לקראת הקיץ, אלפי ארגזי קרטון ממתינים במכולות לאיסוף, במטרה להתמלא בכל מה שמרכיב את חייכם. ההתרגשות ניכרת, הכאב ראש נוכח, אבל מה כדאי לדעת לפני שאורזים ועוברים דירה? עם אילו גורמים כדאי לדבר? ולמי צריך לדווח שעברנו דירה? קבלו כמה טיפים בבלוג לתקופת מעבר.
1. הודיעו לעירייה על שינוי בזהות המתגורר
הסדרת חשבון הארנונה היא פעולה שיש לבצע מוקדם ככל האפשר, בהליך של החלפת מחזיקים בנכס מול העירייה. ברוב העיריות ניתן לבצע את ההליך באופן מקוון, ולצרף לו הסכם שכירות דירה או מכר. שימו לב שלא רק שהצהרתם על עצמכם כמחזיקים בנכס במקום המגורים החדש, אלא שגם הדיירים החדשים במקום המגורים הקודם עשה זאת, כך שלא תשלמו חשבון כפול. רגע לפני המעבר, כדאי לברר אם אתם זכאים להנחה בארנונה, לתנאי הזכאות לחצו כאן.
2. דווחו לתאגיד המים על מספר הנפשות
אם אתם יותר משתי נפשות במשפחה, יש לדווח לתאגיד המים על כך בהעברת החשבון. אם לא תעשו זאת, תאגיד המים יחשב את החשבון לפי שתי נפשות שהוא התעריף הגבוה ביותר וההפרש יכול להגיע למאות שקלים בשנה. על הליך הדיווח המלא, קראו כאן.
3. אם צריך, בקשו מחברת החשמל חשבון מיוחד
הסדרת חשבון החשמל עם הדיירים הקודמים בדירה, היא נושא שאפשר לפתור באופן אישי ביניכם, אבל גם באופן ממוסד יותר: ניתן לדווח לחברת החשמל על קריאת מונה עצמאית ביום שבו הדיירים מתחלפים או ביום עזיבת הדירה – ולבקש שיישלח חשבון מיוחד על פיה, במקום במועד הרגיל. לקריאה על ההליך, היכנסו לכאן.
4. התפטרתם לכבוד המעבר? יתכן שמגיעים לכם פיצויי פיטורים
אם אתם שכירים ובעקבות מעבר הדירה נאלצתם להתפטר מעבודתכם, אתם עשויים להיות זכאים למשות את כספי הפיצויים מקרן הפנסיה ולקבל את הפרש הפיצויים (אם המעסיק הפריש רק חלק מהפיצויים לפנסיה). במקרים שבהם המעסיק כלל לא הפריש פיצויים (ועבר על החוק) תהיה זכות לפיצויי פיטורים. היכנסו לערך ב"כל זכות" המפרט את המקרים בהם התפטרות בעקבות מעבר דירה מזכה בפיצויי פיטורים. בין המקרים העיקריים: מעבר דירה עקב נישואים או גירושים, מעבר דירה עקב הצטרפות לבן/בת זוג שהחליפו מקום עבודה או מגורים, מעבר לישוב חקלאי או מעבר ליישוב באזור פיתוח.
5. עברתם לפריפריה? מגיע לכם זיכוי מס (בעוד שנה)
אם אתם עוברים ליישוב בפריפריה, אולי תזכו חוץ מפחות פקקים גם בהטבת מס. אתם זכאים להטבה בין אם אתם שכירים (ואז יש לדווח על מגורים בפריפריה בטופס 101) או עצמאים (ואז הדיווח יעשה במסגרת הדוח השנתי). שימו לב, ההטבה מוענקת בפועל רק אחרי שהתגוררתם בפריפריה במשך 12 חודשים רצופים, אך היא ניתנת באופן רטרואקטיבי מיום מגוריכם הראשון ביישוב. אם אתם עוברים לפריפריה, רשמו לעצמכם לדווח על כך בעוד 12 חודשים מהיום ולבדוק שקיבלתם את התשלום רטרואקטיבית ובמידת הצורך לבקש החזר מס על שנים קודמות. תוכלו לבדוק מה ההטבה המגיעה לכם ולקרוא עוד על ההליך, כאן.
> קראתם ונשארתם עם שאלות? היכנסו למדריך למעבר דירה באתר "כל זכות".
הנה עוד כמה פורטלים ב"כל זכות" שיכולים לעזור לכם:
> דיור ושיכון
> שוכרי דירות
> בתים משותפים