אהלן,
הפעם אני פותח בסדרה פתוחה של פוסטים שבהם אתאר חלומות שיש לי ביחס לכל-זכות.
חלום: " חלום הוא חוויה סובייקטיבית של מראות דמיוניים ותחושות במהלך השינה. לחלום שגרתי מספר מאפיינים, ובהם חוסר מודעות לכך שמדובר בחלום, אי יכולת לשלוט ולכוון את השתלשלותו, וחוסר הפעלה של מנגנון הביקורת והשיפוט" (מקור: ויקיפדיה). אני משתמש בכוונה במושג "חלומות" כדי להבדיל אותם מתכניות עבודה ברורות ומתוקצבות של כל-זכות, תכניות שמגובשות ע"י הנהלת כל-זכות ועוברות אישור ע"י הדירקטוריון. בניגוד להגדרה הויקיפדית אני כן "מודע לחלום", כן מנסה "לשלוט ולכוון את השתלשלותו" ומקווה שאני "מפעיל מנגנוני בקרה ושיפוט"…
עם כל הזהירות המתבקשת, להערכתנו כל-זכות הוא מיזם חדשני ברמה עולמית! קבלנו על כך הרבה אישורים מארה"ב, אירופה, הודו וברזיל. כבר בזמן הקמת המיזם הסתכלנו על פתרונות שמנסים להתמודד עם שאלת הגישה למידע על זכויות כגון www.benefits.gov של ממשלת ארה"ב. להערכתנו כל הניסיונות חוששים לגעת בכמה אתגרים:
- כל המידע: מערכת מידע על זכויות צריכה לגעת בכול תחום אפשרי שכן במציאות האנושית קשיש בישראל (זכאי לזכויות בתחום זיקנה) יכול להיות בו זמנית גם ניצול שואה, גם לא בריא (זכויות בריאות) ואף מוגבל בתנועה (אנשים עם מוגבלויות).
- שפה ברורה: מידע לאזרח חייב להיות מונגש בשפה ברורה ולא משפטית כולל הסברים ודוגמאות.
- מוכוונות סיטואציה: מידע חייב להיות מונגש במקום אחד בהתייחס לסיטואציות של זכויות כגון נכות, קבלה לאוניברסיטה וכו'. ריכוז של לינקים לאתרים רבים מוריד את השימושיות בצורה דרמטית.
- ניטראליות: צריך לפרסם "את האמת (בשפה ברורה), את כל האמת (גם אם זה לא נוח למשרד ממשלתי מסוים) ורק את האמת (ללא ניסיון להכניס אג'נדות פוליטיות וכו')" על זכויות. זה כמובן לא סותר את הכבוד שאנחנו נותנים למי שנלחם לשנות את המציאות החקיקתית.
להערכתנו, עם 2.5 מיליון משתמשים ב-12 החודשים האחרונים, אנחנו עומדים באתגרים. וכאן נשאלת השאלה: למה לא לשכפל את מה שעשינו ולייצא לעולם? האם זה רלוונטי לכל מדינה? אני מניח שזה רלוונטי לכל מדינה דמוקרטית שיש לה רמת מחויבות, גם אם חלקית, לממש את החוקים והתקנות שהיא חוקקה, גם אם לא בצורה מושלמת וכוללנית. אז מעבר לאירופה וארה"ב תחשבו על מדינות כמו ברזיל, הודו, מקסיקו. תחשבו איזה הישג זה לממש את כל-זכות, ואפילו בכמה תחומים באחת מהארצות האלה. וואללה…
יש כמובן עוד כמה נושאים "קטנים":
- מהי מהות הפתרון שלנו? טכנולוגיה? מתודולוגיות של עבודה ושיתופי פעולה? או אולי פשוט ההעזה לתקוף נושא שאף אחד לא חשב עליו…
- תרגום של הממשקים לשפות היעד (דווקא משימה קטנה)
- התאמות תוכנה נדרשות כדי להתמודד עם מדינות פדרליות כמו ארה"ב בהן שכר מינימום מוגדר ברמת ה-federal, ה-state ולעיתים גם ברמת העיר. לא פשוט.
בחודשים האחרונים התחלתי סו"ס לזוז. לצורך זה כתבנו בסיוע המכון למחקר אתי מסמך כוונות רחב שמהווה בעצם "תכנית עסקית" להפצת WikiRights (שם קליט) בעולם. בעקבות הצגתה נדרשנו בצדק להציג את החזון בצורה מקוצרת. אז יצרנו מצגת קצרה שאתם מוזמנים לקרוא. ולהפיץ. אני מנסה לקדם את הנושא אבל שם על עצמי כמה משקולות כבדות וביניהן המחויבות המלאה שלי לכל-זכות ישראל וחוסר הרצון האישי שלי להתחיל לנסוע ברחבי הגלובוס.
האם חלומות מתגשמים? אם יש לכם רעיונות או הצעות אז אנא צרו אתי קשר ל- amitay.korn@kolzchut.org.il.
אמתי