דמנציה היא תסמונת המתאפיינת בליקויים בתפקודים הקוגניטיביים, ירידה בזיכרון, הפרעות התנהגותיות וכשל בתפקוד היומיומי. השכיחה והמוכרת ביותר מבין מחלות הדמנציה היא מחלת האלצהיימר, ממנה סובלים היום בישראל מעל מאה אלף איש. ידיעת הזכויות של החולה ובני משפחתו יכולה לעזור בחיי היום יום.
מאיפה מתחילים?
החולים בדמנציה ואלצהיימר עשויים להיחשב חולים סיעודיים, וכן עשויים להיות זכאים לגמלת סיעוד עבור עזרה בפעולות היום-יום. בפורטל מיוחד ריכזנו את כל המידע ודרכי המימוש לגמלת סיעוד, הניתנת למי שהגיעו לגיל פרישה, מתגוררים בקהילה וזקוקים לעזרה בפעולות היום-יום (להתלבש, להתרחץ, לאכול, להלך בבית וכד'), או להשגחה בבית למען בטיחותם.
כמו כן, ניתן למצוא את רשימת החברות והארגונים המספקים את שירותי הגמלה באזור המגורים ופרטי ההתקשרות עמם באמצעות מערכת מקוונת לאיתור נותני שירותים.
שימו לב כי בבדיקת הזכאות לגמלת סיעוד (מבחן תלות ADL) הוכנסו התאמות לחולים דמנטיים וחולי אלצהיימר. ראו פירוט כאן.
מה לגבי תמיכה מהקהילה?
שמעתם על מרכזי יום לאזרחים ותיקים? מרכזי יום מאפשרים לאזרחים ותיקים שחלה ירידה בתפקודם – להישאר לגור בביתם ולקבל שירותים תומכים בקהילה. מרכזי היום מאפשרים לאזרח הוותיק ולבני משפחתו לקבל שירותים תומכים ולמנוע או לדחות את הוצאתו מהבית למסגרת מוסדית.
המרכזים פתוחים 5 ימים בשבוע בשעות הבוקר ומופעלים על-ידי הרשות המקומית או באמצעות עמותות מקומיות למען קשישים, בפיקוח משרד הרווחה. למידע נוסף, לחצו כאן.
האם לבני המשפחה יש זכויות?
ודאי, בתחומים רבים, כמו תעסוקה, ליווי נפשי, תמיכה, הקלות כלכליות ועוד. דף זה מרכז את כל הזכויות של בני משפחה המטפלים בקשיש או באדם עם מוגבלות או מחלה.
העסקת עובד זר בסיעוד
כיצד מקבלים היתר להעסקת עובד זר בסיעוד, ומהם תנאי העבודה שמגיעים לו? מטופלים שאינם שוהים במוסד סיעודי וזקוקים להשגחה של מטפל סיעודי במשרה מלאה, עשויים להיות זכאים לקבלת היתר להעסקת עובד זר. בפורטל זה תמצאו מידע על תנאי זכאות, קבלת היתרים וזכויות העובד שחובת המעסיק למלא.
אפוטרופסות, תומך החלטות וייפוי כוח מתמשך
מוסד האפוטרופסות נועד למנוע מצבים בהם אנשים שאינם מסוגלים לנהל את ענייניהם יהיו ללא הגנה. בית המשפט ממנה את האפוטרופוס במקרה הצורך.
בנוסף, מי שנמצא בתפקוד מלא יכול להיערך מבעוד מועד למצב עתידי שבו לא יוכל לקבל החלטות, על ידי מתן ייפוי כוח מתמשך לאדם אחר ואפילו לתת מראש הנחיות מקדימות לאפוטרופוס עתידי אם ימונה לו. ניתן גם להתמנות כ"תומך החלטות" לאותו אדם ולסייע לו לקבל את ההחלטות בעצמו במקום להתמנות לאפוטרופוסים המקבלים את החלטות במקומו. כל התהליכים הללו מלווים בזכויות וחובות לשני הצדדים, וחשוב להכיר אותן. ראו פירוט כאן.
> לזכויות נוספות של החולים בדמנציה ואלצהיימר ובני משפחותיהם – היכנסו לפורטל