בסופה של מערכת הבחירות המתרגשת עלינו מסביב, יגיע רגע האמת. שארל דה גול, נשיאה לשעבר של צרפת אמר: "הפוליטיקה היא עניין רציני מדי בשביל להשאירו בידי פוליטיקאים", וצדק. בקרוב יגיע הרגע שלנו, האזרחים, להצביע ולהשפיע.
ב-9.4.2019 יוכלו כל בעלי זכות הבחירה – 6,339,279 אישה ואיש – לצאת ולהצביע בבחירות הדמוקרטיות לכנסת ה-21. כל אזרח מעל גיל 18, שרשום בפנקס הבוחרים, יוכל להגיע אל אחת מ-10,720 הקלפיות שתהיינה פזורות ברחבי הארץ ולממש את זכותו.
רוב אזרחי מדינת ישראל יצביעו בקלפיות בהן שובצו אך רבים, בעלי צרכים ותפקידים שונים, יוכלו להצביע בקלפי המותאמת להם ולמקום הימצאם. עבור מי שלא יוכל להצביע בקלפי הסמוכה למקום מגוריו, קיימים פתרונות מותאמים שהעמידה ועדת הבחירות המרכזית.
מוגבלים בניידות
קלפי נגישה
בכל ישוב, חייבת להיות לפחות קלפי נגישה אחת, שכוללת סידורי גישה והצבעה מתאימים לאנשים המוגבלים בניידות.
בישוב שמספר הקלפיות ה"רגילות" בו עולה על 20, חייבות להיות לפחות 2 קלפיות נגישות.
בסמוך לקלפי נגישה תהיינה לפחות 2 חניות נכים מסומנות, מדרכה מונגשת ושבילי גישה וכניסה מותאמים (ברוחב של 80 ס"מ לפחות).
בקלפי נגישה רגילה רשאים להצביע רק בוחרים ששמם כלול ברשימת הבוחרים המשויכת לקלפי זו וההצבעה נערכת בהליך הרגיל, כלומר, שימוש במעטפות הצבעה כחולות.
קלפי נגישה מיוחדת
בוחר אשר מפאת מצבו הגופני מוגבל בניידות והקלפי אליה הוא משויך אינה נגישה עבורו, רשאי להצביע בכל קלפי שהוגדרה כ"קלפי נגישה מיוחדת".
בוחר שמוגבלותו אינה נראית לעין או שאין ברשותו תעודה המעידה על מוגבלותו בניידות, יידרש לחתום על הצהרה בפני מזכיר ועדת הקלפי בטרם יוכל להצביע בקלפי זו.
בקלפי נגישה מיוחדת, הכוללת את אותם סידורי הגישה וההתאמות כמו בקלפי הנגישה, רשאים להצביע גם בוחרים ששמם לא נכלל ברשימת הבוחרים של הקלפי הנגישה המיוחדת ולכן ההצבעה תיערך באמצעות מעטפות כפולות (הבוחר יקבל מוועדת הקלפי מעטפת הצבעה כחולה, אליה יכניס את פתק ההצבעה. מעטפת ההצבעה תוכנס למעטפה חיצונית מיוחדת, עליה יירשמו פרטי הבוחר ואותה יטיל לתיבת הקלפי).
בבחירות לכנסת ה-21 תהיינה כ- 3,943 קלפיות נגישות ברחבי הארץ ומתוכן יהיו כ- 2,183 קלפיות נגישות מיוחדת.
פטור מהמתנה בתור בקלפי
אנשים עם מוגבלות שכלית, נפשית או אוטיזם זכאים, בהתאם לתנאים, להצביע ללא צורך להמתין בתור. גם המלווה של אותו בוחר לקלפי, בתנאי שהוא נמצא בתור למען וביחד עם האדם עם המוגבלות, יוכל להצביע באותה קלפי.
גם בוחרים מעל גיל 80 ונשים בהריון יהיו זכאים לפטור מהמתנה בתור.
בוחר שאינו מסוגל לבצע בעצמו את פעולת ההצבעה בגלל מום או מחלה, רשאי להביא איתו מלווה שיעזור לו בהצבעה. מזכיר ועדת הקלפי יוכל להכריע, במקרה של ספק, בצורך במלווה.
חיילי חובה, קבע ומילואים
חיילי חובה וקבע יוכלו להצביע בקלפיות צבאיות. הם יוכלו להצביע בכל קלפי צבאית. מועד הצבעתם ייקבע ליום הבחירות עצמו או ליום אחר במהלך שלושת הימים שלפני יום הבחירות.
שוטרים
שוטרים שביום ההצבעה יוצבו מחוץ לישובם ומחזיקים ב"תעודת הצבעה לשוטר", יוכלו להצביע ביום הבחירות בכל קלפי. הזכאות חלה על שוטרי משטרת ישראל ועובדי שירות הביטחון הכללי (שב"כ).
חיילי מילואים
אלו יוכלו להצביע בקלפי האזרחית בה שובצו או בקלפי צבאית, בתנאי שהם נמצאים באותה עת בשירות מילואים פעיל.
מאושפזים בבתי חולים
אדם המאושפז בבית חולים יוכל להצביע בקלפי המוצבת בבית החולים בו הוא מאושפז, למעט מאושפזים באשפוז יום. מאושפזים יקבלו אישור על אשפוזם עבור הקלפי בבית החולים לפני הצבעתם.
סך הכל יוצבו 191 קלפיות בבתי חולים ברחבי הארץ.
אסירים ועצירים
אלה רשאים להצביע בקלפי בבית הסוהר, בבית המעצר או בתחנת המשטרה בה הם נמצאים ביום הבחירות, או בקלפי לאסירים הקרובה לאותו מקום. סך הכל יוצבו 58 קלפיות בבתי סוהר ובתי מעצר ברחבי הארץ.
נשים השוהות במקלט
אלו רשאיות להצביע בקלפיות נגישות הסמוכות למקום בו הן שוהות (בקלפיות אלה ניתן להצביע גם אם כתובת מגורי המצביע שונה ממקום מגוריו בזמן הבחירות). חלה חובת סודיות על חברי הקלפיות לגבי כל מידע שהגיע אליהם בנוגע לאישה השוהה במקלט ולהצבעתה.
נאחל לכולנו לממש את זכותנו ולקבוע את הרכב הכנסת ה-21.
כל הפרטים על הבחירות לכנסת באתר "כל זכות" כאן >>
*כל הנתונים מאתר ועד הבחירות המרכזית