הגשם הראשון שירד סימן את בואו של החורף ובעונה הקרה הסיכויים שלנו לחלות עולים. אל התחושה המעיקה שמביאה איתה המחלה מתווסף לעיתים קרובות גם אובדן של מספר ימי עבודה, עניין שעלול להוביל לפגיעה גם במשכורת. באתר, ניתן למצוא כבר בימים אלה מדריך מיוחד המרכז את כל המידע על ימי המחלה, מידע שאולי לא יגרום לשפעת לחלוף – אך בהחלט עשוי לסייע לכם לעבור את המחלה מבלי שייפגעו זכויותיכם.
על פי המדריך, עובד צובר זכאות ל- 1.5 ימי מחלה עבור כל חודש עבודה במשרה מלאה ובסה"כ, מדובר בכ-18 ימים בשנה עד לתקרה של 90 ימים בסך הכל בהם עובד רשאי להעדר מעבודתו בשל מחלה. עם זאת, עובדי קבלן במגזר הפרטי, עובדי שמירה ועובדי אולמות וגני אירועים, זכאים לצבור בכל חודש 2 ימי מחלה בחודש. בהקשר זה, חשוב להדגיש – עובד הנעדר בשל מחלה, זכאי לתשלום מהמעסיק החל מהיום השני להיעדרות, כך שבכל מקרה היעדרות של יום בודד אינה מחייבת את המעסיק בתשלום דמי מחלה אך כן מורידה ממכסת הימים.
גובה דמי המחלה המשולמים לעובד, משתנה לאורך תקופת ההיעדרות כאשר עבור היום השני והשלישי, זכאים העובדים ל- 50% משכרם הרגיל והחל מיום ההיעדרות הרביעי ומעלה, יהיה העובד זכאי כבר ל-100% משכרו. ומה לגביי פדיון ימי מחלה? בניגוד לימי חופשה, אותם ניתן לפדות בסיום תקופת ההעסקה במידה ולא נעשה בהם שימוש, את ימי המחלה לא ניתן לפדות בכסף.
את ימי המחלה, ניתן לזקוף לא רק עבור ימי מחלה בפועל של העובד, אלא גם עבור ימי מחלה של קרוב משפחתו. במידה ואחד מהוריו או הורי בן או בת הזוג חלה, יעמדו לרשות העובד 6 ימי היעדרות על חשבון ימי המחלה אותם צבר, אך רק במקרים בהם ההם ההורה אינו מאושפז במוסד סיעודי. בנוסף, במידה וילדו של העובד חולה והוא מתחת לגיל 16, יהיה זכאי העובד לזקוף עד 8 ימי היעדרות בשנה על חשבון ימי המחלה של העובד ובמקרים של הורה יחיד – עד 16 ימים בשנה. חשוב לציין כי הורה לילד עד גיל 18 החולה במחלה ממארת או במחלה המצריכה טיפול בדיאליזה, זכאי לעד 90 ימי היעדרות בשנה ואילו הורה יחיד עד ל- 110 ימים בשנה. עוד בהקשר זה, חשוב להדגיש כי למעסיק אסור לפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלתו במהלך תקופת הזכאות לדמי מחלה.
זאת ועוד, עובד זכאי לזקוף עד 7 ימי היעדרות בשנה על חשבון ימי המחלה שלו עקב הריון או לידה של בת זוגו ו-3 ימים נוספים לאחר הלידה על חשבון ימי החופשה השנתית או כחופשה ללא תשלום. עם זאת, כדאי להדגיש כי עובד המנצל את ימי המחלה לצור היעדרות ביום הלידה והיעדרות ביום הרביעי והחמישי לאחר הלידה, לא יקבל דמי מחלה עבור ההיעדרות ביום הלידה עצמו ובימים הרביעי והחמישי, יקבל העובד דמי מחלה בשיעור של 50 אחוז מהשכר.