לימודים, צרכנות, נהיגה – באתר "כל זכות נוער" ריכזנו עבורכם את מגוון הזכויות של בני ובנות נוער בישראל. היום נתמקד בנושא החם של הקיץ – עבודת נוער. יש כאלו שמאוד נלהבים להתחיל לעבוד כבר ולהרוויח כסף כיס, זה מובן, אבל בין השמחה לחגיגת העצמאות, כדאי לברר אם הם/ן יודעים ויודעות מהן הזכויות המגיעות להם/ן על פי חוק. בהזדמנות זו נאחל חופש מהנה ובטוח לכולם/ן, גם להורים וגם לבני ובנות הנוער! ועכשיו בואו נענה על כמה שאלות חשובות.
מאיזה גיל אפשר להתחיל?
בחופש הגדול אפשר להתחיל לעבוד בתנאים מסוימים מגיל 14. באילו עבודות? ומה קורה בשנת הלימודים? לחצו כאן.
כמה ישלמו לי?
שכר מינימום הוא השכר הנמוך ביותר שאפשר לקבל, כלומר – אסור למעסיק לשלם לכם פחות משכר מינימום. גם אם הסכמתם/ן לקבל שכר נמוך משכר המינימום.
זה הזמן לעבור על טבלאות השכר, כך תדעו מהן הזכויות שלכם/ן בזמן שאתם עוברים על התלוש.
מגיעות לי הפסקות?
ברור! בני נוער שעובדים לפחות 6 שעות ביום יכולים לצאת להפסקה של לפחות 45 דקות. ומה עם שירותים? מותר לצאת לשירותים לפי הצורך, ואסור למעסיק לקזז מהשכר את זמן היציאה לשירותים.
לא שילמו לי על התלמדות, זה הגיוני?
אתם זכאים לשכר גם עבור תקופת ניסיון, הכשרה או הכנות למשמרת. מעסיקים של בני נוער מבקשים לפעמים תקופה שהם מגדירים כ"התלמדות" או "חפיפה", כתנאי לקבלה לעבודה. זה יכול להיות יום של עבודה במלצרות בלי תשלום, או ימי הכנות לקייטנה – לא משנה מה השם שניתן לזמן הזה, לבקש מבני נוער לעבוד בחינם זו עבירה על החוק. המעסיק חייב לשלם שכר החל מהשעה הראשונה של העבודה, תהא הגדרתה אשר תהא.
כדאי לזכור שאתם זכאים לקבלת שכר גם אם המעסיק החליט שלא להעסיק אתכם לאחר תקופת ניסיון.
מה לגבי שעות נוספות?
אסור להעסיק בני נוער בשעות נוספות! מקום עבודה שמבטיח לבני נוער כי הם יוכלו להרוויח הרבה כסף בשעות נוספות – עובר על החוק. בניגוד למבוגרים, בכל מקרה אסור להעסיק בני נוער יותר מ-40 שעות בשבוע. יש איסור להעסיק בני נוער יותר מ-8 שעות ביום מתחת לגיל 16, או יותר מ-9 שעות ביום מעל גיל 16. כמו כן, אסור להעסיק נוער בימי המנוחה – שבת ליהודים; בני דת אחרת יכולים לבחור בין שישי, שבת וראשון. אך שימו לב – הוראות החוק לא נועדו כדי לאפשר למעסיקים להתחמק מתשלום על עבודה שנעשתה. מקום עבודה שעבר על החוק הזה והעסיק בני נוער בשעות נוספות, מחויב לשלם להן על פי הכללים התקפים למבוגרים. לפרטים נוספים לחצו כאן.
הוצאות נסיעה
צריכים להשתמש בתחבורה כדי להגיע לעבודה? מגיע לכם החזר על הוצאות הנסיעה – בנוסף לשכר. מה מגיע לכם? המעסיק צריך לשלם את הסכום שהוצאתם עבור נסיעה מהבית לעבודה ובחזרה. גם אם אתם עובדים במשרה חלקית אתם זכאים להחזר הוצאות נסיעה מלא. גובה ההחזר נקבע לפי תעריף הנסיעה המוזל באוטובוס, או לפי העלות של כרטיס "חודשי אזורי או ארצי" ועד למקסימום של 22.60 ש"ח ליום, לפי הזול מביניהם.
עובדים עד שעה מאוחרת? ייתכן שאתם זכאים להסעה הביתה
לעובדים באולמות או גני אירועים שאין להם תחבורה ציבורית או סידור אחר לחזור הביתה, המעסיק חייב לדאוג להסעה. עובדים במקומות אחרים אינם זכאים להסעות, אך זכאים להחזר הוצאות נסיעה במחיר של תחבורה ציבורית. לחצו כאן לפירוט.
> לעוד הרבה זכויות של בני ובנות נוער – היכנסו ל"כל זכות נוער".