הרוח מתגברת, כבר לוקחים סוודר כשיוצאים מהבית…אין ספק – החורף מגיע! אם אתם הורים לילדים, אתם בטח מכירים את הריטואל הקבוע בתקופה זו – הגננת מתקשרת ואומרת שהילד מנוזל, אולי יש לו קצת חום, אז בואו לקחת אותו! אתם יודעים מהן הזכויות שלכם מול המעסיק במצב הזה? ומהן האפשרויות שלכם במידה וההורה שלכם חולה? ומה קורה אם אתם, חלילה, נפלתם למשכב? קראו על זכויותיכם ותהיו בריאים!
אני חולה, האם מותר לי להיעדר מהעבודה?
ודאי, עובד צובר זכאות ל-1.5 ימי מחלה עבור כל חודש עבודה במשרה מלאה אצל אותו מעסיק – כלומר ל- 18 ימי מחלה בשנה. ימי מחלה לא מנוצלים אינם ניתנים לפדיון בכסף, אלא אם חל על העובד הסכם עבודה או הסכם קיבוצי הקובע כי הוא זכאי לכך. בנוסף, חשוב לדעת כי חל איסור לפטר עובד הנעדר בשל מחלתו, בתקופת ימי המחלה הצבורים שלו.
האם מגיע לי שכר מהעבודה?
דמי מחלה משולמים לעובד החל מהיום השני להיעדרותו, כאשר על היום השני והשלישי משולם 50% משכר העבודה הרגיל, והחל מהיום הרביעי והלאה העובד זכאי ל-100% משכר העבודה, אלא אם הוסכם אחרת בחוזה אישי או קיבוצי החל על הצדדים. לצורך קבלת דמי מחלה על העובד להציג למעסיק תעודת מחלה מרופא. אם נדרשת תעודת מחלה עבור עד 4 ימים אין חובה להגיע למרפאה, והרופא רשאי לתת את התעודה גם ללא התייצבות של החולה בפניו.
חשוב לדעת: כשעובד נעדר מהעבודה מספר ימים שאינם רצופים, ועבור כל יום היעדרות הגיש העובד תעודת מחלה נפרדת – כל אחד מימי ההיעדרות ייחשב כתקופת היעדרות חדשה בת יום אחד.
ואם עברתי את מכסת ימי המחלה שצברתי?
עובד שחלה ואינו כשיר להגיע לעבודה ואין לו ימי מחלה צבורים העומדים לזכותו, אינו זכאי לשכר בגין ימי היעדרותו. במצב כזה עומדת בפניכם אפשרות להגיע עם המעסיק להסכמה לפיה ישלם המעסיק לעובד דמי מחלה על חשבון ימי המחלה שהעובד יצבור בעתיד. במידה והעובד אינו מסוגל לעבוד יותר מ-30 ימים רצופים בשל מחלה זמנית, תאונה או ניתוח, הוא עשוי להיות זכאי להבטחת הכנסה, בהתאם לתנאי הזכאות.
קראו עוד כאן.
ימי מחלה עקב מחלת הילד/ה
מה עושים אם אתם צריכים לצאת באמצע יום עבודה? ומה קורה אם הילד חולה, שלא נדע, במשך פרק זמן ממושך? שכירים שבני זוגם עובדים זכאים להיעדר עד 8 ימים בשנה על חשבון ימי המחלה הצבורים שלהם עקב מחלת ילדיהם שמתחת לגיל 16. ימי המחלה לא חייבים להיות רצופים.
הורים עצמאיים (הורים יחידים) זכאים להיעדר עד 16 ימים בשנה אם ילדיהם חולה.
שימו לב: עובד הזכאי לזקיפת ימי היעדרות על חשבון ימי המחלה הצבורים שלו בשל מחלת ילד חייב להציג תעודת מחלה של הילד. לחצו כאן וקבלו פירוט של כל מה שמגיע לכם.
מה עושים במידה ואחד ההורים חולה?
החוק מאפשר לעובד לזקוף עד 6 ימים של היעדרות בשנה בשל מחלת הורה, על חשבון ימי המחלה הצבורים שלו. ניתן לכלול בחישוב גם חלקי ימים (שעות) שבהם העובד נעדר בשל מחלת ההורה. חלקי הימים יחושבו לפי היחס שבין שעות ההיעדרות של העובד לבין השעות של יום עבודתו המלא. הורה ייחשב כחולה אם הוא הפך להיות תלוי לחלוטין בעזרת הזולת לביצוע פעולות היום יום. למידע נוסף היכנסו לזכותון בנושא.
ומה לגבי ניצול ימי מחלה לצורך טיפול בבן או בבת הזוג?
עובדים זכאים לזקוף על חשבון ימי המחלה שלהם עד 6 ימי היעדרות בשנה, בשל מחלת בני או בנות זוגם.
בן או בת זוג ייחשבו כחולים, לצורך זכאות זו, אם הפכו להיות תלויים לחלוטין בעזרת הזולת בביצוע פעולות היום-יום. במקרה של מחלה ממארת של בן או בת הזוג, ניתן לזקוף עד 60 ימים בשנה, גם אם החולה אינו תלוי בעזרת הזולת. לחצו כאן למידע נוסף.
> מידע נוסף תוכלו למצוא בפורטל זכויות עובדים בעת מחלה באתר "כל זכות". רק בריאות!