מה אתם יודעים על נגישות? ומה אתם יודעים על תעסוקת אנשים עם מוגבלות? בכל שלב בחיים, ובמצבי חיים שונים, לאנשים עם מוגבלות יש זכויות. לצעירים יש זכויות בחינוך, בשירות צבאי או לאומי ובהשכלה גבוהה. ולאחר מכן, יש לא מעט זכויות בתחום הסיעוד ופנסיה במקרה של אובדן כושר עבודה.
אנשים עם מוגבלות זכאים להטבות בתחומי חיים שונים: סיוע וקצבאות, מימון של ציוד שיקומי ורפואי וגם לבני משפחה מטפלים יש זכויות. לרגל היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות, ריכזנו עבורכם זכויות והטבות שכדאי להכיר.
1. מנין מגיעות הזכויות שלי?
הזכויות מגיעות מגורמים שונים: המוסד לביטוח לאומי, משרד הבריאות, משרד החינוך, הדיור והשיכון ועוד. למשל, הזכאות לקצבת נכות עשויה להקנות הטבות נוספות בתחומים שונים, כגון דיור, תחבורה ובריאות. בפורטל זה תמצאו את השלבים בתהליך התביעה לקבלת קצבת נכות וכן את הזכויות וההטבות הניתנות למקבלי הקצבה.
2. ומה אם אני לא זכאי/ת לקצבת נכות? יש לי זכויות?
ודאי, אנשים שנקבעה להם נכות רפואית עשויים להיות זכאים להטבות שונות, שאינן מותנות בזכאות לקצבת נכות. כל מי שמעוניין שתיקבע לו נכות רפואית (כללית) מטעם המוסד לביטוח לאומי שלא באמצעות תביעה לקצבת נכות, וכן כל מי שלא רשאי להגיש תביעה לקצבת נכות, יכול להגיש בקשה לרשות המסים ולהיבדק על-ידי ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה.
דף זה מפרט על זכויות אלה, בהתאם לאחוזי הנכות הרפואית.
3. יש פטורים והנחות עבור שירותים רפואיים בקופות החולים?
עבור מגוון אוכלוסיות. הפורטל מרכז מידע לגבי הנחות, פטורים ותקרות תשלום שנקבעו לאוכלוסיות שונות עבור שירותים רפואיים בקופות החולים. במרבית המקרים מדובר בהנחה או פטור מתשלום השתתפות עצמית עבור שירותים רפואיים הנכללים בסל הבריאות.
4. שמעתם על הרפורמה בציוד השיקומי (מכשירי שיקום וניידות)?
אנשים עם מוגבלות שזקוקים למכשירי ואביזרי שיקום או ניידות, זכאים במקרים רבים להשתתפות במימון מכשירים ואביזרים אלו. מימון המכשירים והאביזרים ניתן עבור קשת רחבה של מכשירים שמסייעים לאנשים עם מוגבלות פיזית, עיוורים ולקויי ראייה, חירשים וכבדי שמיעה, חולי סרטן, ועוד.
בעבר, האחריות על מימון האביזרים והמכשירים הייתה של משרד הבריאות. במסגרת הרפורמה, החל מ-01.04.2024, האחריות עוברת לקופות החולים. למידע נוסף, היכנסו לפורטל.
5. לילדים עם מוגבלות יש זכויות ייחודיות?
כן, כמו גמלת ילד נכה או התאמות וסיוע במערכת החינוך ואפילו תג חניה להורים. לכל הזכויות, היכנסו לפורטל ילדים עם מוגבלות.
6. ומה לגבי קשישים?
חולים שיקומיים (אחרי תאונות, שבץ וכו'), חולים תשושים וסיעודיים, ובעיקר בגיל מבוגר, נזקקים פעמים רבות לתהליכי ריפוי מורכבים, לטיפולים ייחודיים, לגמלת סיעוד, לסידור מוסדי ולסיוע של בני משפחה ושל עובדים זרים. פרטים והסבר על כל אלו ניתן למצוא בפורטל זה.
7. יש לי זכויות במקום העבודה?
הזכויות נחלקות לשלושה תחומים עיקריים: עזרה בחיפוש עבודה, התאמות במקום העבודה ומסלולי סיוע כמו תעסוקה נתמכת ושיקום מקצועי. כחלק משילובם בחברה של אנשים עם מוגבלות, יש לאפשר להם לעבוד בתנאים הולמים. פורטל זה ייקח אתכם אל תוך המערכת הרחבה של זכויות ותוכניות שמסייעות לאנשים עם מוגבלות להשתלב במעגל העבודה, החל משלב חיפוש העבודה, דרך תוכניות מיוחדות ועד לתנאים במקום העבודה והזכאויות המגיעות להם במהלכה.
8. ובבית? יש התאמות וסיוע בנגישות?
הסיוע יכול לכלול התאמות לדירה קיימת, סיוע בשכר דירה, מגורים בדיור ציבורי, הקלות במיסוי ואף סיוע ברכישת דירה. הזכויות מגיעות בעיקר ממשרד הבינוי והשיכון. היכנסו למדריך מפורט בנושא.
9. מה עם בני המשפחה? יש להם זכויות?
ימי מחלה בעבודה לצורך טיפול בבן משפחה, נקודות זיכוי ממס הכנסה ועוד – היכנסו לדף שעושה סדר בנושא.
10. יש פורטל שמרכז את כל המידע הזה במקום אחד?
בהחלט. היכנסו לפורטל "אנשים עם מוגבלות" בכל זכות, שם תמצאו זכויות בתחומי רבים שונים, אפילו פנאי וחברה.