שנת הלימודים תשע"ז תיפתח בעוד פחות מעשרים יום, וכבר עכשיו משפחות רבות בישראל מתחילות את ההיערכות הכלכלית לקראת החזרה ללמודים וההוצאות הנלוות לה. אבל מעבר להוצאות על ספרים, מחברות וציוד לימודי, החזרה ללימודים כוללת גם את דרישות התשלום השנתיות למוסדות החינוך, המועברות להורים עם פתיחת שנת הלימודים. אך ממה למעשה מורכבים תשלומי ההורים ועל מה לא צריך לשלם? זכותון חדש באתר, מרכז את כל המידע על תשלומי ההורים במקום אחד.
תשלומי ההורים למערכת החינוך מתחלקים לתשלומי חובה ותשלומי רשות, המתומחרים בכל שנה מחדש בידי משרד החינוך והם נעים בין 1,000 ₪ בשנה לילד בגן הילדים לכ- 3,000 ₪ בשנה עבור ילד בכיתה י"ב. בכל הנוגע לתשלומי הורים, חשוב לציין כי החוק אוסר באופן מוחלט על מוסדות החינוך לגבות יותר מהסכום המקסימאלי אותו קבע משרד החינוך עבור השירותים השונים או להוסיף עליהם דרישות תשלום נוספות. כך למשל, גביית תשלום בעבור שירותים דוגמת חומרי מלאכה, אגרת שכפול ושימוש בספרייה, מוגדרות כ"תשלומים אסורים" עליהם אין לגבות כסף. לכן, הורים שנתקלים בבעיה או בדרישה לשלם יותר מהמותר, צריכים לפנות תחילה להנהלת בית הספר ולרשות החינוך המקומית ובמידת הצורך, גם אל האגף לפניות ותלונות הציבור במשרד החינוך.
ומה לגביי תלמידים להורים שלא שילמו את תשלומי ההורים?
על פי החוק, חל איסור מוחלט על פגיעה בתלמידים שהוריהם לא שילמו את תשלומי ההורים. למרות זאת, חשוב לציין כי במקרים מסוימים, עומדת לזכותו של המוסד החינוכי האפשרות למנוע מתלמיד שירותים ספציפיים עליהם בחרו הוריו שלא לשלם, ובתנאי שיינתן לתלמיד פתרון חינוכי הולם. עם זאת, כאשר סיבת אי התשלום נובעת ממצוקה כלכלית, מחויב בית הספר לאפשר את השתתפותו של התלמיד בפעילויות השונות, כדי למנוע אפליה ופגיעה בכבודו של התלמיד.
כמו כן, זוהי גם הזדמנות טובה להזכיר כי משרד החינוך מקצה לבתי הספר מלגות מיוחדות לסיוע לתלמידים המגיעים מרקע של מצוקה כלכלית. גובה המלגה, נע בין 360-180 ₪ בחינוך היסודי ובין 500-250 ₪ בחינוך העל יסודי, והיא ניתנת בכפוף לשיקול דעתן של ועדות פנימיות מיוחדות אותן מחויב להפעיל כל מוסד חינוכי.
את כל המידע על תשלומי הורים וסיוע כלכלי במערכת החינוך, ניתן למצוא בפורטל מיוחד שהוקדש לנושא באתר. למעבר לפורטל, לחצו כאן.