תרשו לנו לקבוע בוודאות – אנחנו חיים בעיצומה של מהפכה בתולדות המין האנושי – מהפכת התקשורת העולמית היא לא פחות ממהפכה מודרנית ועוד בחיינו.
האינטרנט הוא כבר חלק מהדרך שעושה העולם, לחבר את כולם עם כולם, שמנגיש מידע (היי, כך גם אתר "כל זכות") וגם מקשר בני אדם שחיים בדלת הסמוכה או במרחק של אלפי קילומטרים זה מזה.
הנציגה הבולטת בשלב זה של המהפכה, זו שנהוג לחשוש ממנה, להשמיץ אבל גם להתחבר אליה "כי כולם שם" – היא פייסבוק, הרשת החברתית הגדולה בעולם, המחברת אליה בבעלות גם את אינסטגרם וווטסאפ, ומציינת בימים אלה את יום הולדתה ה-15.
פייסבוק עלתה לאוויר ב-4 בפברואר 2004 כרשת חברתית לתקשורת בין סטודנטים בארה"ב. כיום מחוברים לפייסבוק מעל 2 מיליארד משתמשים בעולם ובישראל כ-5 מיליון מחזיקים בפרופיל משתמש ברשת החברתית.
פייסבוק, כמובן, אינה לבד; בארץ ובעולם יש עוד רשתות חברתיות, שמציינות את הדמוקרטיה להבעת דעות לכל אדם שמחובר לאינטרנט. גם ארגונים, מוסדות, חברות ומשרדי הממשלה מחוברים לרשתות. מתי בהיסטוריה יכול היה להביע את דעתו נשיא ארה"ב ואזרח מישראל בכפיפה אחת? אין ספק, זמנים מעניינים.
אבל עם הזכות באה גם אחריות והיא מוטלת על כל משתמש ברשתות החבריות. אם גם אתם מחוברים לרשתות חברתיות, אתם חייבים להכיר ולהפנים את חוק איסור לישון הרע.
חוק איסור לשון הרע נחקק כבר ב-1965 אבל הוא רלוונטי היום פי כמה.
החוק נגזר מהזכויות לכבוד, לקניין ולפרטיות המעוגנות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. מטרת החוק לאזן בין חופש הביטוי והעיתונות לזכות לכבוד ולשמו הטוב של האדם.
מטרת החוק להגן על כבודו ושמו הטוב של כל אדם על ידי איסור פרסום פרטים שעלולים להשפילו ולבזותו. פרסום לשון הרע, קובע החוק, עלול לעיתים להיחשב עבירה פלילית ואפילו לזכות את הנפגע בפיצויים או להטיל על המפרסם את לשון הרע מאסר של עד שנה אחת.
מהי לשון הרע?
כל דבר שפרסומו עלול:
• להשפיל אדם או תאגיד בציבור או להפוך אותו למטרה לשנאה, לבוז או ללעג.
• לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו.
• לפגוע במשרתו, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו של אדם.
• לבזות אדם על רקע גזע, מוצא, דת, מקום מגורים, מין או נטייה מינית.
שימו לב, שאין חשיבות אם מדובר בעובדה או בדעה, אלא להבחנה בכך בעת הגנה משפטית. דברי אמת שיש בהם עניין ציבורי עשויים להיות מותרים לפרסום, גם אם הם בגדר לשון הרע.
חשוב לדעת, כי האחריות על הפרסום לא חלה רק על מחבר הפוסט או המפרסם המקורי שלו כי אם גם על כל מי שמשתף (על ידי share) את הפוסט ובמקרים מסוימים גם על מנהל הקבוצה שבה פורסם הפוסט, אם לא הסיר אותו.
לפני שאתם מפרסמים כל דבר, גם אם העניין בוער בכם, שימו לב לחוק איסור לשון הרע ושאו באחריות על הדברים שאתם מפרסמים על האחר.
הכל על חוק איסור לשון הרע באתר "כל זכות" כאן >>
הכל על חופש הביטוי באתר "כל זכות" כאן >>
הכל על הזכות לפרטיות באתר "כל זכות" כאן >>