יום הבחירות לרשויות המקומיות ולמועצות האזוריות הגיע (לאחר שנדחה ל-27.02.2024). השנה, הבחירות יתקיימו על רקע המצב הביטחוני והצבעתם של משרתי מילואים וחיילים בסדיר. כדי לא להפסיד את ההזדמנות וכדי להגיע ליום הבחירות מוכנים, כדאי לקרוא את פורטל המידע "בחירות לרשויות המקומיות" ב"כל זכות".
האם יום הבחירות לרשויות המקומיות הוא יום שבתון?
בגדול – כן. בקטן – עובד שזכאי ליום השבתון ועבד אצל המעסיק לפחות 14 ימים רצופים לפני יום הבחירות זכאי לשכרו הרגיל עבור יום הבחירות, למרות שנעדר מעבודתו ביום זה. מי שעובד ביום הבחירות זכאי לשכר בשיעור של 200%, או לשכר רגיל בתוספת שעות חופשה תמורת שעות עבודתו בפועל. לתנאי זכאות ולמידע נוסף היכנסו לערך בנושא שבתון ביום הבחירות לרשויות המקומיות ולמועצות האזוריות.
מי יכול להצביע?
בבחירות לרשויות המקומיות הזכות להצביע היא מגיל 17. השנה, בגלל דחיית הבחירות – הזכאות היא למי שמלאו לו 17 במועד הבחירות המקורי, זוכרים אותו?. כלומר, למרות שמועד הבחירות נדחה, בפנקס הבוחרים נכללים רק מי שמלאו להם 17 עד למועד שליפת פנקס הבוחרים לפי המועד המקורי שבו הבחירות היו אמורות להתקיים (31.10.2023). לפירוט היכנסו לכאן.
היכן הקלפי שלי?
מי שפרטיו וכתובתו (גם אם שם היישוב בלבד) רשומים בפנקס הבוחרים של רשות מקומית, זכאי להצביע בבחירות המקומיות של אותה רשות. כדי להיכלל בפנקס הבוחרים של רשות מקומית מסוימת, יש להיות רשומים בכתובת בתחומי אותה רשות. יש לוודא כי הכתובת במרשם האוכלוסין מעודכנת עד היום ה-40 לפני הבחירות. מי שנדרש לעדכן את כתובת המגורים, יוכל למצוא מידע על אופן העדכון באתר רשות האוכלוסין וההגירה. הודעה לבוחר נשלחת לכל בעלי זכות הבחירה בישראל לא יאוחר מהיום ה-21 שלפני יום הבחירות, לכתובת המעודכנת בפנקס הבוחרים. בהודעה מופיעים שם הבוחר, כתובתו ופרטי הקלפי שבה יצביע: כתובתה, מיקומה והאם היא נגישה לאנשים המוגבלים בניידות.
מתי אפשר להגיע לקלפי?
הקלפיות ייפתחו להצבעה ביום הבחירות מ-7:00 בבוקר עד 22:00 בלילה. ברשות מקומית שמספר הזכאים להצביע בה אינו עולה על 350, הקלפי תהיה פתוחה מ-7:00 בבוקר עד 20:00 בערב.
מי שהגיע לקלפי בשעות ההצבעה יהיה זכאי להצביע גם אם הצבעתו התעכבה עד אחרי סיום שעות ההצבעה.
הקלפי נסגרת לפני שעת הסגירה שנקבעה – אם כל מי שזכאים להצביע בה הצביעו.
כיצד ניתן להזדהות בקלפי?
כאשר מגיעים לקלפי יש להזדהות בפני מזכיר ועדת הקלפי, באמצעות אחד ממסמכי הזיהוי הבאים:
תעודת זהות של הבוחר, רגילה או ביומטרית, שהונפקה על-ידי משרד הפנים, הנושאת תמונה של בעל התעודה. שימו לב, ספח תעודת הזהות בלבד אינו מהווה מסמך זיהוי.
דרכון בתוקף, הנושא תמונה של בעל הדרכון.
רישיון נהיגה ישראלי בתוקף, הנושא תמונה של בעל הרישיון ושניתן לפי פקודת התעבורה.
תעודה צבאית אישית בתוקף של הבוחר, הכוללת את תמונת בעל התעודה.
האם תחבורה ציבורית עובדת כרגיל ביום הבחירות?
בסמוך למועד הבחירות, משרד הפנים מפרסם את רשימת שירותי התחבורה והשירותים הציבוריים שיפעלו כסדרם ביום השבתון.
היכן החיילים ומשרתי המילואים מצביעים?
חיילים יכולים להצביע בקלפיות הצבאיות בבסיסי צה"ל או בקלפי בה הם רשומים ברשימת הבוחרים ברשות המקומית. חייל יזדהה באמצעות אמצעי זיהוי כשר, לרבות תעודת צבאית אישית תקפה שהונפקה על ידי צה"ל. מקום הקלפיות ושעות פעילותן ימסרו לחיילים על-ידי המפקדים, בסמוך למועד הבחירות לרשויות המקומיות.
למידע נוסף על הצבעת חיילים לבחירות המקומיות לחצו כאן, ולהצבעת משרתי מילואים כאן.
מהי קלפי נגישה?
בכל רשות מקומית חייבת להיות לפחות קלפי אחת עם סידורי גישה והצבעה לאנשים המוגבלים בניידות. מי שאינו מסוגל לבצע בעצמו את הפעולות המעשיות בתא ההצבעה, רשאי להביא עימו מלווה שיסייע לו. ראו כאן מידע בנושא הצבעה של מוגבלים בניידות (נכים) לרשויות המקומיות.
למי יש פטור מהמתנה בתור?
אזרחים ותיקים שגילם מעל 80 פטורים מהמתנה בתור לקבלת שירות ציבורי, אנשים עם מוגבלויות מסוימות זכאים לפטור וגם מי שמלווה את הזכאים ונמצא עימם בתור יהיה פטור מההמתנה. נשים בהריון זכאיות גם הן לפטור מהמתנה בתור.
>>> למידע נוסף היכנסו לפורטל בחירות לרשויות המקומיות