כדי להבין עד כמה גדל חלקם של העסקים הקטנים בשוק הישראלי, שווה לראות את המקום שמקבל סעיף האשראי הרלוונטי בדו"חות הבנקים. אם עד 2015 הבנקים לא נדרשו לדווח על היקף האשראי שהם מעמידים לעסקים זעירים, הרי שמאז מדווחים הבנקים הגדולים, פועלים ולאומי, את מתן האשראי לעסקים הקטנים בנפרד (רחלי בינדמן, "כלכליסט", 18.2.19).
שוק העבודה המשתנה מכניס למגרש העסקים הקטנים עוד שחקנים והיחס אל המגזר העסקי הזה משתנה כל העת. בדו"ח הסיכום ל-2018 של הסוכנות לעסקים הקטנים והבינוניים של משרד הכלכלה, מציין שר הכלכלה, שהשנה האחרונה הייתה שנת שיא במספר העסקים הקטנים והבינוניים שהגיע לשיא של 540 אלף, לאחר שרק ב-2017 נוספו למשק 13,800עסקים קטנים. "הם אחראים ליותר ממחצית מהתוצר העסקי ומעסיקים כ-60% מכלל המועסקים מהמגזר העסקי", הוא כותב בדו"ח ומסמן אותם כאחד מהגורמים העיקריים לצמיחה הכלכלית הגבוהה במשק בשנים האחרונות.
זו הזדמנות להזכיר כמה מושגי יסוד חשובים למי שהופך במחשבתו ושוקל להפוך לעסק.
מהו עסק קטן?
אם יש לכם עד 19 עובדים, אתם נחשבים כעסק זעיר או קטן. בין אם אתם ספקי שירותים או יזמים בתחילת הדרך או אם אתם עסק קטן, יש התנהלות שמחייבת אתכם מול רשויות מדינת ישראל ומול הבנקים.
מי שרוצה לפתוח עסק יכול עשות זאת כעוסק פטור, עוסק מורשה או כחברה:
מי הוא עוסק פטור? כל המידע כאן >>
מי הוא עוסק מורשה? כל המידע כאן >>
מי יחשב כחברה? כל המידע כאן >>
איך פותחים עסק קטן?
חושבים על עסק חדש או מקיימים עסק חדש ורוצים להצעיד אותו קדימה? מומלץ לכם לפנות למעוף לעסקים – מערך השטח של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים או למט"י – המרכז לטיפוח יזמות, עמותה הממומנת על ידי משרד הכלכלה, שמטרתה עזרה ופיתוח של יזמים ועסקים קטנים ובינוניים. כמו כן, במשרד הכלכלה תוכלו להיעזר במסגרת תכנית "יוזמים עסק".
במקומות אלה יעזרו לכם להבין איך לפתוח עסק, למה תתחייבו, כיצד תהפכו למעסיקים ויסייעו לכם לרכוש כלים רלוונטיים, שיעזרו לכם בהתפתחות העסק. תוכלו לקבל הדרכה כיצד לפתוח עסק באופן הנכון מבחינת רשויות המדינה, יעזרו לכם לבדוק אם מגיע לכם סיוע ועוד.
כל המידע על עסקים קטנים באתר "כל זכות" >>
כל המידע למעסיק בעסק קטן – פיצויים, קרן פנסיה וקרנות השתלמות כאן >>
מידע נחוץ ליזם העסקי כאן >>