוודיה מצביעים כ-87.2%, בדנמרק 85.9%, ביוון שיעור נמוך של 63.9% וגם ביפן מצביעים רק 52.7%.
מדינות שונות נוקטות בפעולות להעלאת אחוזי ההצבעה – מהטלת חובת הצבעה עם סנקציות של קנסות בצד הקיצוני או פעולה סמלית, שמבקשת הסבר ממי שלא הצביע. אלה צעדים שננקטים במדינות מועטות ואינן מומלצות על ידי רוב המומחים לעניין. בין המדינות האלה ניתן למצוא את אוסטרליה, יוון, לוקסמבורג ועוד.
מדינות מסוימות מאפשרות הצבעה לאזרחים השוהים בחו"ל. זה עלול להיות בעייתי מבחינות רבות כמו הזכות של מי שאינו מתגורר במדינה להשפיע אבל עדיין, מדינות כמו איטליה, בלגיה, נורווגיה, ספרד ופינלנד מחייבות הצבעה כזו.
יש מדינות שמאפשרות הצבעה באמצעות הדואר, כמו בלגיה, בריטניה, הולנד, צרפת ושוודיה אבל ברובן זה תהליך שדורש בקשה מראש. ומה לגבי בחירה באינטרנט? באסטוניה מתקיימות בחירות מקוונות ומדינות אחרות שוקלות את העניין לעתיד אבל אפשרות זו מרובת סיכונים.
בישראל יכולים להצביע בחו"ל רק עובדי מדינה ושליחי המוסדות הציוניים וההצבעה מתקיימת רק בקלפיות מורשות (כפי שכתבנו על כך כאן >>).
לסיכום, ההצבעה בישראל היא זכות ואפשר אפילו לקבוע שהיא זכות חשובה במדינה צעירה כמו שלנו. פשטות ההצבעה כאן ויום השבתון שנקבע במשק הם חגיגה דמוקרטית ואנחנו ממליצים לכל אחד שיכול ויש לו זכות בחירה, לעשות זאת – פשוט להצביע ולהשפיע כדי שהכנסת תייצג את רוב הישראלים החיים בה.